Коначно почела изградња моста код Градишке

- Почетак изградње моста преко ријеке Саве, једног од најзначајнијих пројеката који заједнички реализују Република Српска, БиХ и Хрватска, озваничен је данас у мјесту Чатрња код Градишке.

Република Српска 11.10.2019 | 15:33
Коначно почела изградња моста код Градишке
Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је ово велики дан за РС, јер изградњом моста Српска и БиХ отварају врата према ЕУ.

"Наши изграђени аутопутеви овим добијају прави смисао. Овај мост који ће повезивати двије државе је више од тога. Он ће омогућити бржи развој РС и БиХ, и овим мостом добијају сви грађани", рекао је Вишковић.

Он је додао да ће мостом посебно профитирати локалне заједнице које се налазе у његовој близини.

"Сигурно је да ће Градишка добити највише, али тиме добија Република Српска и тиме добија БиХ", рекао је премијер РС и честитао извођачима радова на добијању посла, те их замолио да уколико успију скрате предвиђени рок трајања радова, односно, ако је могуће да га заврше прије рока.

Шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Затер изразио је задовољство што присуствује озваничавању градње моста. "Са мостом у Градишци отвориће се нова радна мјеста и олакшаће се кретање више од пола милиона становника", рекао је Затер.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да никада није довољно рећи шта мост значи.

"Још док је у Хрватско су били Јосиповић, Санадер, Милановић и са свима њима сам разговарао градњи овог моста. И послије свих њих сам остао овдје и дочекао почетак изградње. Зато се захваљујем садашњој Влади Хрватске и Европској унији. Најважније је да ћемо добити мост", рекао је Додик.

Он је рекао да је изградња овог моста завршетак упорног настојања да Републике Српске и БиХ буду повезане са европским комуникационим системом.

"Ми ћемо наставити са изградњама. Наш план је да изградимо аутопут до Бијељине јер желимо да повежемо два највећа града у Републици Српској, а потом и да наставимо даље. Мој је успјех већи што смо успјели да не одустанемо. Морамо рећи да средства која смо добили ми већ враћамо, али нисмо смјели да одустанемо јер можда касније не би добили средства. Добићемо мост, а извођачи су ми рекли да ће изградња можда бити готова и прије рока", истакао је Додик.

Мост на Сави

Ријеч је о мосту који ће ускоро повезати већ изграђени аутопут Градишка-Бањалука са мрежом европских аутопутева.

Половином јула, представници "Хрватских цеста" у Загребу су потписали уговор са конзорцијомом који чине "Интеграл инжињеринг", "Ђуро Ђаковић" и "Загреб-Монтажа" који су за изградњу моста понудили цијену од 19,5 милиона евра без ПДВ-а и обавезали се да ће га изградити за 30 мјесеци.

Дужина моста је 462,2 м, ширина 22,6 метара док је тежина носиве челичне конструкције 4.650 тона. Мост ће имати четири коловозне траке, по двије у сваком смјеру.

Иначе, прича о изградњи овог моста почела је још 2004. године када је потписан први меморандум између БиХ и Хрватске у вези са тим пројектом. Након тога, чекало се три године за потписивање протокола о сарадњи, а тек 2010. године Хрватске цесте склопиле су уговор са Грађевинским факултетом из Загреба за израду пројектне документације.

Послије тога, односно 2011. године Влада Хрватске и Савјет министара БиХ потписали су Споразум о изградњи међудржавног моста преко ријеке Саве код Градише. 

Тада је било најављено да ће радови почети најдаље 2013. године када је и Европска унија обећала помоћ, а недуго након тога ЕУ је и званично  преко Инвестиционог оквира за Балкан одобрила бесповратни грант од 6,8 милиона евра. Те године и Управа за индиректно опорезивање БиХ, надајући се да ће кренути радови на изградњи моста, отпочела је и са изградњом новог царинског терминала који је у потпуности завршен. Рок за завршетак градње моста је 30 мјесеци од почетка радова, преносе Независне.



(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Дуле

11.10.2019 13:46

Само напред

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

12.10.2019 06:38

Па доце ред и на ронхила да плати рацуне само цек.

Name

Јаффа

11.10.2019 14:14

Доста је било гужвања на мостићу, ред је да се мост направи. Само колико ће се уградити главни играчи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потковани

11.10.2019 14:42

Наравно Додик+Станковић и њихов интеграл, због тога се граде мостови и аутопутеви, да се они уграде, ко још мисли да они раде у интересу народа и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атила

11.10.2019 14:49

100 људи би. Миле отјера ти људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2019 16:28

Из Српца по наређењу ишли аутобусом. Све за вријеме радног времена. Радници општине и јавних предузећа. Ко те пита што је радни дан, што дође странка и чека, пречи је циркус и трошење народног новца. Да је неко поштен па да каже колико је ово данас коштало? А када се неко тешко разболи и када треба помоћ онда се лијече СМС порукама. И треба када је народ блентав.

Name

Марко

11.10.2019 16:32

И у Градишци јавне устаниве нису радиле. Сви пред мост !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЛАДИ СНСДСДСУСДНС И СДА ДОБОЈ

11.10.2019 17:30

Нису ни у Добоју радиле јавне установе и градска управа.Радници су узели слободан дан,закупили аутобус,купили себи сендвиче и њих 250 се упутили да присуствују свечаности поводом градње још једног грандиозног пројекта

Name

Ре

12.10.2019 09:04

Па ти из Добоја су морали залутати, јер није било више од 200 људи.

Name

Република Српска

11.10.2019 18:37

Ма нек се само прави и ради....Са срећом......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.10.2019 19:42

Људи,највеци парадокс је сто Градиска,и онако град који изумире,це постати због овог слијепо цријево.Сатрасе људи све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx

12.10.2019 06:01

Нека постане,када је постао мој Соколац,нек постану и други градови.

Name

Мрки

12.10.2019 07:13

Мостови спајају непријатеље да постану пријатељи..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

12.10.2019 08:24

Је ли то одговор зашто Додик не тражи да се Предсједништво БиХ изјасни око све изгледније одлуке Хрватске да одлаже радиоактивни отпад у касарни Черкезовац, на 850 метара од Уне и границе са БиХ. Продали сте нас, постаје све јасније. Продали сте најљепши дио наше земље, за лијек вам требало....

ОДГОВОРИТЕ