САД ставиле на 'црну листу' 28 компанија из Кине

Сједињене Државе су ставиле на "црну листу“ 28 кинеских државних и приватних организација и компанија због њихове наводне повезаности с насиљем над етничким Ујгурима у кинеској провинцији Xињианг с већинским муслиманским становништвом.

Свијет 08.10.2019 | 11:14
САД ставиле на 'црну листу' 28 компанија из Кине
Оне су сада на такозваној "ентитетској листи" која им забрањује куповину производа од америчких компанија без одобрења  Wасхингтона, преноси ББЦ

Међу забрањенима су и владине агенције, и технолошке компаније специјализиране за опрему за надзор.

То није први пут да Wасхингтон уводи трговинске забране кинеским компанијама, а најпознатији је случај телекомуникационог гиганта Хуаwеија који је на листи због сигурносних питања.

Као разлог за увођење забране наводи се да су те организације "умијешане у кршења људских права и злоупотребе".

Хуманитарне организације за заштиту људских права сматрају да Пекинг  прогони већином муслиманске Ујгуре у такозваним "камповима за преваспитавање", док Кина наводи да је ријеч о "борби против екстремизма"“.

На листи је око 19 владиних агенција, међу којима је и Биро за јавну сигурност провинције.

Компаније  Хиквисион, Дахуа Тецхнологy и Мегвии Тецхнологy су међу осам комерцијалних група на америчкој листи, а све се специјализирале за технологију препознавања лица. Хиквисион је један од највећих произвођача опреме за надзор на свијету.

Групе за људска права и УН кажу да је Кина окружила и затворила више од милион Ујгура и припадника других националних мањина у логоре, гдје су приморани да се одрекну ислама, да говоре само на мандаринском кинеском и уче се послушности комунистичкој влади.

Кина то демантује и каже да ти људи похађају "центре за стручно оспособљавање" како би могли да нађу посао и помажу да се интегрирају у кинеско друштво, а све у име спрјечавања тероризма.

Овај потез САД-а без сумње ће наштетити кинеским технолошким амбицијама, барем у кратком року.

Циљане компаније су међу највећим у Кини у области технолошке интелигенције - индустрија на којој Кина гледа своју будућност.

Али компоненте које користе кинеске компаније  тренутно производе само америчке фирме  Интел, Мовидиус и Нвидиа.

Међутим, све чешће кораци САД-а у ограничавању америчке технологије доступне кинеским компанијама потичу Цхина Инц да убрза своју жељу за самодостатношћу, закључује ББЦ.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Оно

08.10.2019 11:44

сто нас не убије то нас ојаца! Русија је цист примјер! Није исто увести санкције дрзави ција теритирија надмасује неке континенте или дрзави ције становниство цини цетвртину свијета и тамо неким банана дрзавама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Оно

08.10.2019 14:11

досад су на листи били талибани, Рудоња и Спириц. Сад су појацали екипу са пар кинеза.

Name

Ре Оно

08.10.2019 16:33

Није то све тако како ти мислиш. Кинеска економија иде у амбис без трговине са УСА. Технологију Кина преписује тако да дугорочно немозе пратити технологију. Са Русијом је мало боље стање има властите потенцијале али немозе изнијети терет свих грана. Један од примјера ти је да Русија немозе направити савремени носач авиона него га за Русију произвела Француска и није испоруке због ембарга. Последица по свим процјенама Русију стижу после 2022

Name

Ре:

08.10.2019 23:46

Је л' то по америчким процјенама Русију стижу последице 2022.? Ха ха ха! Каква лупетања, мили Боже! Шта још наприча? Велиш да Руси не знају направити носач авиона? Па, међеде један, који ће им клинац носачи, кад с крајњих граница Русије авионима покривају читав свијет за сат времена?! Јој, ал сте смјешни ви про-амери, хоће мјехур да ми попусти, ха ха ха!

Name

Са стране

08.10.2019 14:27

Ово ће само мотивисати Кину да сама произведе оно што увози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

08.10.2019 23:53

У питању је обрнути проблем. Не могу Амери наштанцати толико лажних долара, колико им Кинези могу уваљати робе. Заборавили папани да су комплет информатичку индустрију пребацили у Кину и да могу преко ноћи прогласити банкрот.

Name

За Ре

09.10.2019 04:58

Русија има знање да направи савремени носац авиона алијој се не исплати јер треба један или два незнам тацно али много коста направити и изградити постројења која су потребна за то! Јер свака велескла иглавном то прави сама за себе и то много коста ! Они имају фокус на много вазније ствари!

ОДГОВОРИТЕ