Србија је важан и цењен партнер НАТО савеза

"Србија је важан и цењен партнер НАТО, и она одлучује како и у којој мери жели да сарађује са Русијом или било којом другом земљом".

Србија 09.10.2019 | 07:31
Србија је важан и цењен партнер НАТО савеза
То је изјавио шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду, бригадни генерал Чезаре Маринели.

Он је за "Српски телеграф" рекао да је сарадња Србије и НАТО на високом нивоу, при чему НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Србије.

"Откако се Србија 2006. придружила програму Партнерство за мир и Савету евроатлантског партнерства, урадили смо много тога заједно", казао је Маринели.

Према његовим речима, заједничке војне вежбе Србије и НАТО само су врх леденог брега њихове сарадње, пошто се по питању практичне сарадње дешава много тога што се на први поглед не види.

"Мислим да су људи у Србији видели колико се добро слажу генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и председник Србије Александар Вучић, како унапређују политички дијалог и односе НАТО и Србије на практичном нивоу", казао је Маринели.

Он је истакао да је став НАТО да је Србија у којој влада благостање и која је економски јака, предуслов за мир у региону.

"Драго нам је што је Србија на путу раста и константног унапређења", нагласио је Маринели.

На питање да ли утицај Русије у Србији смета НАТО и зашто званичници САД тај утицај често карактеришу као лош, Маринели је напоменуо да је он званичник НАТО, а не САД и да је једино што може да каже то да Србија треба сама да одлучује у којој мери жели да сарађује са Русијом или било којом другом земљом.

"Желимо да земље у региону имају могућност да доносе независне политичке одлуке, у ком год смеру оне биле, и да тиме сачувају политичку независност и потпун интегритет, без мешања спољних фактора", додаје бригадни генерал НАТО.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

харе

09.10.2019 06:17

Ако је ово истина, засто је онда проблем да Босна има исти ниво сарадње за Нато-м као Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

09.10.2019 06:38

добро питање које има два одговара а први је инат а други је принцип овце па паметном доста

Name

Оно

09.10.2019 06:24

Прво те протјерају из Крајине и КиМ, затим бомбардују 1999. и направе стету од 100 милијарди долара - па те онда цијене и постују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Оно

09.10.2019 07:22

по твојој логици не би требало сарадјивати ни са Турцима, Аустријанцима, Нијемцима, Бугарима, Мадјарима...

Name

XYЗ

09.10.2019 07:08

Бјелосвјетски бандити.Убице човјечанства.Куда прође НАТО,трава не ниче.Уништише Авганистан,Ирак,Сирију,Либију,Украјину,Србију а богами и све у свијету,ништа им није свето.Нико не види оне јадне мигранте,па овце би требало боље третирати.Све су то урадиле НАТО чланице,и што је најгоре,не за неку корист тих држава него за интерес моћника,појединаца.Од независности Косова имали су корист само мафијаши из САД-а.Катастрофално!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре XYЗ

09.10.2019 07:30

осамдесетих сам путивао по Мадјарској и Цехословацкој. Јад и биједа. Али откако се ослободисе руске цизме и удјосе у Нато, претекосе нас пет пута. А ти и даље прицај супље прице. И цекај пензију од 100 Еур.

Name

Сарајево

09.10.2019 07:33

Пре свега ово питање треба упутити америцком амбасадору у Сарајеву. Сада након овог текста је јасно да је АНП параван иза којег се крије покусај политицког Сарајева да наметне централизацију БиХ. Поклапа се И са декларацијом СДА о унитарној БиХ на коју је амбасадор благо реаговао као и Аустро- Угарски конзул. БиХ је састављена од три народа и два ентитета И то је основ устава БиХ, њен изворни принцип. СДА деклрација је негација тог принципа и супротна је Дејтонском споразуму. Амбасадор се позива на Метју Палмера иако је он замјењен са високим званицником америцке администрације. Ово је покусај неолибералних кругова у САД да иза ледја америцке администрације проводи политику супротну званицној политици САД. Зато је и постављен нови представник за Балкан умјесто Метју Палмера а који долази из козервативних кругова америцке администрације како би се спрецила политика супротна интересима САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

09.10.2019 07:54

ех... ниси ни свјестан своје несвјести и будалаштине!

Name

Нато у блато

09.10.2019 10:32

Нато се заглибио по цитавом свијету. Ста се ради то зрав разум немозе да свати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.10.2019 12:44

Тацно, само прво треба имати разум, а затим и довољно развијен.

Name

Лазо.9.10.2019

09.10.2019 11:49

Маринели-може вам веровати онај који памети нема.НАТО је нај веће зло у модерној историји човечанства.НАТО је растуријо многе суверене државе,порушијо опљачко и иза себе оставијо сиротињу.Нема већи хоштаплера од амера на челу са НАТО багром.

ОДГОВОРИТЕ