Влада због генсека СНСД-а мијења Статут Електропривреде Републике Српске

У Електропривреди Републике Српске (ЕРС) увелико се ради на измјени Статута предузећа из којег ће се према сазнањима портала ЦАПИТАЛ брисати одредбе којима је забрањено да члан управе буде особа која обавља извршну функцију у политичкој странци.

Република Српска 08.10.2019 | 11:53
Влада због генсека СНСД-а мијења Статут Електропривреде Републике Српске
То значи да би биле откоњене све препреке да Лука Петровић, секретар СНСД-а, највеће партије у РС одбаци статус вршиоца дужности и буде именован за генералног директора.

„Члан Управе не може бити лице које обавља извршну функцију у политичкој странци на било којем нивоу политичког организовања“, наводи се у Статуту Мјешовитог холдинга Електропривреде Републике Српске.

Занимљиво је да Статута нема на званичној интернет презентацији предузећа што није случај са зависним предузећима гдје се уз пар кликова мишем може доћи до овог документа.

Петровић је на функцију вршиоца дужности именован у новембру прошле године умјесто Радмиле Чичковић која се није пуно задржала на том мјесту.

У комисији за утврђивање сукоба интереса су раније саопштили како бивши градоначелник Требиња није у сукобу интереса јер није народни посланик, делегат у Вијећу народа, одборник у скупштинама јединица локалне самоуправе, члан Владе, начелник или градоначелник, савјетник предсједника.

То значи да му је Статут највећа препрека да добије статус директора.

У Електропривреди остали недоречени

У Електропривреди РС нису ни демантовали ни потврдили наше тврдње.

Како су рекли, Статут се мијења због формирања Дирекције за снабдијевање електричном енергијом због чега се јавила потреба да у оквиру зависних електродистрибутивних предузећа добије канцеларије како би се што функционалније обављало снабдијевање купаца електричном енергијом.

„У погледу брисања појединих одредби Статута наглашавамо да постоји континуирани процес усаглашавања Статута са одредбама важећих законских прописа Републике Српске као и у свимдругим јавним предузећима тако и на нивоу мјешовитог холдинга“, рекли су Електропривреди РС на наше питање да ли је тачно да се бришу одредбе Статута које забрањују да члан управе буде особа која обаваља извршну функцију у политичкој странци.

Генерално, вршилац дужности у неком предузећу има иста овлаштења као и директор с тим да тај статус траје до спровођења конкурса и редовног избора.

С обзиром да зависна предузећа имају Статут усклађен са матичним ни у њима политичари не могу до функције у управи предузећа. Тако је и Драган Чавић, предсједник НДП-а још од фебруара ове године в.д. директора „Електрокрајине“ Бањалука.

(Цапитал)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Црномањаста Рука

08.10.2019 09:59

једно радно мијесто једна плата набигузи странацки висе незнају колико имају одбора и тоо масно плацени е зато оде и старо и младо ван бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.10.2019 10:48

Зајебан Гвидо

Name

Богами

08.10.2019 11:30

Богами се цијела крајиска "елута" дигла против двојице херцеговацких Петровица,Луке и Пера,видјецемо ста це бити до краја,мало дајес Додиковим кумовима Луциано

Name

ре

08.10.2019 12:16

Стидис ли се родје Драгане Петровицу?

Name

Михајло

08.10.2019 12:29

Гвидо тј лука лопуза је срамота за Херцеговину.

Name

Ре ре

08.10.2019 12:43

Гвидо је велики "струцњак",експерт за све и сваста.Без њега нема нам напретка и зато му треба све прилагодити па и Статут.

Name

цирбес

08.10.2019 10:11

Људи висе не вјерују у промјене и сада само гледају како да оду одавде. То види свако кад се окрене око себе. Висе нема масе народа за промјене. Људи су схватили да је политика приватни бизнис, да њих нема у том бизнису и да је зивот овдје само губљење времена ко год био на власти. Задња прилика за неке промјене у систему су мозда били протести 2014. Остаје вам само да типкате губеци вријеме и мислеци како це се несто десити само од себе. Овдје је сијело заврсено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре-Цирбес

08.10.2019 10:53

Слажем се у потпуности. Нема више критичне масе. Једина је нада да се ови владајући посвађају међусобно. Што ће се и десити ускоро, али да ли ће тада доћи до квалитативних промјена велико је питање.

Name

факта

08.10.2019 10:11

Па гдје ово води људи моји?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

08.10.2019 10:20

Лопиву ниста не смета

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

08.10.2019 10:20

До потпуне самосталности Републике Српске, самостална, богата, умачемо авионе и хеликоптере а муслимани нека иду пјешке. Тако је Предсједнице, Милорад Додикови доживотни Предсједник Републике Српске!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СНСД

08.10.2019 11:23

Само умаците док јос имате у ста умакати.

Name

Xx

08.10.2019 11:38

СНСД, на којим си ти дрогама.РС сте ви унистили. Пропало здравство, сколство, индустрија, суме Српске, робне резерве РС, рафинерија Брод, Фармланд, Алумина, Бирац, три банке, путеви Српске, итд. То су васи резултати! О неријесеним убиствима да се и не прица. Зато млади бјезе из РС.

Name

СНСД

08.10.2019 11:59

Српски народ це слободнонзивјети у својој Дрзави!!!

Name

Пдјокмин

08.10.2019 10:21

Овдје ради ко ста хоце. Папакдонија у јеку развоја док се има ста јос покварити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

08.10.2019 11:11

ИДИ У БАРО КОМОРУ

Name

Глпибсанац

08.10.2019 12:09

Са снсд-ом цемо се рапидно развијати.

Name

Зока

08.10.2019 10:31

Електроприведа рупа без дна легло пљачке и криминала.Да живимо у нормалној држави овај клемпо би одавно робијо у Фочи

ОДГОВОРИТЕ
Name

пакет сранжман

08.10.2019 12:11

То је све саставни дио ширег дила Додика са Чавићем и још некима. Па сад и овај Лука. Али ако је Чавић спао на то да се облизује на ситне Бајине уступке онда га треба трајно прекрижит као човјека и бившог предједника. Умирио се ко драга баја откако је лего на руду и заграбио лову. Виђећемо на крају дал је заграбио ил је заглибио. Миле га је требо протјерат из РС а не из сената. Сенатор подрепаш. Ето ти га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нотар

08.10.2019 12:14

Не знам зашто су се сви ухватили за Статут, па Закон о министарским, владиним и другим именовањима је јасно дефинисао да лица која су на функцији у политичкој странци не могу бити коначно именована, а привремено само до 60 дана, али ко шиша Закон. Члан 5. поменутог Закона гласи: ''Кандидати који це не квалификују Било које лице које је на функцији у политичкој странци не може бити коначно именовано ("кандидати који се не квалификују”). Приликом одбацивања пријава таквих кандидата, одговорни јавни службеник дужан је да јасно каже да се пријава одбацује из разлога што је пријављено лице кандидат који се не квалификује. Без обзира на претходно, кандидат који се не квалификује а који одступи са положаја на који је изабран прије него што се изврши коначно именовање може се узети у обзир за разматрање за коначно именовање у складу са принципима и поступцима утврђеним у овом закону.''

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јустик

09.10.2019 05:32

Закон је јачи од статута, има већу правну снагу, изнад статута је. Ситуација је чиста и јасна.

Name

Дадо

09.10.2019 11:49

Господо, а да ли је закон усклађен са уставом као највишим актом. У Уставу стоји да свак има право да бира и да буде биран.