Могерини позвала Турску да прекине акцију у Сирији

Шефица ЕУ дипломатије, Федерика Могерини, позвала је Турску да прекине једнострану војну акцију на сјевероистоку Сирије.

Свијет 10.10.2019 | 07:53
Могерини позвала Турску да прекине акцију у Сирији
– ЕУ понавља свој став да је се одрживо решење сиријског конфликта не може постићи војним путем –  каже Могерини у саопштењу објављеном у Бриселу.

Она оцјењује да ће обновљена оружана непријатељства на сјевероистоку Сирије додатно поткопати стабилност цијелог региона, погоршати патње цивила и изазвати даља расељавања. У оваквој ситуацији биће много теже напредовати у политичком процесу који се води пред УН, а у циљу постизања мира у Сирији, додала је Могерини

– Једнострано дјеловање Турске пријети и напретку који је Глобална коалиција, чији је Турска члан, постигла у поразу Исламске Републике.Федерика Могерини је навела да је Турска кључни пратнер ЕУ, да има критично важну улогу у сиријској кризи, региону као и у прихватању сиријских избеглица. 

– Безбједносна забринутост Турске мора се рјешавати кроз политичка и дипломатска средства, не путем војних акција и у складу са међународним хуманитарним правом – казала је Могерини и у име ЕУ позвала све стране да осигурају заштиту цивила и несметан, безбједан и одржив приступ хуманитарне помоћи на цијелој терирорији Сирије.

Федерика Могерини је још једном поновила подршку ЕУ суверенитету и територијалном интегритету Сирије. Европска унија позвала је раније јуче Турску да прекине једнострану војну акцију на сјеверу Сирије, одбацујући било какве турске планове о безбједној зони за избјеглице, рекавши да тамо неће пружити помоћ.

Мало је вјероватно да би такозвана “сигурна зона” на сјевероистоку Сирије, како је предвидјела Турска, задовољила међународне критеријуме за повратак избјеглица, наводи се у саопштењу.

ЕУ неће пружати стабилизацију нити развојну помоћ у подручјима гдје се права локалног становништва игноришу, стоји у саопштењу.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рале

10.10.2019 08:13

Увјек иста прица,а јадни народ гине ли гине. Макир ми знамо како се гине кад бјелосвјетски олос ттази обуставу, прркид,или суздрзаност у сукобу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амци

10.10.2019 10:18

Ено и Инзко забринут..

Name

Лазо.10.10.2019

10.10.2019 17:49

Штасе јављаш нико те незарезује низашто.Тиси Могерини као слепо црево у човеку.

ОДГОВОРИТЕ