Црна Гора међу рекордерима по самоубиствима

У Црној Гори је у 2018. години самоубиство извршило 99 особа, чиме се та земља сврстала у 10 држава у Европи са највише суицида.

Свијет 11.10.2019 | 10:22
Црна Гора међу рекордерима по самоубиствима
Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), у Црној Гори у посљедњих десет година просјечно 110 грађана годишње изврши самоубиство, што је за 35 одсто више у односу на почетак овог вијека јер расте број обољелих од депресије и зависника од алкохола и дрога, преноси Дан.

Заштитник људских права и слобода апеловао је на надлежне институције да хитно предузму мјере предвиђене Стратегијом заштите и унапређења менталног здравља и подсјетио да Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) подсјећа на важност поштовања људских права психијатријских пацијената.

“Лечење психијатријских пацијената у црногорским установама је неадекватно јер се, углавном, састоји од фармакотерапије, на шта је НПМ указивао кроз своје налазе и извјештаје.

Такође, материјални услови – архитектонско-технички, као и опремљеност мобилијаром у просторијама гдје су смјештени психијатријски пацијенти на ниском су нивоу (Клиника за психијатрију Клинички центар Црне Горе, поједина одељења у Специјалној психијатријској болници Доброта)”, саопштио је Заштитник.

Прије свега, тражи се да се успостави телефонска линија за помоћ дјеци и младима у кризи, да се унаприједи функционисање тимова формираних при центрима за ментално здравље.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЦГ

11.10.2019 14:35

јос гора

ОДГОВОРИТЕ