Година коју су појели скакавци ?!

Прије годину дана грађани Босне и Херцеговине(БиХ) бирали су нову власт на Општим изборима. Годину дана касније, није формирана власт на свим нивоима у БиХ.

Босна и Херцеговина 07.10.2019 | 12:44
Година коју су појели скакавци ?!
Чека се на формирање Савјета министара и Владе Федерације БиХ. До тада, на функцијама су, у техничком мандату, министри из претходног сазива власти. У блокади је и Парламент БиХ.

Ево неких од посљедица.

БиХ једина чланица без делегације у Савјету Европе

Сједница Дома народа Парламента БиХ била је хитно сазвана за 24. јуни, али није одржана јер су је бојкотовали делегати из Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ). На овој су сједници требали бити именовани чланови бх. делегације у Парламенту Савјета Европе.

Застој у ЕУ интеграцијама

Европска комисија је у мају објавила Мишљење о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији. Ту су изнијели 14 приоритета које ова земља треба испунити. Између осталог, наводе да је потребна реформа правосуђа, те да ће “Босна и Херцеговина морати темељито побољшати свој законодавни и институционални оквир“ , као и да је потребно “правилно функционисање Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање“.

Блокиран рад Парламента БиХ, „на чекању“ око милијарду евра

Највише законодавно тијело одржало је свега двије сједнице за десет мјесеци од конституисања. Заступнички и Дом народа Парламента БиХ нису усвојили ниједан закон. Нису формиране парламентарне комисије, а без њих се не могу одржавати сједнице нити усвајати закони. Предсједавајући оба ова дома, Денис Звиздић и Бакир Изетбеговић наводе да у Парламенту и Предсједништву чека одређен број споразума и уговора у вриједности око милијарду евра.

Нема инфраструктурних пројеката

Највише блокираног новца у Парламенту је новац од кредита за инфраструктурне пројекте, а они најважнији односе се на изградњу путева. Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је 10. септембра да је на чекању низ „финансијских споразума за путну и комуналну инфраструктуру на територији цијеле БиХ, укупне вриједности 772 милиона евра.“

Није усвојен буџет БиХ

Савјет министара је у јануару упутило Нацрт закона о буџету институција БиХ Предсједништву БиХ, али он још није усвојен у Парламенту. То значи - нема додатних средстава ни нових запошљавања. На примјер, Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ, недавно је изјавио како Гранична полиција нема довољно људи да се суочи „са изазовом илегалних прелазака великог броја миграната из правца Србије и Црне Горе“, те да им фали око 1000 људи за покривање границе.

Савјет министара БиХ донио је Одлуку о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период октобар - децембар 2019. године у износу 237.500.000 КМ, што представља четвртину средстава одобрених за финансирање институција БиХ.

Нема новца од аранжмана са ММФ-ом

У оквиру програма са ММФ-ом Босни и Херцеговини је 2018. године требало бити исплаћено 118 милиона евра, а уплаћено је 39 милиона евра. Ове године је, БиХ требала повући 158 милиона евра, а како је аранжман у блокади, остала је без ових средстава.

Тако је БиХ остала ускраћена за 237 милиона евра од аранжмана са ММФ-ом.

“ММФ чека да се формирају влада Федерације БиХ и Савјет министара да се поново ангажује у погледу евентуалног покретања текућег или преговора о новом програму”, наводи се у одговору Мисије ММФ-а у БиХ за Радио Слободна Европа.

Више функција у исто вријеме

Денис Звиздић на челу је и извршне и законодавне власти. Тренутно је предсједавајући Савјета министара БиХ, а уједно и Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ. Министри Адил Османовић, Драган Мектић и Мирко Шаровић уједно су и посланици у Парламенту, а министар Игор Црнадак је и делегат у Народној Скупштини Републике Српске.

Зашто нема власти у БиХ?

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је против усвајања и слања Годишњег акционог плана за НАТО, што је услов друга два члана Предсједништва Шефика Џаферовића и Жељке Комшића да подрже избор новог мандатара за Савјет министара. Парламентарци из СНСД-а, странке чији је предсједник Милорад Додик, тако одбијају учествовати у раду Парламента БиХ све док Предсједништво не именује Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

(РСЕ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

трун у оку

07.10.2019 11:48

Да су нам само једну годину појели скакавци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помора

07.10.2019 13:06

Али скаквци су јос гладни, а размнозавају се рапидном брзином!

Name

ВИЈЕКОВИ

07.10.2019 13:57

ПОЈЕЛИ СУ СКАКАВЦИ ОВДЕ ВИЈЕКОВЕ. НАЈСМИЈЕШНИЈЕ ЈЕ ШТО СУ СВАКОМ НАРОДУ ТИ СКАКАВЦИ БИЛИ ВЛАСТИТИ БРАНИОНИЦИ КВАЗИ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА. ЛУДИ БАЛКАН.

Name

Скептик

07.10.2019 14:23

Додик је највећи и најдебљи скакавац-капиталац!

Name

Ја

07.10.2019 11:56

и не требају нам ангажмани са ММФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

економска овисност

07.10.2019 14:57

Нисам сигуран. Ако заврнемо ММФ-пипу БиХ-ватра це се угасити сама од себе, за кратко вријеме.

Name

Вјецити опозиционар

07.10.2019 12:04

Тако нам и треба кад бирамо неспособне политичаре и оне који раде за лични интерес и њима није битно формирање власти, они свој данак узимају, додик, цовиц и изетбеговиц покрали гласове покрали све што је било просперитетно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕмикс

07.10.2019 14:36

Напротив, изабрали смо итекако политичаре итекако способне да пљачкају народ, енормно се богате на туђој грбачи, напросто изабрали смо покварене људе да нам кроје судбину. Што би се рекло: тражили сте добили сте.Знам ја нас, *ебем ја нас.

Name

Нострадамус

07.10.2019 12:08

Ако сам добро разумио онда је најбоље да се власт нијада не формира.Ако та власт која би се формирала као и до сада дизала кредите а нико не води рацуна да ли наса привреда те кредите мозе врацати.Питање је да ли се и постојеци кредити врацају и ако се врацају на који нацин.Ако се врацају тако сто се градјани морају да задузују да би прехранили своју породицу онда је свима јасно да це многи поцркати од глади.Буду ли се тако кредити врацали сто це плате да оду 10%,а цијене 30% то знаци да идемо стално у рикверц.То знаци да це са повецаном платом како се прица од 1000 марака моци да 80% поклопимо своје потребе,а са оном мањом смо могли да тек презивимо.Е сада гдје цовјек онда мозе да устеди за рецимо неки луксуз као нпр.одрзавање аута или пољопривредне механизације као и несто да се гради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

07.10.2019 12:18

појесце их јос најмање 10 ........

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

07.10.2019 12:30

Добро је то тако не задузујемо се као инаце само да остане цијели мандат тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

07.10.2019 14:37

Знаш ли ти шта си хтио да кажеш.Очито, не знаш.

Name

Једини

10.10.2019 17:48

проблем је у томе сто тренутно два савјета министара примају пуне плате које нису мале а нераде ниста!

ОДГОВОРИТЕ