Хиљаде миграната чека пред границом БиХ

Пред границом Босне и Херцеговине, претежно на њеном источном дијелу, дневно чека по скоро хиљаду миграната како би покушало илегално ући у нашу земљу и дочепати се Европске уније.  

Босна и Херцеговина 09.10.2019 | 09:17
Хиљаде миграната чека пред границом БиХ
Нетачни наводи

Показују то и оперативни подаци Граничне полиције БиХ,  који се данима надљудским напорима боре да спријече њихов улазак, највећим дијелом из правца Србије. Но, напори се воде и да се спријечи илегални улазак из наше земље у Хрватску.

Након што је прошле седмице у дане викенда спријечен улазак више од 250 миграната, ова бројка се протеклих дана удвостручила, показали су подаци полицијских агенција.

На тај начин су демантовани наводи Министарства безбиједности БиХ да је смањен број покушаја уласка миграната у БиХ.

Док Савјет министара чека нове званичне податке о илегалним миграцијама за првих седам мјесеци, слика на терену је више него алармантна.

Гранична полиција је само првог дана викенда  спријечила улазак више од сто миграната из Пакистана, Алжира, Марока, Туниса… У два дана викенда спријечен је улазак више од 300 миграната. 

На Граничном прелазу Зворник спријечен је улазак 26 особа, за које није било могуће утврдити из којих су држава, а неколико сати послије на Граничном прелазу Изачић спријечен је покушај илегалног преласка државне границе према Хрватској. Чак 53 особе спријечене се да илегално пређу државну границу.  Ова бројка је из дана у дан све већа.

Махом Ирачани

Но, оперативни подаци показали су да је истог дана на Граничном пријелазу Бијељина затечено пет држављана Ирака без докумената. Граничари су имали пуне руке посла и на граничним прелазима Велика Кладуша, Требиње, Чајниче, Вињани, Хум и Изачић.

Кријумчари праве проблеме

Посебан проблем граничарима праве и кријумчари. Само у једном дану спријечено је кријумчарење 13 држављана Пакистана, а кријумчари за превоз миграната користе чак и малољетне особе.

Утврђено је да за те услуге наплаћују  и до 400 евра по особи.

(Аваз)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

09.10.2019 07:57

Наша Гранична служба је тотално промашена ствар. Умјесто да се већина снага пребаци на источну границу и тако спријечи улазак ових људи у БиХ, они спријечавају њихов излазак из земље?! Па нека о томе води рачуна Хрватска и њихови граничари. Значи, оставити минималне снаге на западној граници а све остало на Дрину. Овако људи несметано улазе а ми их спријечавамо да из земље изађу?! Шта мислите колико ће миграната бити у БиХ за мјесец, два? То постаје велики проблем, појединци су насилни. Јуче су напали дјевојку у Бихаћу, упали човјеку у кућу, убиство у околини Билеће. Ситуација полако измиче контроли а нико неће да се ухвати у коштац са овим проблемом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.10.2019 08:54

А када смо то ми дјеловали превентивно?! Тек кад се показу посљедице, онда политицари примијете да има некакав проблем.

Name

Пакистан

09.10.2019 08:29

.... Пакистан је познат по ратном стању... кад ми казе "избјеглица" из Египта, Туниса, Марока.... а ја ове године у Мароку био на одмору....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СYДНЕY

09.10.2019 09:01

сви це они и хиљаде других уци у БИХ а Мектиц це и даље говорити како дрзи ситуацију под контроло и да се број миграната смањује.Незнам само кад казе да дрзи под контролом дали то знаци да он руководи уласком .Постацете сабирни центар свог сљама са блиског истока да би појединци стрпали огроман новац у дјеп и лагали сами и себе и вас да нема миграната

ОДГОВОРИТЕ
Name

трун у оку

09.10.2019 11:48

Уведите мртву стразу на Дрини.

ОДГОВОРИТЕ