Заштити здравље грађана и домаћу производњу

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ данас је у Сарајеву имао састанка са Борисом Пашалићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Шемсудином Дедићем, министром пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ.

Босна и Херцеговина 10.10.2019 | 20:24
Заштити здравље грађана и домаћу производњу
Након разговора са ентитетским ресорним министрима Шаровић је истакао да су разговарали прије свега о заједничким активностима којима ће покушати заштити домаће пољопривредне произвођаче, али и здравље грађана БиХ.

Казао је и да су разматрали још тема међу којима је и кориштење средстава предприступних фондова Европске уније и потреба организације нултог пописа сточног фонда у БИХ, што је неопходно за добијање дозволе за извоз црвеног меса у ЕУ.

"Највише пажње смо посветили појави или информацијама које се односе на појаву болести листерије у неким земљама ЕУ и потреби да БиХ приступи одговарајућим припремама и активнијем укључењу инспекцијских органа и у РС и у ФБиХ, као и Канцеларије за ветеринарство БиХ, све циљу заштите здравља људи. С обзиром да смо имали добре резултате и да смо добро сарађивали када су у питању болести квргаве коже, али и болести, која је у неким земљама и даље актуелна, афричке свињске куге", истакао је Шаровић и додао:

"БиХ увози велике количине јунећег и говеђег меса на годишњем нивоу и то заслужује посебну пажњу. О активности и мјерама разговараћемо и предузећемо одређене активности наредних дана, а о томе ћемо обавијестити надлежне институције."

Осврнуо се и на извоз меса у Републику Турску, који је договорен, али су заједнички констатовали да, иако турска страна врши припреме за извоз, тај процес иде споро. 

"У БиХ долази замјеник министра пољопривреде Турске и искористићемо прилику да укажемо на спорост у припремама. Неопходно је да и са своје стране помогнемо како би што прије кренуо откуп товних бикова. Посебно имајући у виду да, по мојим информацијама, у БиХ је тренутно спремно за клање најмање 20.000 грла", казао је Шаровић.

Нагласио је да је неминовно да у наредним данима заједнички предузму активности у циљу заштите домаће производње, али и заштите здравља људи.

"Постигли смо висок степен сагласности, јер ово није проблем ни РС, ни Ф БиХ, ово је проблем државе БиХ. Јер, данас имамо произвођаче који у својим стајама имају велики број утовљених бикова, а немају гдје да их продају. С друге стране увозимо велике количине меса из земаља гдје су се појавиле одређене болести, као што је листерија. Напростор желимо да у први план ставимо наше произвођаче. Сагласни смо да треба више пажње посветити њима и њиховим интересима, него интересима земаља у окружењу и њихових произвођача. То је у ствари најснажнија порука да смо данас договорили не само да ћемо бити одлучнији у том смислу, већ да ћемо имати дневну комуникацију, сутра ће се већ наши сарадници срести и разговарати око одређених анализа, које су потребне да урадимо да би се одлучили о будућим корацима. Јако је важно да пошаљемо поруку нашим пољопривредним произвођачима, али и потрошачима који конзумирају то месо које се увози, да ће они бити у првом плану када су у питању наши будући кораци", поручио је Пашалић.

Федерални министар Дедић истакао је да су сва питања о којима су разаговарали значајна за пољопривредне произвођаче широм БиХ.

"Поред борбе за страна тржишта за извоз наших производа у друге земље истовремено желимо да заштитимо домаћу производњу на начин да захтијевамо веће контроле када је у питању увоз у БиХ. Настојимо да извозимо, конкретно када је у питању месо, месо прве и друге класе у земље ЕУ, у Турску, а истовремено у нашу земљу увозе се велике количине меса треће и четврте категорије. Ми на то имамо право и желимо да због и здравља становништва и заштите домаће производње одређене мјере активирамо у наредном периоду", нагласио је Дедић.

Сва три министра су најавили да се већ од сутра на граничним прелазима у БиХ може очекивати ригорознија контрола увоза меса. Истакли су и да ће заједничким мјерама покушати навести бх. месне произвођаче да ли им се исплати да увозе месо из иностранства, ако тренутно у БиХ има неколико десетина хиљада утовљених бикова.



(БН/Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар