"Орлићи" добили новог селектора, ево и првог списка...

Млада репрезентација Србије од данас под командом Илије Столице. На списку 24 имена.  Предавање селектора Столице: Пред новинарима детаљно о принципима, средња зона у формацији 4-1-4-1, зашто не са два шпица. . .  Нови кормилар У21 селекције и званично преузео функцију. . .

Фудбал 07.10.2019 | 20:02
"Орлићи" добили новог селектора, ево и првог списка...
Илија Столица и званично је именован за новог селектора младе репрезентације Србије. Он од данас предводи тим играча до 21 године, уместо Ненада Миловановића, који је недавно смењен.

Владимир Матијашевић, спортски директор Фудбалског савеза Србије објаснио је на промоцији да је Столица изабран јер познаје већину играча који наступају за младу селекцију. 

"Најважнији су резултати у младој репрезентацији и да играчи изађу у први план и у А селекцију. Столица познаје те играче и зато је пала одлука да их предводи он после Ненада Миловановића", навео је Матијашевић.

Бивши тренер Вождовца, Војводине и Олимпије већ има искуство рада у ФС Србије, пошто је водио селекције играча до 16 и 17 година.

Србија је у прве две утакмица квалификација са Миловановићем на клупи претрпела пораз од Русије (0:1) и играла нерешено са Летонијом (1:1), па има један бод. 

На челу табеле је Пољска са шест, Бугарска и Русија имају по четири, Летонија један, а на зачељу је Естонија са два пораза.

На списку новог селектора налазе се 24 играча: 

голмани: Марко Илић (Вождовац), Душан Марковић (Рад) и Дјорђе Петровић (Чукарички).

одбрана: Светозар Марковић (Олимпијакос), Ранко Веселиновић (Војводина), Страхиња Павловић (Партизан), Страхиња Бошњак (Вождовац), Димитрије Каменовић (Чукарички), Младен Деветак (Војводина), Јован Нишић (Вождовац), Златан Шеховић (Партизан) и Ерхан Машовић (Хорсенс).

везни ред: Вељко Бирманчевић (Чукарички), Његош Петровић (Црвена звезда), Иван Илић и Лука Илић (Бреда), Жељко Гаврић (Графичар) и Вељко Николић (Црвена звезда).

напад: Лука Аџић (Андерлехт), Филип Ступаревић (Прибрам), Никола Чумић (Раднички), Душан Влаховић (Фиорентина), Дејан Јовељић (Ајнтрахт) и Слободан Тедић (Чукарички).

Млада репрезентација Србије је на почетку квалификација забележила пораз од Русије и реми са Летонијом.

Ново лице, нови и принципи. Илија Столица, од данас нови селектор У21 репрезентације Србије, повукао је за овдашње услове несвакидашњи потез тиме што је на званичној промоцији пред новинарима детаљно говорио о принципима који ће убудуће важити у игри Орлића, али не само њих, већ према плану и свих млађих генерација под окриљем ФСС.

Исто предавање које је данас одржано новинарима касније ће бити предочено и самим репрезентативцима. А све са циљем...

"Желимо да јавности приближимо начин функционисања и рада једне селекције, барем селекције какве је ми видимо", рекао је Столица у присуству спортског директора ФСС Владимира Матијашевића и координатора за млађе селекција Горана Гркинића са којим је сарађивао и у Вождовцу.

Сада нешто другачије околности. Другачији и систем рада.

"Жеља да по дубини повежемо све селекције, јер рад у селекцијама је спефицична ствар. Немате довољно времена и простора да спроводите тренажне процесе у клубовима. Овде то морамо да заменимо истим радом у свим селекцијама. Да се једног дана пренесе на А тим. Потенцијал наших играча није довољно искоришћен. Усмеравани су погрешно. Да ли су то менаџери, пријатељи, па чак и породица из најбољих разлога није ни битно, али све то уводи у егоизам, а то се не завршава добро. Не користимо тај потенцијал и зато што играчи нису довољно упознати са системом зато што се он често мења, па нам се то све касније обије о главу у А тиму".

Дакле, први задатак је све репрезентативце увести у систем. Све зарад остварења циља, који је ако питате Столицу...

