Крај каријере голмана-рекордера на Мундијалима!

И голмана ког је звао Барак Обама да му честита на наступу! Хауард окачио рукавице о клин! Бивши голман Евертона и Манчестер јунајтеда, Тим Хауард, решио је да престане са активним бављењем фудбалом.

Фудбал 08.10.2019 | 14:58
Крај каријере голмана-рекордера на Мундијалима!
Амерички чувар мреже је ту одлуку пошто је одиграо последњу утакмицу у дресу екипе Колорадо Рапидса.

Хауард (40) је повлачење најавио још у јануару. У Премијер лиги је забележио 399 наступа а освојио је ФА куп и Лига куп током периода када је бранио за Јунајтед.

У дресу репрезентација САД бранио је 121 пут, а најдуже је бранио у дресу Евертона, чак десет сезона остваривши укупно 414 наступа за популарне "карамеле".

Остаће уписан и његов рекорд да је голман са највећим бројем одбрана на једној утакмици на Мундијалу. Пре пет година у Бразилу је на мечу са Белгијом имао чак 15 одбрана.

Колорадо Рапидс је сезону у МЛС завршио као девети у западној конференцији.

Бивши голман Манчестер Јунајтеда и Евертона, Тим Хауард, одлучио је да заврши фудбалску каријеру у 40. години.

Хауард је, како је објавио на друштвеним мрежама, посљедњи меч бранио за Колорадо у поразу од Лос Анђелеса (1:3) у МЛС лиги.

Американац је у периоду од 2003. до 2016. године 339 пута наступио у Премијер лиги, од чега 45 за Јунајтед, са којим је освојио ФА куп, Лига куп и Комјунити шилд, али је већи траг оставио у Евертону.

У домовини је бранио за Норт Џерси, Метростарс и посљедње три године за Колорадо, док за репрезентацију САД има 121 меч.

Хауард ће остати упамћен и као рекордер по броју одбрана на једној утакмици Светског првенства - 15, у дуелу против Белгије 2014. у Бразилу.

Било је то у осмини финала, које су Белгијанци добили послије продужетака 2:1, али ће Хауард поред рекорда ту утакмицу памтити и због једног позива.

Без обзира на елиминацију са Мундијала, голман репрезентације похвале за свој наступ добио је лично од тадашњег предсједника Сједињених Америчких Држава, Барака Обаме.

Он и саиграч Клинт Демпси имали су част да разговарају са једним од најмоћнијих људи планете.

"Разговарали смо преко спикерфона. Волио бих да ме је позвао на мобилни. То би било у реду... Овако смо сједили тамо и чекали на његов позив, пошто он не чека вас. Све мора да буде провјерено од тајне службе и Бијеле куће... Било је то лијепо искуство, пошто 99.9 одсто људи нема прилику да разговара са њим... Рекао нам је да је гледао утакмицу са својом породицом и ћеркама, тако да би се могло рећи да је наш навијач", испричао је Хауард у једном од ранијих интервјуа и описао ток разговора.

"У таквим ситуацијама се трудите да не изговорите неку глупост. У приницу, само говорите 'да господине' и 'не господине'. Био је поносан на нас и енергију цијелог тима. Рекао нам је да је био узбуђен током утакмице и сједио је на ивици столице. Било нам је драго због тога..."

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар