Премијер Етиопије добио Нобелову награду за мир

Премијер Етиопије Абиј Ахмед стоти је добитник Нобелове награде за мир која му је данас додељена због залагања за постизање мира са Еритрејом.

Свијет 11.10.2019 | 12:31
Премијер Етиопије добио Нобелову награду за мир
У првој реакцији на награду из Ахмедовог кабинета наводи се да је Етиопија "поносна као држава" због награде њеном предсједнику владе.

"Ова побједа и признање је колективна побједа за све Етиопљане и позив за јачање наше одлучности у томе да учинимо Етиопију - новим хоризонтом наде - просперитетном државом за све", наводи се у саопштењу кабинета.

Нобелов комитет истакао је у образложењу да награда представља и признање свим актерима који су радили на постизању мира и помирења у Етипији и у регионима источне и сјевероисточне Африке.

Примјећује се да је Ахмед чим је постао премијер у априлу 2018. године изразио жељу за наставком мировних преговора са Еритрејом.

У сарадњи са Исајом Афверкијем, председником Еритреје, Ахмед је брзо израдио принципе мировног споразума окончање пат-ситуације између двије земље која "није ни рат ни мир", наводи се у образложењу.

Ти принципи су изнесени у декларацијама које су Ахмед и Афверки потписали у Асмари и Џеди у јулу и септембру прошле године.

"Мир не настаје од акција само једне стране. Када је премијер Абиј пружио руку, предсједник Афверки ју је ухватио и помогао да мировни процес између двије земље буде формализован", наводи Нобелов комитет и додаје да се нада да ће мировни споразум донијети позитивне промјене свим становницима Етиопије и Еритреје.

Премијер Етиопије, како се указује, покренуо је важне реформе, пружио амнестију хиљадама политичких затвореника, прекинуо медијску цензуру, легализовао забрањене опозиционе групе, отпустио корумпиране војне и цивилне лидере и значајно унаприједио положај жена у политичком и јавном животу.

Учествовао је и у другим мировним процесима у Африци, када је активно дао допринос нормализацији односа између Еритреје и Џибутија и посредовао у рјешавању спора између Кеније и Сомалије, а одиграо је и кључну улогу у постизању споразума између војног режима и опозиције у Судану, додаје се у образложењу.

Етиопија и Еритреја су обновиле односе у јулу 2018 године, послије вишегодишњих сукоба.

Награда вриједна 900.000 долара биће уручена 10. децембра у Ослу.

Нобелова награда за мир је признање за посебне заслуге на пољима спајања народа, разоружања или смањења свјетских или регионалних војних потенцијала, политичког и другог образовања као и одржавања мировних конференција.

Одбор који одлучује о добитнику се састоји од пет чланова које бира норвешки парламент. Чланови се бирају на шест година. Састав одбора рефлектује однос снага политичких партија у Норвешком парламенту. Од 1936. усвојено је правило да чланови Норвешке владе не могу бити и чланови Нобеловог комитета.

Током 1977. додато је и правило да активни посланици Норвешког парламента такође не могу бити бирани на дужности у одбору. Иако нигдје није одређено да чланови морају бити норвешке националности, до данас су сви чланови комитета били Норвежани.

За проглашење побједника није утврђен тачан датум, али се најчешће добитник проглашава једним петком средином октобра. Додјела награде се врши увијек 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела.

 За разлику од осталих Нобелових награда, награду за мир уручује предсједник изборног комитета, а не краљ, мада је поред других званица из политичког живота Норвешке, увијек и он присутан.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар