Прича: Капитенски...

Раде Загорац је био најбољи појединац меча, а Новица икс фактор.

Кошарка 09.10.2019 | 22:45
Прича: Капитенски...
Да није било Радета Загорца Партизан не би победио Тофаш. Али, да ту није био и Новица Величковић, вероватно би Турци извукли тријумф у Арени. Како је само смушено кренуо црно-бели ваљак, али је Новица био тај који је, као прави капитен, повукао свој тим напред, дао први кош на утакмици, одиграо фантастично у завршници и капитенски одвео свој тим до тријумфа.

Када су играчи изашли на паркет и на њему није било Рашона Томаса, вероватно су многи помислили на трибинама - "Ово ће бити велики проблем". У суштини - и јесте био проблем, осетило се да Томаса нема, пре свега у одбрани, али Новица је толико добро одиграо са позиције четири да га је достојно, можда и потпуно одменио.

Зна се да је капитен Партизана кроз каријеру имао борбу са повредама, да није у савршеном физичком стању, причао је о томе и у недавном интервјуу за МОЗЗАРТ Спорт, али то се синоћ није видело. Провео је на терену 22 минута, дао је 15 поена, имао је седам скокова и четири асистенције за укупан индекс корисности - 18. За два поена је шутирао 4/6, за три поена 2/3, изнудио је и један прекршај и шутирао слободна бацања 1/2.

“Како је Новица одиграо, скидам капу”, речи су биле Радета Загорца.

„Из фрижидера смо га извадили, у Лакташима га припремили за ово. Новица је пример шта је „кошаркашка глава“, како се припремити, како бити прави играч... Био је креативан у одбрани и у нападу, измислио је неке ротације с Марса, мало сам се наљутио, али драго ми је да са нама“, рекао је Тринкијери после меча.

У фантастичног Загорца који је имао индекс 35, уз Волдена који је разиграо екипу, те Немању Гордића и оне његове сјајне продоре, Величковић је својом игром пленио, имао је победнички говор тела, својим реакцијама после малих ствари, рецимо после дефанзивног скока, код тајм-аута, будио је успавану екипу и успевао је да је пробуди.

У оваквом тиму са много придошлица, где пре свега странци не знају баш до краја како изгледа носити дрес Партизана, како је играти пред пуном Ареном, како издржати притисак са трибина… Е ту је улога играча као што је Новица јако битна. Да као капитен повуче, убаци пар поена, ако ништа да подвикне у свлачионици или са клупе, некада је и то довољно.

Овога лета се причало да ли ће Величковић играти и даље за Партизан, на крају је продужио, а рекао нам је недавно да је кошарка и даље нешто што га покреће, његов живот, и такав приступ не може да вам донесе ништа лоше, само добре ствари. Новици се против Тофаша то вратило добрим.

Играо је добро и против Игокее, показао ону његову сјајну технику игре испод обруча какву има ретко који играч у АБА лиги рецимо. Године раде своје, али не да се Новица који је пре четири дана напунио 33.

"Поносан сам. Свој сам на своме. Неко каже - ј..га, могао је више. Тачно је, могло је сигурно. Али неке ствари човек не може да предвиди. Да сам знао сео бих, не бих пао”, овако је Новица недавно сумирао неке ствари у својој каријери у разговору за наш сајт.

А како су изгледали утисци непосредно после утакмице са Тофашом?

Новица је седео мирно и одговарао на питања новинара. Свестан да је учинио праву ствар за екипу, да је домаћи паркет одбрањен, да  Партизан сада у Еврокупу има скор 2-0 и да је на добром путу да прође групу.

“Немам баш 23 године, али доста сам поштеђен. Прошао је Суперкуп и за све то време сам нека врста ’најбољег саиграча’, капитен. Када Рашон није био у могућности да игра, ускочио сам, емоција мене кроз читав живот води кроз ову игру и зато је и играм. Да је немам, престао бих одавно. Када сви они имају ту енергију, то те само додатно ’напали’. Раде је данас извукао доста тога, ја волим кад се покаже емоција, нарочито кући“, рекао је Величковић после утакмице.

Почетак утакмице је био доста критичан, као да су се игачи мало “погубили”.

„Десило се то да је утакмица кренула на тај начин да су они готово сваки шут који су упутили ка кошу и убацили, што уме да фрустира. Били смо стегнути, али смо се донекле ресетовали на полувремену. Срећа па смо вратили утакмицу на четири поена разлике при крају друге четвртине. Да је остало десетак поена разлике, много би теже било. Али тргли смо се, дозволили им 30 поена у наставку, што је рецепт, поготово када играш код куће, да не дозволиш другом да се разигра. Друго полувреме смо одиграли како треба, у првом као да смо били у неком грчу“, каже Величковић.

Ово је прва утакмица Партизана код куће у сезони, а црно-бели ће тек сада наставити са утакмицама на страни.

„Ми смо већ готово месец дана константно на страни. После припремних турнира и Суперкупа, по први пут смо дошли у ситуацију да играмо пред домаћом публиком, што је за доста момака овде и нека врста притиска која је битно да се пробије. Победа овде и победа против Венеције сада доста вреде“.

Није лако играчима Партизана ни када играју на свом терену, притисак је велики.

„Партизанова публика зна кошарку. То сам рекао и момцима који се први пут сусрећу са њим. Људи овде цене борбеност, број кошева и поена је једна ствар, а борбеност је нешто што треба да буде заштитни знак Паризана и људи то овде цене“, закључио је Новица.

Када је бар борбеност у питању, Новица је ту неприкосновен. Видели смо то синоћ.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар