Прича: Одбрана као упориште...

Идеја је прилично јасна, сада се тражи сигурна егзекуција. Сетићемо се да је тематска прича ове Звездине сезоне изградња високог потпорног зида у чијој је основи управо тим. Сваки појединац, као једна цигла која цео систем чини непробојним! Црвена звезда има потребну ширину ростера, знање и искуство да се таква замисао спроведе у дело.

Кошарка 11.10.2019 | 23:45
Прича: Одбрана као упориште...
"Поштено да вам кажем много више ме је изненадио мој тим, него Црвена звезда. Ја сам човек који увек полази од себе, мислим да је ово слика екипе због које морам да се запитам као тренер и увидим неке грешке. Ушао сам у свлачионицу и први пут за 27 година тренерске каријере нисам могао да изговорим ниједну реч. Највећа је моја одговорност".

Када најетрофејнијег европског стручњака свих времена и човека који је кошаркашко семе посејао на свим крајевима Старог континента доведете у ситуацију да изговори овако нешто, онда знате да сте одрадили добар посао. А још веће задовољство Милану Томићу и његовим кошаркашима пробудиће чињеница да је Фенербахче доведен до трећег најслабијег офанзивног учинка у Евролиги откако је Жељко Обрадовић преузео клуб 2013. године. Памте се и даље оних 52 поена у убедљивом поразу од Басконије у Виторији, али и само 55 убачених поена у тесној победи над Локомотивом у Краснодару. Фенербахче је на само 56 поена остао још само једном. Било је то у Мадриду пре нешто више од две године, када је Реал славио резулатом 61:56. Дакле, Црвена звезда се налази у ексклузивном друштву, јер овакву империју под командом великог Жељка нећете видети сваки дан... Да за два поена шутира тек 34,5 одсто, уз само десет погодака из двадесет девет покушаја, односно да на то веже и 9/29 за три поена и на паркету изгледа као разбијена војска. А, Звезда је учинила да се некадашњи шампион Европе у Штарк Арени осећа на моменте беспомоћно, безидејно и сломљено. Све због одбране која је кидисала од првог судијског подбацивања лопте, до последњег звука сирене. 

Биће и да је Фенербахче имао лоше вече, поготово зато што индивидуалним квалитетом овај тим поново стоји у реду фаворита за одлазак на Фајнал фор. Али, ово је ипак тотална екипна победа Црвене звезде, са снажним упориштем у одбрани која мора даље да се надограђује и усавршава! Иста је, уосталом била лајт мотив тријумфа који је уздрмао целу Европу. Можда клуб с Малог Калемегдана има добар нападачки потенцијал који у овом тренутку није довољно искоришћен, али одбрана мора да буде извор Звездине снаге, покретачко гориво у седмицама претрпаног распореда и расејаности на неколико фронтова и синоним успеха када се црта буде подвлачила у јуну! Ако вратимо филм на не тако давну историју, схватићемо да је последњи успон Црвене звезде почео оног тренутка када је Дејан Радоњић прецртао, обрисао и поцепао све дотадашње скице, идеје и замисли, те поставио темељ игре сведене на, навијачи често у шали и данас помену, "хард дифенс енд транзишн офенс". 

Милан Томић је то брзо схватио и после шампионског повратка у кошарку елиту изградио је тим који мора да дише одбрану и сваког јутра се буди с мишљу како може да подигне лествицу на виши ниво. С капитеном Бранком Лазићем као дугогодишњим симболом Звездине одбране, Џејмсом Гистом као једним од најбољих дефанзиваца међу центрима током целе своје каријере, Лорензом Брауном с израженим квалитетима у решавању задатака на својој половини, искуством које доноси Стратос Перпероглу и непресушном енергијом Чарлса Џенкинса и Огњена Добрића, те Огњена Кузмића чији се повратак у навијачким круговима жељно ишчекује, Црвена звезда располаже потенцијалом каквим мало ко у Евролиги може да се похвали. 

“Одбрана је оно у шта верујемо од самог почетка. Ако будемо играли добру одбрану моћи ћемо да победимо сваког ривала. Зато је одбрана нешто на шта морамо да будемо максимално фокусирани. Јер, напад једног дана може да буде добар, следећег катастрофалан, али одбрана је та која мора да буде наша покретачка снага. Сигуран сам да имамо још доста простора за напредак, пошто је рана фаза сезоне. Како време буде пролазило подизаћемо свој ниво како бисмо били прави када дође време борбе за трофеје“, изјавио је Мохамед Фаје за МОЗЗАРТ Спорт после важне евролигашке рецке, а сличног мишљења је и шеф струке Милан Томић:

“Тактички, можда је било два или три пропуста у неким ситуацијама. Али, играч није компјутер па да можеш да га програмираш да буде на 100 одсто. Играч мора да погреши... Рекао сам играчима и пре меча, одбрана мора увек да буде 100 одсто, сваки пут. То је нешто што увек имаш у џепу. Сад, у нападу... Кошарка је игра две екипе, може да ту буде и проблема, као што је било и вечерас. У нападу можемо боље. Али одбрана ће ти дати и контранапад, па и самопоуздање у нападу“.

Идеја је прилично јасна, сада се тражи сигурна егзекуција. Сетићемо се да је тематска прича ове Звездине сезоне изградња високог потпорног зида у чијој је основи управо тим. Сваки појединац, као једна цигла која цео систем чини непробојним! Црвена звезда има потребну ширину ростера, знање и искуство да се таква замисао спроведе у дело. И Милан Томић је, уосталом, годинама стасавао и тренерски занат пекао у средини где је одбрана била светиња. Можда је прошле сезоне морао да мења план и другачије гради игру за повратак на јадрански трон, ове године не би смело да буде грешке - Звезда ће живети док одбрамбени штитови буду успешно одбијали ударе противничких нападачких арсенала... Све што се буде извукло у офанзивном делу биће шлаг на торти. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар