Након избора доће до преговора између БГ и ПР

Након избора на Косову и Метохији, Србија може да очекује покретање преговора с мртве тачке, али не и да се нада промјени албанске политике, наведено је у емисији “Глобално” БН телевизије.

Србија 09.10.2019 | 22:30
Након избора доће до преговора између БГ и ПР
Позиција Српске листе остаје нејасна, јер Покрету “Самоопредјељење” и Демократском савезу Косова нико други није потребан за формирање парламентарне већине.

Београд може да буде задовољан резултатом избора на Косову и Метохији, сматра историчар Саша Адамовић. Када је ријеч о побједнику избора, Покрету “Самоопредјељење” и најизгледнијем премијеру Аљбину Куртију, Адамовић наводи да се може позитивно сагледати чињеница да није учесник УЧК, те да је нов играч у доношењу одлука са позиције власти. 

“Није окрвавио руке, као што смо имали случај са претходном гарнитуром косовских Албанаца, са којима смо морали да преговарамо. У том смислу је можда лакше да се преговара са неким ко, без обзира на радикалне ставове, не може да буде третиран као ратни злочинац или убица”, каже историчар Саша Адамовић. 

Утисак који се намеће из резултата избора казује да Албанци не гласају за највећег српског непријатеља, већ да траже социјалну и економску сигурност. 

“Тачи и Харадинај су направили доста контроверзи унутар албанског народа. Највећи број свједока који су страдали јер су знали превише о Харадинају нису били Срби, него Албанци. Настао је озбиљан помор насилном смрћу Албанаца који би могли да буду свједоци пред неким судом. То је група људи која је створила економске привилегије, направили су клановску подјелу, испунили администрацију својим пријатељима, а општа слика о ситуацији на Косову је корупција”, каже војни аналитичар Александар Радић. 

“У том смислу можемо очекивати отварање карата у наредном периоду. Сам Курти је најавио укидање такси, јер он то не подржава, али је најавио да ће захтијевати реципроцитет од Београда, те да ће инсистирати на коначном постизању споразума са Београдом”, додаје политички аналитичар Мишел Зубеница.   



Остаје јасно да ће приштинска политика и даље бити зависна од западних спонзора, наводе саговорници. 

“Мислим да ће они имати озбиљну подршку САД. Вашингтон у овом тренутку жели нека опипљива рјешења у догледно вријеме. Јасно је да више не постоји стрпљење да се чека”, каже војни аналитичар Александар Радић. 

Доласком Куртија на чело приштинске администрације могла би да се изгуби идеја разграничења, каже Адамовић, подсјећајући да је она у очима критичара уско везана за Републику Српску. 

“Дијелим мишљење да су рјешење питања Косова и Република Српска заправо два неодвојива проблема. Република Српска је од свог настанка на удару и покушајима да се дезавуише, да се укину ингеренције Српске и да се укине сама Српска и изврши унитаризација. Уколико се питање КиМ неповољно ријеши за нас, онда ће након тога услиједити још већи покушаји дезавуисања Републике Српске и то никада не смије да нам испадне из фокуса”, објашњава историчар Саша Адамовић. 

Осим неизвјесних даљих потеза Приштине, неизвјесно је и учешће Српске листе у привременим институцијама на Космету, наводе саговорници емисије “Глобално”, те објашњавају да посланици Српске листе нису потребни Покрету “Самоопредјељење” и Демократском савезу Косова за формирање нове скупштинске већине.





БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар