Постоје опције за формирање власти на нивоу БиХ

- Сматрам да је укључивање СДС и ПДП у прављење нове већине на нивоу БиХ легитимно и да је могуће направити излаз из ове ситуација", каже Младен Босић, делегат СДС у Дому народа БиХ.   Босић наводи да је могућа варијанта и да се отворе разговори око концентрационе власти или техничке власти у Босни и Херцеговини".

Република Српска 10.10.2019 | 14:58
Постоје опције за формирање власти на нивоу БиХ
Босић у интервјуу Инсајдеру каже да је крајње неодговорно од политичара који за себе тврде да имају легитимитет и да су добили подршку грађана да врше власт да не могу да нађу начин да се договоре шта је то у интересу грађана.

"Очигледно је да ти људи који су водили преговоре не мисле о интересима друштва, већ само о својим личним интересима. То, вјероватно, вуче корјене од политичке атмосфере које је овдје направљена у жељи да поједини лидери напумпају своју популарност тако што ће казати да су они бескомпромисни браниоци националних интереса и у тој игри су се негдје заглавили. Други разлог за који мислим да је довео до овакве ситуације је Додикова и Човићева одлука да праве чврсту и непоколебљиву коалицију против трећег партнера и то је довело до додатног неповјерења које ће тешко у наредном периоду бити разбијено".

Босић је мишљења да је, ако нема простора да досадашњи актери направе власт , сасвим у реду и потребно да се види постоје ли било какве друге опције како би се овај гордијев чвор развезао.

"Треба ставити на сто све могућности да би се дошло до неке власти која би требало да одблокира процесе. Звучи невјероватно да су они спремни да жртвују било какав друштвени напредак зарад својих фотеља и својих препуцавања. Примјер за то су огромна средства која треба да се употријебе за инвестиције у оба ентитета која стоје на рачунима, јер није могуће правити било какве кредитне, већ раније договорене, аранжмане док то не потврди Парламент БиХ који је Додик блокирао као свој адут у међусобним уцјенама", казао је Босић.

Према његовим ријечима, укључивање СДС и ПДП је легитимно и да је могуће направити излаз из ове ситуација, али му се чини да су досадашњи актери сами себи позатварали врата.

"Све опције су могуће ако би донијеле нешто боље и на неки начин све извукле из ове дубоке кризе. Овдје се не ради само о Републици Српској и Србима већ о свима који живе у Босни и Херцеговини.", казао је Босић, додајући да је крајње вријеме да се то заврши.

"Треба сачекати да прође и ова најава да су отворили врата и да постоји неки зрак свјетла и да ће власт формирати ови који су до сада радили на томе. Треба сачекати исход те приче и онда је дефинитивно свима јасно гдје се налазимо послије тога".

Одговарајући на питање да ли је могуће пуцање савеза Човић - Додик, Босић одговара:

"Тај савез, у суштини, није природан и заснован је искључиво на интересима борбе против треће стране у Босни и Херцеговини, односно на неки начин пријетње разваљивања Дејтонског споразума. Сматрам да ако би формирали било какву власт она би била блокирана са треће стране. То не би давало резултат. Могућа је варијанта да се отворе разговори око концентрационе власти, односно техничке власти у Босни и Херцеговини".

На питање шта концентрациона власт у пракси значи, Босић објашњава да се у  формирање власти укључе сви који су добили гласове грађана да би се друштво извукло из овакве ситуације назадовања, економског пропадања и раста тензија у друштву.

"У овом тренутку постоје варијанте и техничке власти, која је боља него ништа, концентрационе власти и трећа варијанта, вршење власти од стране претходног Савјета министара", казао је Босић.

Када је ријеч о ванредним изборима, Босић сматра да је то немогућа мисија.

"Прије свега што су ту, без обзира ко би побједио, односи поремећени и треба лијечити узроке који су довели до овога. Узроци су у политикама које су водили поједини лидери на подручју цијеле Босне и Херцеговина и сва три народа и сада је потребна нека врста заокрета у схватању политике. У суштини, главни проблем који стоји иза овога је нефункционисање правне државе. Да правна држава функционише и да се пресјеку илегални токови новца који се исисавају из буџета и којима ти лидери купују подршку медија, али и бирача, директном крађом и корупцијом, ситуација би свакако била другачија", каже Босић.

Што се тиче рада Парламента БиХ, Босић каже да му није зашто се не закаже сједница да се формирају комисије периодично, без обзира што постоји ризик да та сједница не успије или не изгласа резултате, али сматра да би то била врста притиска на оне који коче процесе да буду жигосани односно одговорни за ово стање и да би вјероватно под тим притиском дошло до промјене њихових ставова.

"Сличну ситуацију око блокаде смо имали и 2010. године и сјећам се да смо управо на такав начин деблокирали у то вријеме руководства Парламента БиХ, које се десило годину и два или три мјесеца од избора", казао је Боси.ћ.

Да ли је могуће до караја године формирати Савјет министара, Босић је мишљења да постоји могућност и јавност је свјесна ситуације у коју полако тоне и морала би појачати свој притисак, те уз ангажман добронамјерних политичара на сцени би морало довести до неке промјене.

"То зависи и од ситуација међу странкама, као што је ова ситуација која се дешава у владајућој коалицији у Републици Српској. Треба све урадити да што прије дође до разријешења ове ситуације", мишљења је Босић.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Нострадамус

10.10.2019 13:04

Па драги Босицу градјани немају ниста да ли се власт формирала или не ја мислим да многи и не знају да ми немамо власт на нивоу дрзаве.Постоји само легло криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

10.10.2019 13:08

Увијек паметан и честит човјек. Један од ријетких у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мицо

10.10.2019 13:37

Е нека си га похвалио.

Name

ИСТИНА

10.10.2019 13:42

Тчно је да је Босић паметан и поштен човјек. Да се залаже за интересе народа, а не појединаца. Има јо доста таквих људи у Републици Српској, односно БиХ, међутим ти људи нису у позицију да одлучују ни да савјетују оне који мисле да све знају, а незнају да мало знају. Људи од незнања су сколони и корупцији и криминалу, немају морали етику и све ће учинити за спровођење личних интереса мјерено количином новца,

Name

Вучета

10.10.2019 16:34

Изузетно поштен,али што је најважније перспективан.....

Name

ха

11.10.2019 05:21

Не постоји постен политицар нигде на балкану

Name

ре

10.10.2019 14:06

Реците ви нама Босићу шта ми као народ РС имамо од те такве криминалне власти када бурле зајаше са својим лоповима и ту власт у БиХ као у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мањаца

10.10.2019 14:13

Искљуцити додикове кловнове из Пдп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два, два, један

10.10.2019 14:31

Теско да се формира,највеца босњацка странка ниста не би могла да одлуцује.Све у моцу Додука у Цовица.То све је господин Саровиц лијепо објаснио. Додиков босњак би одиграо своју улогу. То је проблем, какав АНП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.10.2019 07:49

Ма какви,вец их је Додо све поредао у кафез.