"Да А тим буде првак света! Нисам несвестан ситуације у којој смо, али ако не размишљамо тако нећемо никад доћи у ситуацију да се боримо за такве ствари. Циљ није обавеза, већ правац. Шпанци су прво поосвајали трофеје у млађим генерацијама, па су инфицирани тим шампионским геном после завладали на сениорској сцени. То је последица минимум десетогодишњег рада. Касније су то урадили и Немци. Сад мислим да следује Енглеска. И ми морамо да се понашамо тако, као да ћемо бити овде 10 година".

Шта то значи? Неће све селекције играти у истој формацији, али хоће све бити засноване на истим принципима. Дуго је Столица говорио о томе, па иако је замолио јавност да баш не снимају камерама све што је причао можемо да откријемо пар детаља. Рецимо, да ћемо у средњој зони играти у систему 4-1-4-1, да ћемо у последњој линији некад имати и тројицу играча ако због противничке игре улазак у игру то захтева, да ће крилни фудбалери бити обавезни да уђу у дриблинг ако се нађу у ситуацији један на један, да штопери неће смети да воде лопту ка аут линији већ ка центру...

"Тренери гледају супотно од лопте. Сулуда је прича да ти током утакмице дефанзивцу причаш како да се брани кад нас нападају. Тад коригујеш нападача".

А зашто не са два нападача?

"Иницијална поставка је небитна. Могу да извучем пример Атлетико Мадрида, који игра дуги низ година са два шпица, а не видим да играју нешто претерано офанзиван фудбал. Филозофија, идеја да играте нападачки фудбал је пресудна. У којој формацији зависи од конкретне утакмице. Игра са два шпица је у неку руку далеко дефанзивнија од оне са једним, али и два крила, два офанзивна везна. Са два шпица имате углавном много дефанзивнији везни ред", рекао је Столица, који је са многим од играча из генерације 1999. и 2000. већ сарађивао у кадетској селекцији.

Хајдемо зато мало о списку. Није било превише промена, али неки играчи недостају. Форма је дискутабилна за много, каже Столица... Али није само то...

"Алекса Терзић данас има операцију носа. Филип Стевановић би био овде, али изашли смо у сусрет колеги из У19 селекције, мада тај искорак... Убудуће ћемо направити принцип по коме један играч који изађе из своје генерације, да се не враћа више назад. Ако се сви усагласимо да је прерастао селекцију, повратак онда није потребан, без обзира на то што значи слабљење млађе селекције. Нама је свима циљ А тим".

Још о играчима којих нема...

"Нисмо обухватили велики број играча од Ђерлека, Кокира, Јовановића... На све њих рачунамо, али у односу на тренутну форму.. Довољан је ово број имена. Пред такмичарске утакмице не волим више од 20 играча, плус голмани".

Ипак, о појединцима одвојено. Рецимо, нема Уроша Рачића?

"Није само он. Златановић, Рачић, Динга. Они јесу чланови ове групе, али уступили смо место играчима који су по нашем мишљењу тренутно ближи првом тиму. И они који знају наш систем ће имати предност, јер немамо времена превише, морамо да се ослонимо на нешто проверено".

Проблематичан је и статус Стефана Ковача, желео је Столица да га врати, али Гркинић каже да је по Фифиним и Уефиним правилима мало вероватно да ће моћи да поново заигра за Србију кад је већ носио дрес БиХ.

А после две утакмице само бод крај имена Србије. Не буни се Столица. Оптимиста је да ће са својим стручним штабом успети да се домогне Европског првенства 2021. А у том стручном штабу и нека нова имена. Ненад Милијаш је ту, а биће и Саша Илић, иако он већ води селекцију 2004. Ту је и аналитичар Лука Јевтовић, знате га по прилозима о тактици са РТС-а, Приде Горан Сретеновић, Миљан Весић за голмане, Влада Вуковић за дефанзиву...

Али Милијаш и Илић?

"Како звучи то кад кажете легенде. Тешка реч. Али заслужена. То што они желе да се уопште баве овим после, верујте ја сам одушевљен", завршио је Столица.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар