Хоће ли доћи до поскупљења возачке обуке?

Нацрт одлуке којом би се у БиХ увела минимална цијена часова обуке возача, а која неминовно значи и поскупљење обуке за бројне будуће возаче, још се анализира, потврђују за Српскаинфо у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

Босна и Херцеговина 11.10.2019 | 07:54
Хоће ли доћи до поскупљења возачке обуке?
Када ће овај документ бити и упућен Савјету министара БиХ на одлучивање, ипак, не прецизирају.

– Тренутно Министарство поступа у складу са сугестијама датим у мишљењу Министарства финансија и трезора БиХ и проводи одређене анализе, након чега слиједи упућивање ове одлуке на разматрање и усвајање од стране Савјета министара – наводе у овом министарству, те додају да ће ступањем на снагу ове одлуке ауто-школе приликом утврђивања цијена обуке бити у обавези да се придржавају минималних цијена прописаних овом одлуком.

Циљ је, додају, елиминисање нелојалне конкуренције и неприродно ниске цијене оспособљавања код појединих аутошкола, а која иде науштрб квалитета процеса оспособљавања.

Ова одлука је, подсјећамо, припремљена још крајем прошле године, на приједлог неких ауто-школа у БиХ, првенствено да би основа за плаћање пореза свима била иста,  али су многи у јавности тада поручили да она није прихватљива, истичући да би за полагање возачког испита у БиХ тако убудуће требале двије просјечне плате.

По њој, све ауто-школе у БиХ убудуће би требало да имају исту минималну цијену часова, а за Б категорију цијена практичног часа би била 30,5 КМ. 

Минимална цијена часа за А1 и А категорију била би 36,6 КМ, за БЕ категорију 35 КМ, за Ц1 и Ц1Е поткатегорије 49 КМ, за Ц и ЦЕ категорију те Д1 поткатегорију 61 КМ, а за Д и ДЕ категорију 91,50 КМ.

По томе би само за практичну обуку за Б категорију кандидат требало да плати око 1.067 КМ, што је и дупло више него што сада наплаћују неке ауто-школе у РС.

Посланик у претходном сазиву Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић је због тога, пред крај посланичког мандата, у парламентарну процедуру упутио и званичну иницијативу за измјену Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, по којој би се Савјету министара практично и одузела надлежност да донесе овакву одлуку о цијенама обуке.

Апелујући на министре да одлуке не усвајају на крају мандата, он је поручио да рјешење за проблеме у овој области треба тражити у “измјени закона, а не у одлукама које ће се ломити преко леђа будућих возача”.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ре

11.10.2019 06:04

Ово је чист безобразлук, не обучавају их да возе авионе него кола. Цена часа од 35кМ је астрономска. Који су то похлепници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

11.10.2019 06:18

Заком о стварању монопола. Ниста друго. У Бања Луци је у задњих 5-10 година отворено много аутоскола. Ни једна није затворена. Полагање возацког је опсте познато као функционисе. Само се сада инсистира на тим цијенама да би узело јос висе новца. Нема потребе да се одредјује цијена само треба врсити контроле цасова. Ово се представља као главни проблем док је бих возацка непризната због самог изгледа обрасца који није у складу са ЕУ обрасцем. То наравно никога не занима јер то лупа по дзепу само градјане. Нема везе сто је то само формално питање. Зивјела немогуца дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одрасе нас

11.10.2019 06:18

Све кад се сабере до издавања возачке дозволе под условом да се из првог пута положи нешто преко 1.000 КМ. Мало ли је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крузни Ток

11.10.2019 18:48

У неким напредијим дрзавама возацки испит се у опсте не полазе. Ако знас возити и прописе онда и возис а ако не знас, логицно, и не возис. 90% оних који полозе возацки код нас, нити знају возити нити знају прописе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

12.10.2019 00:45

Не брините се! Кад поскупи обука, по закону повећане потражње и понуде ће појефтинити куповина дозвола и народу опет добро. Свакако ће се с тим куповним дозволама возати по земљама ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