Иванић: Додик је нестрпљив, не сналази се у СА

Почасни предсједник ПДП-а и бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић каже за свог насљедника у Предсједништву да је нестрпљив и да се не сналази у Сарајеву

Босна и Херцеговина 10.10.2019 | 18:49
Иванић: Додик је нестрпљив, не сналази се у СА
Иванић је, гостујући у програму Н1, казао да формално-правно, без формирања власти, све може да иде својим током, али да то ипак није добра порука међународним институцијама.

"Они су сами себе прогласили побједницима. У Републици Српској знам да је било јако пуно манипулације и злоупотребе изборног процеса. Ја сам ово предвидио, знао сам да се неће брзо формирати власт јер начин на који су ишли у изборе има своје посљедице. Они су тако дефинисали ствари у изборном процесу, наобећавали се, да је то (формирање власти) немогуће. Зато сада мислим да је нереално очеквати формирање власти, до наредних општих избора. Врло лако би се могло десити да не буде до 2022.", казао је Иванић.

Говорећи о изборним манипулацијама истакао је да они који су требали нису урадили ништа да то спријече:

"Централна изборна комисија није ништа учинила да врши ново бројање, на пар мјеста гдје су то урадили показале су се неправилности. Затим, међународна заједница. Међународне институције су прве ишле на то 'било је ту свачега, али хајде да формирамо власт.' Била је обавеза да се упозори на злоупотребе у изборном процесу. Нама се баве бирократе, они не желе да таласају, они желе да дневно рутински одрађују посао", казао је те додао:

"Постоји видео снимак једног човјека који гласа на пет мјеста и ником ништа. Ови из Тужилаштва неће да се замјерају побједницима. Ако се настави овако како је до сада било бесмислено је ићи на изборе."

Иванић је казао како би се у Представничком дому са оваквом ситуацијом могла формирати власт, али да у Дому народа није могуће.

"Сад плаћају и једни и други цијену онога што су обећавали јавности. И СДА и СНСД хоће да буду побједници. СДА хоће да се пошаље АНП и онда да се формира власт, а Додик да се формира Савјет министара, а да нема АНП-а чиме Изетбеговић губи. Лако су се они договорили када је била подјела власти у Представничком дому, сада је на ред дошла суштина. Изволите завршите посао, зашто би им неко сада помагао?", рекао је.

Како би се превазишла ова ситуација, Иванић рјешење види у новом степену сарадње:

"Додик говори да је за нови степен сарадње, али не и за чланство. Мој услов би био да ћланства нема док не буду све државе у региону у НАТО-у, али да се АНП пошаље."

Говорећи о трилатералном састанку предсједника Турске, Србије и Предсједништва БиХ у Београду није изразио претјерану наду да ће БиХ ускоро почети са радовима на изградњи ауто-пута Сарајево-Београд:

"Најважнија ствар која се десила је почетак изградње ауто-пута и евидентно је да је Србија ту одговорнија. Ја ћу бити изузетно сретан ако БиХ први километар направи у 5, 6, 7 година. Не знам се још ни траса, ни како финасирати."

Свог насљедника у Предсједништву БиХ, Милорада Додика, окарактерисао је као нестрпљивог човјека:

"Ја мислим да се он у Сарајеву не сналази. Његова кључна политичка грешка је кад је одлучио да дође у Сарајево. Овдје политички приступ мора бити другачији, морате ићи стрпљиво, полако, упорно - он није тај тип човјека. Често он зна употребљавати тешку реторику, и када треба и када не треба. Има доста момената када Сарајево да разлог за тврду реторику, али она се угуши јер су навикли на његову реторику. Нико се више онда ни не обазире на то што говори."

Иванић је рекао да Милорад Додик у Сарајеву није остварио никакав резултат, нити је почео да испуњава предизборна обећања.

(БН/Н1)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

борац

10.10.2019 17:12

Осим силе он је празна љустура.Политика је захтјевна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гурамо даље

10.10.2019 18:07

Цуј мозе овако до 2022 па онда мозе и без бих

Name

Милко

10.10.2019 18:13

код нас месар, наставница и диспецер воде политику. Болке и не заслузујемо.

Name

Марко89

10.10.2019 18:18

Саровиц је за њих свих Бог и батина,уз Комсица наравно.

Name

Ники

13.10.2019 08:38

Додикови резултати у Сарајеву су катастрофа.Укратко катастрофа.Једино вечћа катастрофа је то што Турска на молбу Додика купује наше обвезнице,а то је оно када жртва сама подметне врат џелату

Name

МАРСАЛ

10.10.2019 18:18

ЕВО ПИТА ЈЕ ЗА ОВОГ ГОСПОДИНА ИВАНИЦА. ЦЕМУ ИЗБОРИ? ДО КАД МИСЛИТЕ ОВАЈ НАРОД ЗАЈЕБАВАТИ? ЗНАТЕ ДА СУ ИЗБОРИ ПОКРАДЕНИ,И ОЦЕКУЈЕТЕ ДА НАРОД ИЗЛАЗИ НА ГЛАСАЊЕ? ВИ СВЕ ЗНАТЕ И УПОРНО СТОЈИТЕ ПО СТРАНИ НЕБИЛИ СЕ НЕКО НАСАО И ПОДМЕТНУО ВАМ СТОЛИЦЕ ПОД ГУЗИЦЕ... СТВАРНО СТЕ ЈАДНИ И ВИ И ОНИ СТО ИЗЛАЗЕ НА ГЛАСАЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

10.10.2019 18:51

Овај човјек је видовит!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Љубо

10.10.2019 21:12

Није видовит већ паметан и нормалан човјек. Професор Доктор најшколованиј политичар покрај Јелене Тривић на политичкој сцени РС. Човјеку капа доле на свему.

Name

РЕП

13.10.2019 07:46

Ста се овај трса?Српски народ му је узео мјеру. - 100 000 гласова.Какав дефицит!

ОДГОВОРИТЕ