Хаос на Олд Трафорду...!

Главни спонзор окреће леђа, Амери схватили да је 465. 000. 000 евра превише за овакав Манчестер! Дошло се дотле да се и Мајкл Овен подсмева Солскјеру, али управа тражи појачања и планира чак осам нових играча за око 300. 000. 000 евра!

Фудбал 11.10.2019 | 23:35
Хаос на Олд Трафорду...!
Одавно није било овако. Криза на терену, криза и у управи. Ни на једном пољу не иде Манчестер јунајтеду, а највећа бојазан навијача је да стрмоглавом паду нема скоријег краја. Поготово не са актуелним руководиоцима и тренером, због чега је славни клуб дошао у ситуацију да му и споннзори окрећу лећа. А сезона практично само што је почела, шта ће бити на крају, нико жив не може ни да претпостави.

Тек, према информацијама острвских медија Црвени ђаволи већ сад морају да траже новог пословног партнера, јер Шевролет – чији знак носе на дресу већ пет година – сматра да је време да се повуче и место препусти другом. Све под образложењем да улагања у висини од око 465.000.000 евра на период од седам година нису испраћена успесима клуба. Од 2014. кад су Американци „залепили“ Шевролет на лице Манчестера освојени су само Лига Европе, ФА куп и Лига куп, док оним највећим трофејима, попут титуле у Премијер лиги или Лиги шампиона није чак ни близуи. Зато је одлука америчке фирме у власништву Џенерал моторса да не обнови сарадњу орочену до лета 2021. године.

Американци су, према наводима угледног Тајмса, схватили да су „преплатили“ Манчестер, да новац који су дали клубу није одговарајућа реклама, јер упркос томе што је реч о глобалном бренду, резултати у пост Фергусоновој ери не прате такву репутацију. Штавише, сумња се да је Џоел Еваник, шеф маркетинг сектора Шевролета, добио отказ само 48 сати пошто је склопио уговор. Наводно, са доста мањкавости и неповољности по сам Шевролет, при чему је од газде скривао детаље тог договора.

„Од почетка је цео посао био осуђен на пропаст. Осећали смо да смо Манчестеру дали више новца него што је требало и да ствари никад више нису могле да се врате у раван какву заслужују“, изјадао се један инсајдер из Шевролета.

Тек да помененмо да је америчка фирма за производњу аутомобила стала уз Манчестер у периоду доминације сер Алекса Фергусона 2012, кад је клуб личио на озбиљан, али је морала да чека две године да засија на дресу, јер је Јунајтед имао већ уговор са АОН-ом. Примера ради, тај уговор вредео је око 20.000.000 евра по сезони, док је Шевролет „улетео“ у причу са приближно 60.000.000 евра на годину дана. Само што су, изгледа, Американци касно схватили да баш и нису морали толики новац да издвоје. Или да је их поменути Еваник изиграо.

Како било, Шевролет неће обновити уговор, те Манчестер мора да изађе на тржиште и нађе новог спонзора. Невоља је што после овог сазнања неће бити много компанија спремних да испрате поменуте финансијске захтеве. Додатни минус за Јунајтед је што ни резултати последњих сезона не помажу на очувању угледа. Тим Оле Гунара Солскјера је далеко од Лиге шампиона, питање је колико га занима Лига Европе, поготово у ситуацији кад у Премијер лиги има само девет бодова после осам рунди и налази се на 12. месту на табели. Сув просек.

„Манчестер нема тим! Једноставно, нема довољно добре фудбалере. Од првих 11 који су играли на последњем мечу, у Њукаслу, тројица, највише четворица би могла да носе дрес Јунајтеда у будућности, ако уопште планирају да врате клуб где је био. Посебно ми није јасан Оле Гунар Солкскјер у изјавама после меча. Умало нисам пао са столице слушајући га шта прича. Изгледа као човек који и не зна да је урадио нешто лоше. Имате пример Јиргена Клопа и Пепа Гвардиоле, чине фудбалере Ливепула и Манчестер Ситија бољим него што су били, а кад погледајте Манчестер јунајтед сваки појединац је све гори. Где ће се ово завршити“, пита се некадашњи нападач Мајкл Овен.

Није баш да Овен важи за неку мустру кад је стручна јавност у Великој Британији у питању, али није ни далеко од истине. Само кад би се неко на Театру снова дозвео памети, јер како је кренуло постаће Манчестер оно што је две и кусур деценије, пре доласка Јиргена Клопа, био Ливерпул. Романтични клуб са широком навијачком базом и животом у прошлости, без шансе да промоли главу. Осим уколико, као што је Немац урадио на Енфилду, не завуче руку у џеп и доведе појачања која „звече“.

Засад делује да је управа, предвођења генералним директором Едом Вудвордом стрпљива и да после тројице летошњих новајлија (Мегвајер, Ван Бисака, Џејмс) планира наставак реконструкције. Такође угледни Телеграф преноси сазнање да је Манчестер испланирао довођење чак осморице играча у наредна два прелазна рока како би привео крају ремонт и направио тим способан да запрети Ситију и Ливерпулу. Како се наводи, најпре ће у јануару покушати да се доведе нападач (највероватније Марио Манџукић из Јувентуса), као и још двојица фудбалера, за шта ће бити потрошено збирно око 150.000.000 евра, а иста сума планирана је и за лето кад се очекују још петорица новајлија.

Кандидати су штопер Бенфике Рубен Дијас (за кога се интересује и Ливерпул), Јувеов везиста Емре Џан(евентуално, као део договора уколико се Пол Погба врати у Торино), везиста руског Ростова МатијасНорман, Лестерови везисти Џејмс Медисон и Бен Чилвел...

Само, да ли је то квалитет за Манчестер јунајтед?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар