Постаје вруће код партнера у власти због фотеља

Коалициони споразум потписан, функције подијељене, владајућа већина у Републици Српској никад бројнија, а истовремено скоро да нема републичке институције, установе или јавног предузећа чији су шефови у пуном мандату.

Република Српска 10.10.2019 | 08:26
Постаје вруће код партнера у власти због фотеља
За већину јавних предузећа, установа, министарстава нема ни назнака да ће бити расписани конкурси за избор руководилаца, односно нема назнака да би Влада РС ускоро могла да именује руководиоце из своје надлежности.

Ненад Нешић је в.д. директора „Путева РС“ још од 2017. године, на чело „Жељезница РС“ такође као в.д. недавно је постављен још један ДНС-овац Славко Глигорић.

Исти статус имају и бројни кадрови осталих партија – Јасмин Комић из СНСД у Заводу за статистику РС, његов страначки колега Лука Петровић на челу Електропривреде РС, а Дејан Кустурић у Фонду здравственог осигурања.

Лидер НДП Драган Чавић је в.д. директора Електрокрајине Бањалука, в.д. директорке Инспектората је Данијела Батар из СП,  Чедомир Стојановић из Демос је в.д. директора РиТЕ Угљевик, као и Бранислав Зељковић из Уједињене Српске на челу Института за јавно здравство РС.

На сајту Агенције за државну управу РС у посљедњих неколико мјесеци постоји траг за само пар конкурса за директоре, као што су Републички Инспекторат и Републилки секретаријат за избјеглице и расељена лица. Међутим, чак и када се на конкурсу изабере најуспјешнији кандидат, он не буде именован за директора него за в.д.

То је случај са Драганом Штрбцем из УС који је на три мјесеца именован за в.д. директора Републичког секретаријата за избјеглице, мада је на конкурсу добио максималан број бодова.

Проблеми с кадрирањем кључни су за тренутно затегнуте односе ДНС и СНСД, али се о томе шушка и када разговарате и с осталим партнерима у владајућој коалицији.

Потпредсједник УС Милан Петковић недавно је за Српскаинфо изјавио да ни ова странка није задовољна сповођењем потписаног коалиционог споразума, иако је увијек била кооперативна и имала добру сарадњу са СНСД, као највећом партијом.

– Тренутно је више од 100 функција у РС у статусу в.д. Огроман број помоћника министара, секретара у министарствима, директора најодговорнијих јавних предузећа су у статусу в.д. То није добро због функционисања и одговорности коју ти људи носе – рекао нам је Петковић.

Портпарол СНСД Радован Ковачевић каже да „нема потребе за било каквим незадовољством ни нервозом“.

– Битно је да све буде урађено у складу са законским процедурама, тако се и ради и на тај начин ће бити рађено и у наредном периоду. Битно је да се код сваког именовања и код сваког разрјешења у потпуности испоштује закон како не бисмо имали било какве правне проблеме који би опет били на терет грађана РС, а што се знало дешавати у прошлости – каже Ковачевић у изјави за Српскаинфо.

СДС: Шта је с финансијским институцијама?

Ова тема је почела да занима и опозицију. На питање Клуба посланика СДС у НСРС које све финансијске институције у Српској функционишу у техничком мандату, који је разлог за то и када ће за сваку од њих бити расписан конкурс, министарка финансија РС Зора Видовић је одговорила да је у току поступак отворене конкуренције за избор и именовање директора Агенције за осигурање РС, два члана Управног одбора Агенције за осигурање РС, чланове Надзорног одбора ИРБ и члана Надзорног одбора Друштва за управљање Пензијским резервним фондом.

– Такође, покренута је иницијатива за отворени поступак за избор и именовање замјеника директора Агенције за банкарство РС. Именовање чланова Комисије за хартије од вриједности није у надлежности Министарства финансија – навела је Видеовићева.

Иначе, мандат в.д. у РС траје шест мјесеци, али законом није ограничено колико пута се такав мандат може обновити.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

царлито

10.10.2019 06:32

Све су то голи лопови који ниста не раде за народ него за себе. Зато се народ масовно исељава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Царлито

10.10.2019 07:00

лопова се накотило толико да морају измисљати нова радна мјеста и функције само да се могу ухљебити. Али нас народ воли олош јер је и сам такав.

Name

Е

10.10.2019 07:03

Не будали ко још ради за народ

Name

Све

10.10.2019 07:10

ама све то треба распустити забранити рад партија оне су опљацкале дрзаву и народ па закон за све једнак па по реду одговотност за своја дјела

Name

Коалиција ?

10.10.2019 07:19

Тацније ЛЕСИНАРИ !

Name

...РЕ

10.10.2019 07:23

МОРА БИТИ НЕЗАДОВОЉСТВО КАД ЈЕ ВРХОВНИ ВОЖД МИЛЕ СВЕ ПАРТНЕРЕ УЦИЈЕНИО И СЛАГАО! СПОРАЗУМ НЕ ПОШТУЈЕ НИ 30 %! ДНС ЈЕ ПРЕПОЛОВИО, СКИНУО ПОЛА ДИРЕКТОРА(ЈЕДАН ДИО ПРЕБАЦИО ДЕМОСУ БЕЗ ДОГОВОРА И ПРОТИВНО СПОРАЗУМУ И БРОЈУ ПОСЛАНИКА), СП УЦЈЕЊУЈЕ СВИМ И СВАЧИМ,ОДУГОВЛАЧИ ИМ ИМЕНОВАЊЕ ПРЕОСТАЛИХ ДОГОВОРЕНИХ ДИРЕКТОРА.ЧАК ЈЕ И ЊЕГОВ ПОТРЧКО СТЕВАНДИЋ НЕЗАДОВОЉАН!

Name

пр

10.10.2019 07:33

Проблеми у коалицији су огромни,само се прикривају због опозиције и Сарајева!Снсд је крајње безобразно, Павићу, коалиционом партнеру , преполовио странку и није им доста него је и даље растурају, коче именовања кадрова, лажу, клевећу,не поштују споразум!Браво за Павићеву храброст, исто треба да учини и Дјокић и да напусти коалицију, и његове кадрове смјењу гдје стигну и коче многа именовања социјалиста на функције. Па од снсд-а нема партнера ни до подне! ДОДИК ЈЕ УДАРИО И СЛАГАО СВОЈЕ ИЗ КОАЛИЦИЈЕ ПА НИЈЕ НИ ЧУДО ШТО ЈЕ УДАРИО НА ОПОЗИЦИЈУ!

Name

вера невера

10.10.2019 08:22

ајјмммееее ено је Душанка, који је то патриота

Name

Ре

10.10.2019 08:28

Види дрзање и лица: јасна слика стања (безнадја).

Name

ВЕСЕЉЕ

10.10.2019 08:51

ВИДИМ БОГАТИ ОПШТЕ ВЕСЕЉЕ.НЕ ЗНА СЕ КО ЈЕ РАДОСНИЈИ.БЛАГО МАЈЦИ ШТО ВАС РОДИ. А СТЈУАРДЕСА СНСД ДУШКИЦА ЈЕ ОПЕТ ПОСЕБАН БИСЕР МЕДЈУ ОВИМ ДЕЋКИМА. КАК СУ САМО СИМПАТИЋНИ.... ЈАО..........

Name

реалност

10.10.2019 08:55

Довољно је видјети прелетаца Цаву да се схвати о каквом друству љигаваца се ради! Фујиии.

Name

...РЕ

10.10.2019 09:04

НЕГО ШТА БИИ СА НАЈАВЉЕНИМ СМЈЕНАМА ДИРЕКТОРА??????? Вишковић смјенио 2 директора из ДНС, а 1 из СНСД само помјерио степеницу ниже и то је то! Хахахаха, значи сад више нема криминала и губиташа!Хахахаха, спрдња!

Name

Вук

10.10.2019 06:52

мала бара (РС) пуно крокодила :Д ...како би пасало да се формира власт на нивоу БиХ па да се ситуација мало релаксира ...хаххааха... брзо би видјели како сви неспоразуми и сукоби унутар колалиције иду под тепих....и како креће величање великог баје, од свих дупелизаца и увлакача, посебно од ових из ДНС-а :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

...РЕ

10.10.2019 07:24

МИЛЕ ДОДИК ЈЕ ЛАГАЊЕМ И НЕПОШТОВАЊЕМ ОНОГ ШТО ЈЕ ОН ПОТПИСАО СА ПАРТНЕРИМА НАПРАВИО СПРЊУ ОД КОАЛИЦИЈЕ !!!

Name

Дил ИМТ

10.10.2019 06:55

Битно је само ко це добити коју позицију. Потпуно је небитно сто на тим позицијама остварују катастрофално лосе резултате. Дрзава која нема законе и правосудје које мозе да процесуира одговорне за овакав систем отимацине без одговорности не треба да постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Днк

10.10.2019 14:51

Највише су понижени Днс,Сп и Чавић.

Name

БЛ

10.10.2019 07:01

Какве тезултате у тим фирмама имају ти директори унисте фирме и посзаве их у другу сви ти набројани би зребали одговарати и полозити рацуне а не прихвазам плату ја директор и немам одговорност запослим 10 сзранацки аксам факултет колега и супер све до једног смјенити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

10.10.2019 07:23

Овако то они раде:"Предсједник Општинског одбора Уједињене Српске у Котор Варошу Ненад Милисавић пријављен је да је оштетио компанију „Сим Техник“ за 50.000 марака".!!! И они да неког воде.....!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прес

10.10.2019 08:04

зато што додик неда договорено

ОДГОВОРИТЕ
Name

...ре

10.10.2019 08:43

Неда а обећо Дјокићу и Чубриловићу многе функције.