Љуби те Батица: Данас је 20 година од ОНОГ меча...

Пре тачно две деценије одиграна је чувена утакмица Хрватска - Југославија 2:2 у Загребу. "Плави" су обезбедили пласман на ЕУРО 2000, а меч на Максимиру обележили су Зоран Бата Мирковић, чувена псовка Дејана Савићевића. . . Подсетите се. . .

Фудбал 09.10.2019 | 21:23
Љуби те Батица: Данас је 20 година од ОНОГ меча...
Тог 9. октобра 1999. године у Загребу је одиграна утакмица о којој се и данас прича.

Хрватска и тадашња СР Југославија (Србија и Црна Гора) играле су на Максимиру квалификациони меч за пласман на Европско првенство 2000. године у Белгији и Холандији.

Утакмица која је била много више од самог спортског догађаја. За Србију и Црну Гору, које су још видале свеже ране од НАТО бомбардовања, и у врло турбулентно политичко време када се већ наговештавао крај режима Слободана Милошевића, било је важно да ту утакмицу не изгубе, не само због такмичарског значаја. За Хрватску, пак, такође значајна - била је СВЕ.

Хрватски новинари су се расписали, а главна пиорука је била: "Можете да изгубите било коју утакмицу, чак и да играте са Малтом нерешено, али ову не смете!".

Био је то судар две феноменалне екипе, састављене од самих асова. Када би се од тих мајстора направио један тим... па, реално је да би се борио у финалу неког великог такмичења.



ХРВАТСКА: Дражен Ладић, Томислав Рукавина, Роберт Ковач, Игор Тудор, Роберт Јарни, Горан Јурић, Аљоша Асановић, Звонимир Солдо, Давор Шукер, Марио Станић, Ален Бокшић (играли су још: Игор Бишћан, Јосип Симић, Милан Рапаић). Селектор: Мирослав Блажевић.

СР ЈУГОСЛАВИЈА: Ивица Краљ, Зоран Мирковић, Мирослав Ђукић, Горан Ђоровић, Синиша Михајловић, Славиша Јокановић, Алберт Нађ, Дејан Станковић, Драган Стојковић, Предраг Мијатовић, Саво Милошевић (играли су још: Дражен Болић, Љубинко Друловић, Дејан Савићевић). Селектор: Вујадин Бошков.

Ова утакмица имала је и неке детаље који се и данас препричавају.



Најпре, легендарна изјава Дејана Савићевића, данашњег председника Фудбалског савеза Црне Горе.

"Дејо" је давао изјаву испред хотела у Загребу када га је прекинуо пролазник, који му је нешто погрдно добацивао. Уследило је чувено: "Је*** те у уста, шркбава, дођи пургеру", а када је завршио вербално пропуцавање, Савићевић је наставио да даје изјаву као да се ништа није догодило.

"Нисам био у Загребу неких 8, 9 година, када се десило све оно чудо и онај рат... Немам неки специјалан осећај, обезбеђење је на нивоу, нема страха. То како они мисле да смо ми криви, тако и ми мислимо да су они... То ме уопште не интересује и не тангира. Ко су они? Па, причамо о Хрватима, не о Македонцима", рекао је Савићевић, па је кренуо у вербални обрачун са навијачем.



Још један битан детаљ догодио се на терену.

Зоран "Бата" Мирковић и Роберт Јарни били су у дуелу. Мирковић је пао, а судија је досудио прекршај за "плаве" (то је био надимак свих југословенских селекција). Јарни се изнервирао, сматрао је да прекршаја није било, пришао је Мирковићу да га вређа, а југословенски дефанзивац је ухватио Јарнија за "мушкост".

Мирковићев не баш мудар потез коштао је репрезентацију Југославије. Добио је црвени картон, а после меча се извињавао саиграчима и нацији, и захваљивао им се што су издржали са десеторицом на терену.

Када је излазио са терена стадиона Максимир", изнервирани и увек борбени Мирковић подигао је три прста и показао их према домаћој публици, која је, наравно, била додатно побеснела...

Иако је оставио другове на цедилу, Мирковић је у очима нације био херој, па му је скована песмица: "Љуби те, Батица".

О УТАКМИЦИ

Хрватска је повела у 20. минуту, после сјајне акције Давора Шукера и реализатора Алена Бокшића. Али, само пет минута касније, хладан туш за хрватске навијаче на Максимиру - Пеђа Мијатовић поравнава.

А онда још већи шок - у 31. минуту, најмлађи актер максимирског дуела, Дејан Станковић својим најнеобичнијим голом у каријери (леђима!), доводи Југославију у вођство, да би почетком дригог дела, Марио Станић донео Хрватској изједначење.

Било је то и коначних 2:2, а СР Југославија је потом обезбедила пласман на ЕУРО 2000. године!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар