Енглези забринути...!

Топ лигама прети једно место мање директно у Лиги шампиона! Клубови у Премијер лиги су забринути јер према најновијим предлозима може да се догоди да остану без четвртог места које директно води у Лигу шампиона.

Фудбал 11.10.2019 | 14:58
Енглези забринути...!
Како ствари стоје, то би могло да се догоди уколико Удружење европских лига успе да издејствује промену почевши од 2021. године.

Предлог је да четири најјаче лиге, Премијер лига, Бундеслига, Серија А и Ла Лига имају једно место мање директно у Лиги шампиона, дакле уместо четири да имају по три.

Такође, Удружење планира и да се укине гарантовано плаћање клубовима на основу механизма "историјског ренкинга" клубова, што би значило да би клубови појединачно могли да остану и без 30-ак милиона евра.

Удружење које се састоји од 36 лига са преко 950 клубова инсистира на променама. Према садашњем систему готово трећина од укупно наградног фонда УЕФА од 1,95 милиона евра базирана је на рангирању на основу коефицијента у последњих десет година.

Тако је Челси на тој листи на петом месту, а шампион Европе Ливерпул на десетом. "Плавци" су ове године инкасирали 31.1 милиона евра на основу тога, а ако дође до промене, клубови би остајали без те врсте прихода, јер би се новац дистрибуирао на другачији начин, искључиво на основу тренутних резултата.

"Рекли смо да бисмо требали да размотримо дистрибуцију новца у целини и наша порука је да солидарност са мањим клубовима и лигама треба да буде већа. Од 20 до 25 одсто новца треба да иде на солидарна плаћања. Историјски коефицијент је нешто где бисмо могли наћи тај додатни новац. Велике лиге су спремне да учествују у дискусији али само ако их све третирамо једнако. Не можете дати једно место Премијер лиги, а одузети је Бундеслиги јер тако имате проблем", каже председник удружења Ларс-Кристер Олсон.

Председник Асоцијације европских клубова и челник Јувентуса, Андреа Ањели, сматра да су промене неопходне. Он се залаже за елитну Лигу шампиона у којем би играле 32 екипе подељене у четири групе по осам тимова.

"Негативни одговори клубова и лига, које смо чули протеклих месеци, нису нешто здраво. Какве год промене да се догоде, то неће много утицати на Реал или ПСЖ, играће наравно ако се квалификују. Оно што је важно је да креирамо систем у којем клубови могу да расту унутар система", изјавио је Ањели.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар