"Одговорни су искључиво СДА, СНСД и ХДЗ БиХ"

„Када се избори добију на основу превара, манипулација и пријетњи, што је потврђено и у извјештају ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права, епилог може бити само овакав – да прође читава година без договора о формирању власти“, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, на годишњицу Општих избора у БиХ, одржаних 7. октобра 2018. године.

Република Српска 07.10.2019 | 13:18
"Одговорни су искључиво СДА, СНСД и ХДЗ БиХ"
„Одговорност за овакву ситуацију сносе искључиво они који су на такав начин наводно побиједили на изборима, партнерске странке нове владајуће коалиције СДА, СНСД и ХДЗ БиХ. Лако су се договорили да изаберу једни другима руководство оба дома Парламента БиХ, делегате у Дому народа, да подијеле ресоре у будућем Савјету министара, али када су на ред дошла битна животна питања, а која се не тичу само њихових фотеља, увели су нас у ситуацију у каквој се данас налазимо“, истакао је Бореновић.

Он је подсјетио да Парламент БиХ не ради због одлуке СНСД-а да блокира парламент, да не именује своје представнике у радна тијела те институције и да због тога данас на ратификацију чекају уговори вриједни преко милијарду КМ, везаних за многе инфраструктуралне пројекте у Републици Српској и Федерацији БиХ.

„Имамо и ситуацију у тренутном Савјету министара БиХ, гдје ХДЗ-ови министри све чешће напрасно добију стомачне вирусе, прехладе и друге тегобе када треба да се појаве на сједници. То свакако није одговорно понашање“, рекао је Бореновић и додао:

„С друге стране, Предсједништво БиХ, у којем Милорад Додик без проблема данас сједи и са Шефиком Џаферовићем, ради пуном паром. Први пут у историји се десило да српски члан Предсједништва смијењује српске дипломате прије истека мандата, а није било проблема ни да се постигне договор да у тој институцији повећају број запослених за 20%“.

Бореновић истиче да је неопходно да се прихвати одговорност, да све институције, укључујући и Предсједништво БиХ, Парламент БиХ и Савјет министара БиХ раде, да свако ради свој посао за који је изабран или именован све док се не именују или изаберу нови:

„Да не би долазили у овакве ситуације, први предуслов су фер и поштени избори. То се мора омогућити измјенама Изорног закона, као што стоји у препорукама ОЕБС-а, увођењем скенера, али и института ванредних избора. Такође, објективан, професионалан и непристрасан рад Јавних РТВ сервиса је један од предуслова за демократизацију и нормализацију друштвених процеса“, закључио је предсједник ПДП-а.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Игор

07.10.2019 12:30

Да ли су васи цланови заједно са СНСД и СДА дио вецине у Приједору ? Не могу један Станивуковиц и једна Тривицка поправити сто ви стари кадрови мозете покварити . Туга и јад од политике и дрзаве .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

07.10.2019 12:38

све зна али је потпуно пасивна као да се ради о другој дрзави! Опозиција мора бити много радикалнија!

ОДГОВОРИТЕ