Пријава директору Жељезница РС за сукоб интереса

Транспаренцy Интернатионал у БИХ (ТИ БиХ) поднио је пријаву Комисији за утврђивање сукоба интереса против Славка Глигорића, новоименованог в. д. директора Жељезница Републике Српске.

Република Српска 11.10.2019 | 14:21
Пријава директору Жељезница РС за сукоб интереса
-Закон јасно каже да изабрани функционери у вријеме мандата и три мјесеца након истека не могу да буду чланови надзорних одбора и управе јавних предузећа, али је Глигорић истовремено и директор и посланик у Народној скупштини Републике Српске - указују из ТИ БиХ.

О томе су обавијестили и Надзорни одбор Жељезница, јер је именовање Глигорића спорно и због Закона о јавним предузећима Републике Српске, који прописује да за члана управе не може да буде постављен неко ко обавља извршну функцију у политичкој партији.

Славко Глигорић је тренутно предсједник регионалног одобра ДНС-а, што по статуту ове странке свакако представља извршну функцију.

-Да апсурд буде већи, он се налази на челу предузећа чије ревизорске извјештаје усвајају посланици Народне скупштине Републике Српске, чији је и сам посланик и у наредном периоду може да дође у ситуацију да сам одлучује о резултатима сопственог рада - навели су из ове невладине организације.

Из истог разлога ТИ БиХ је у марту ове године пријавио и новоименованог директора „Електрокрајине“ Драгана Чавића, такође због због сумње да се налази у сукобу интереса по два основа јер је истовремено в.д. директора, народни посланик и предсједник политичке партије.

Комисија за утврђивање сукоба интереса ипак је обуставила поступак, уз образложење да Чавић као вршилац дужности „није директор у пуном капацитету“, нити је „Електрокрајина“ Бања Лука „јавно предузеће у пуном капацитету“ јер послује као зависно предузеће у саставу Мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске.

-И директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић тренутно обавља функцију генералног секретара СНСД-а и налази се у сукобу интереса на основу Закона о јавним предузећаима. ТИ БиХ је због тога затражио објашњење од Надзорног одбора Електропривреде Републике Српске који, у одговору без икакве аргументације, кратко наводи да се „сва именовања обављају у складу с позитивним законским прописима“, а одговор потписује предсједница Надзорног одбора Славица Ињац.

Упркос тумачењима комисије, став ТИ БиХ-а је да вршиоци дужности директора имају потпуно иста овлаштења као и директори са становишта закона који треба да спријечи могућности наношења штете јавном интересу.

ТИ БиХ годинама упозорава на недоречености закона о сукобу интереса, који за посљедицу има произвољна тумачења и доношења различитих одлука надлежних органа у истим случајевима.

Тако Комисија није утврдила сукоб интереса у случају СДС-овог посланика Миленка Вићановића, који обавља и функцију директора ЈП Комуналац Бијељина, уз образложење да се ради о предузећу с локалног нивоа власти, иако у овом случају Закон јасно прописује неспојивости функција. У готово истом случају бивши посланик Недељко Милаковић разријешен је функције директора локалног предузећа у Бањој Луци због неспојивости, те и функције народног посланика.

-Надлежни још увијек нису ријешили пријаве ТИ БиХ-а против бившег замјеника директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ Драгана Анђелића, који је одмах након оставке именован на мјесто извршног директора РИТЕ Гацко, чиме је прекршен Закон о сукобу интереса у институцијама власти БИХ.

Како још нису именовани чланови Комисије за одлучивање о сукобу интереса испред оба дома Парламента БиХ, нема ни одговора на пријаву против актуелног директора Путева Републике Српске Ненада Нешића који је истовремено и посланик у Представничком дому ПСБиХ - наводи се у саопштењу.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ненад

11.10.2019 12:29

За објективност рада надзорног одбора гарантује главом и брадом нестранацка лицност Младен Мициц који је и цлан градске изборне комисије у Добоју. Не брините ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругип-катастар

11.10.2019 17:09

шта је овај тихомиру глигорићу који је опљачкао РУГИПП-Геодетску за 12 милиона КМ.

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

11.10.2019 12:29

Република Српска је постала плијен јастреба Додика и кобца Павића. Ал, је черупају, черупају!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

11.10.2019 13:32

А казу и будуци нацелник муп Добој. Златни дечко, да га нема требало би га измислити

Name

БУДИТЕ ФЕР

11.10.2019 12:30

НЕДИРАЈТЕ У ЊИХ... МОРАЈУ ПРЕЖИВЈЕТИ НЕКАКО....И ДРАГАН ЧАВИЦ И ЛУКА ПЕТРОВИЦ И СВИ ОСТАЛИ..... ФУЈ ПАПАКА И ПОЛТРОНА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

11.10.2019 12:41

Донесу закон и онда они исти који су донијели закон тразе рупе у закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

севиљски брицо

11.10.2019 12:53

Ја мислио ова Славица Ињац гули кромпир у затворској кантини кад оно она потписује саопстење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

11.10.2019 14:13

Текст је о Глигорицу а Славица Ињац је била у жижи јавности прије двије године!

Name

Рале

11.10.2019 13:16

Сиротињу краду ли краду а сиротиња цути ли цути.Сто висе сиротиње власт мирнија и стабилнија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

11.10.2019 13:17

Да је државе овај Глигориц би био котловничар у основној школи у Бољанићу а његов партијски колега Славен Дујаковиц би завртао грла у лустере у фирми коју држи његов зет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руја

11.10.2019 13:31

Немојте заборавит пресједника регионалног одбора демоса за семберију и мајевицу Цеду Стојановица који је директор рите Угљевик. Не смјие ни по закону ни по правилнику рите ал њега нико не помиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Активиста

11.10.2019 14:57

Ништа нас несмије изненадити.То су полгрони кои само мисле о личном интересу.Задатак му је да доврши ово уништавање жељезнице.А колико је учен види се у скупштини доби име "Ћутолог...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бољаниц

11.10.2019 21:11

Засто да не? Све нас је запослио, а сад нам и дјецу прави да се не муцимо :) Питајте га гдје се и када сколовао. Асистенти му били младји од њега 30 година :) хватали их јадне по ходницима Саобрацајног факултета у Добоју да му уписују оцјене, а послије их опет јури да их на изборну листу 'тури' :) ти млади људи просто га се не могу ријесити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

12.10.2019 08:50

Ово је страшно ко све руководи Жељезницом Р С. Па има ли краја? Зар овај човјек не треба да иде у пензију? Неко мора, а он кадар па може шта хоће? Срамота народа, који ће враћати кредите ове пропале жељезнице у којој је криминал одавно већ све уништио. Страшно!

ОДГОВОРИТЕ