Девет припадника ИСИЛ-а биће депортовано у БиХ

Деветорица бивших припадника Исламске државе до краја ове седмице требали би бити депортовани у БиХ, гдје ће одмах бити пребачени у притвор, сазнаје Журнал.

Босна и Херцеговина 08.10.2019 | 18:08
Девет припадника ИСИЛ-а биће депортовано у БиХ
За шесторицом је расписана црвена Интерполова потјерница и они ће одмах бити пребачени у надлежност Суда БиХ, док је за тројицом расписана потрага и њих ће преузети припадници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ. Према информацијама Журнала, на списку особа које ће бити депортоване су Армин Ћурт, Сенад Касуповић, Јасмин Кесеровић, Емир Алишић, Миралем Бербић, Хамза Лабиди, Мухарем Дунић, Емир Маркота и Армин Џелко.

Сви су заробљени након је поражена Исламска држава и протеклих мјесеци су се налазили у затворима на подручју Сирије и Ирака.

Јасмин Кесеровић из Завидовића познат је из неколико пропагандних видео снимака Исламске државе у којима је позивао на убијање хришћана. Посљедњи такав појавио се у јуну 2016. године.

"Устаните муслимани. Убијајте хришћане и њихове слуге. У њиховим градовима и државама. Постављајте им експлозив под њихова аута, у њихове куће, у њихове канцеларије. Убијајте их снајперима и пригушивачима, убијајте их онако како сте у могућности, па макар то било и ножем", говорио је у видепоруци џихадиста Кесеровић.

Према исказима заштићеног свједока, који је био припадник ИСИЛ-а, Кесеровић је био особа која је склона хвалисању.

"Први пут сам га видио у Сирији, када сам дошао у град Харитан. Он је био у Бејтул - Мухаџир, а затим је прешао у Бејт Балкан код Горана Павловића, а када се кетиба распала, прешао је у Ирак код Бајре Икановића. Колико знам, он није био рањаван, али је оболио и имао је проблема с кољенима.

Прије мог доласка ишао је у борбе, а након тога ја га никад нисам видио да је ишао у борбе. Познат ми је као особа која се воли пуно хвалити, те је направио много фотографија и видеоклипова које је објавио на Интернету", изјавио је припадницима СИПА-е заштићени свједок.

Кесеровић се, према исказу свједока, у Сирији оженио пасторком београдског џихадисте Горана Павловића.

У БиХ ће, до краја седмице, бити испоручен и Емир Алишић. Његово ратничко име у ИСИЛ-у било је Еву Талха.

У Сирију је отишао у децембру 2013. године, а боравио је на подручју Азаза. Према информацијама сигурносних агенција БиХ, био је припадник јединице Горана Павловића, а држао је линије према Ослободилачкој војсци Сирије. На територији ИСИЛ-а био је са супругом Саџидом, те сином и двије кћерке.

"Након изласка из кетибе Горана Павловића, Алишић је прешао у кетибу Раме Пазаре, а када су се и они распали, прешао је код неких Арапа. Колико ми је познато, он је с породицом преселио у Раку", казао је истражиоцима заштићени свједок.

С Алишићем је тада у Раку преселио и његов пасторак Хамза Лабиди који ће, такође, бити депортован у БиХ.

На списку особа за депортацију је и Армин Џелко. Он је у Сирији ратовао под именом Абдулах Рус. Био је припадник јединице Командоси којом је командовао бх. држављанин Бајро Икановић који је погинуо у Сирији. И Џелко је боравио на подручју Раке гдје је и заробљен.

Муатесим је било ратничко име Сенада Касуповића. И он је био припадник јединице Командоси Бајре Икановића, која је позната и под именом Ел Акас. Био је ожењен сиријском држављанком која је доселила из Дамаска. Ратовао је на подручју града Кобане, гдје је рањен у стомак, те у ирачком граду Биџи гдје је погођен у ногу. Посљедње године провео је у граду Рака, гдје је и заробљен. И за њим је расписана потјерница, те га, након депортације у БиХ, чека притвор.

Међу бх. држављанима који ће бити депортовани ове седмице требао би бити и Армин Ћурт, познат као Абдулах. Ратовао је на подручју Мимбиџа и Ал Баба. Оженио се држављаном Сирије, а више пута је током разговора са заштићеним свједоком годовио да би се радо вратио у БиХ, јер је био незадовољан због тога што мора ратовати.

Свим наведеним судит ће се због кривичног дјела тероризам и пријети им казна дуготрајног затвора.

(Журнал.инфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

075

08.10.2019 16:16

Одмах им дати максималну казну, 40 година робије без права на помиловање за примјер другим, а и они који се врате са ратишта у Украјини исто тако урадити и са њима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

08.10.2019 17:08

Поставити их за савјетнике Дзеваду Галијасевица у Бања луку.

Name

Ре

09.10.2019 05:29

Може боље дјафировицу они су пајтаси.Он је њија доводио у бивсу беиха.Ста сад казе трезорас и остали који се љуте кад им казу да је тзв беиха легло терориста.

Name

инспектор

08.10.2019 16:38

нису они опасни по бих, опасни су режими; у РС Додиков и режимска мафија у свим областима, у ФБИХ њихови владари.

ОДГОВОРИТЕ