Прескупо шангајско разочарање...!

Надал преузима АТП трон 4. новембра! Новак Ђоковић ће се тог понедељка зауставити на 275 седмица владавине светом белог спорта. Повратак на врх могућ највероватније тек средином наредне године.

Тенис 11.10.2019 | 23:07
Прескупо шангајско разочарање...!
Новак Ђоковић неће успети да достигне нити Пита Сампраса, а камоли Роџера Федерера који и даље држе друго и прво место на вечној листи тенисера који су провели највише времена на првом месту АТП листе. А зато је "заслужан" његов данашњи пораз у четвртфиналу мастерса у Шангају од Стефаноса Цицпаса. Ситуација је, наиме следећа...

Новак је прошле године освојио титулу у Шангају која му је донела 1.000 АТП поена, а сада је прилично раним испадањем одбранио тек 180 што значи да у понедељак остаје без 820. Огроман губитак који ће га коштати губитка краљевске позиције тачно 4. новембра.

Наш ас у Шангај стигао са 1.140 поена предности над Рафелом Надалом на светској лествици, али када му се избрише 1.000 поена за прошлогодишњу титулу то је заправо 140 бодова. Са ових 180 колико се добија за четвртфинале сада има 320. А то никако није довољно пошто је пред њим одбрана два мастерс финала, у Паризу и Лондону што је укупно 1.600 поена, а Шпанац до краја сезоне не брани нити један бод. То значи да ће до промена на врху АТП лествице доћи након турнира у Граду светлости, то јест дан после мастерса, што је 4. новембар. Тада ће се Рафа поново попети на прву позицију па чак иако он не учествује, а Ђоковић одбрани финале.

Разлог је што тог понедељка у исто време на наплату долазе и поени из Лондона, њих 1.000. Наравно, природно се јавља питање зашто Ноле не би играо неке од турнира до почетка такмичења у Граду светлости, као што су АТП 500 у Бечу и Базелу, чиме би колико-толико амортизовао губитак из Кине, разлог је једноставан. Наиме, још раније је управо са Рафом договорио да у то време одиграју егзибициони хуманитарни меч у Астани за помоћ породицама на Мајорци пострадалим током великих поплава које су погодиле Надалово родно острво ове године.

Било како било, наш најбољи спортиста свих времена ће се зауставити, за сада на 275 седмица на АТП врху, те ће морати да дода још 11 не би ли се изједначио са својим идолом, Питом Сампрасом. О Федерерових 310 недеља на врху, сада је тешко размишљати.

Добра ствар је што ће идуће године Новак имати релативно лак распоред за одбрану поена пошто је у суштини крај ове године одиграо, за његове стандарда у њабољем слулају просечно. Узео је до сада три велике титуле, од чега два гренд слема (Аустралијан опен и Вимблдон) и мастерс у Мадриду, те се може очекивати и да се врати на трон у 2020. Кад, време ће показати, али тешко пре Ролан Гароса. Доста тога ће зависити и од Надала, наравно.

Новак, након што је прошле године стигао до финала мастерса у Паризу вратио се на место са којег  га је две године раније скинула повреда лакта десне руке која му је одузела више од годину дана врхунског тениса. И то га је прескупо коштало, као и овај данашњи пораз, али се вратио и (опет) завладао.

Само неколико минута након данашњег пораза јавили су се дежурни душебрижници са мишљењем да никада неће стићи Федерера (који такође има шансу до краја године за прво место, али на нивоу статистичке грешке) и да је ово почетак краја нашег аса. Исте приче причале су се и током 2017, па ето шта се десило. Исте приче су се причале и пет година за Федекса, а богами и Надала због проблематични колена...

У сваком слуају, Ђоковић је човек, а не машина у власништву његових навијача, пре свега становника Србије који често не умеју да схвате да ће све то он сам решити. И да му они не когу ни помоћи ни одмоћи. Како буде, биће. Сигурно нема предаје и сигурно да има разочарања и туге. Стална трка за тим волшебним и заправо неухватљивим епитетом "најбољи свих времена", чини своје. Новак и ову сезону завршава, као и прошлу са мањком енергије. Велике битке током више од деценије војевања на турнирима широм света, учиниле су своје. Цицопасова игра данас је показала да нова генерација шампиона више не куца на врата, него их разваљује. Тако и треба да буде, али пре тога морају да сломе "велику тројку" која се и даље не предаје и и даље држи све гренд слем титуле и прва три места на светској листи. Само да их здравље послужи.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар