ЕК: Партизанов задатак за Тофаш - грађење коша!

Црно-бели су у том сегменту жестоко подбацили против Игокее.

Кошарка 07.10.2019 | 22:45
ЕК: Партизанов задатак за Тофаш - грађење коша!
Партизан није блистао у Лакташима, далеко од тога, али је нанизао нову победу. Црно-бели су отворили АБА лигу на прави начин. Сутра имају шансу да победом на Тофашом наставе тај низ, али за тако нешто ће морати да одиграју у свим сегментима боље, мада се један посебно издваја - дефанзивни скок. Црно-бели ће морати много боље да граде кош него што је то био случај против Игокее.

Бројке су ту неумољиве. Партизан је допустио тиму из Лакташа чак 21 офанзивни скок што је заиста превише. Довољно је само рећи да је Оливер Стевић имао чак седам скокова испод коша Партизана, а Сава Лешић четири. Њих двојица чак 11. То је недопустиво и умало да се црно-белима обије о главу.

Наравно да је стручњак попут Андрее Тринкијерија одмах после утакмице детектовао где је био проблем.

"Имали су 21 скок у нападу, па то је светски рекорд, чак и на Марсу! Да смо успели да их заградимо, сачували бисмо предност, имали утакмицу под контролом. Надам се да ћемо научити нешто из овог меча. Добили смо утакмицу, то стоји, али требало је посао да завршимо раније. Опустили смо се, нисмо играли чврсто. Игокеа је веровала и вратила се. Ми смо им то допустили и то је криминално. Очекујем много више од мојих играча већ у следећем мечу", истакао је Тринкијери, који је нагласио да Рашон Томас није играо због благе повреде, односно ударца који је задобио.

Можда је управо недостатак Рашона Томаса био један од разлога овог проблема који се ниоткуд појавио. Томас је врло снажан играч, одличан у том сегменту и да је он био на паркету сигурно би ухватио неколико лопти испод свог коша.

У том светлу треба похвалити Корија Волдена са три и Немању Гордића са два дефанзивна скока који су као ниски играчи допринели у том сегменту. Али су високи играчи подбацили. Примера ради, номинално први центар тима Артјом Параховски за 10 минута није имао ниједан дефанзивни скок, док су Никола Јанковић и Вилијам Мозли додали по три, дакле исто колико је имао Волден као плејмејкер. Стефан Бирчевић и Новица Величковић су имали по два.

Примера ради, Томас је против Венеције у гостима у Еврокупу имао осам дефанзивних и четири офанзивна скока.

Не може се рећи да је Партизан играо лошу одбрану, вероватно ће то против Тофаша у добро испуњеној Арени бити још боље, али да би та дефанзива добила на смислу Партизан ће морати да “купи” те лопте које се одбијају од обруча и да боље заграђује кош. Посебно од играча какав је рецимо Девин Вилијамс.

Није баш да је ово сталан проблем црно-белих, јер је тај сегмент у највећем делу добро функционисао на АБА Суперкупу у Загребу. Мега је имала 12 офанзивних, Приморска седам, а Цедевита Олимпија само три! И то је показатељ да Партизан може да држи ову колону под контролом. Против Тофаша ће то морати да буде случај јер ова екипа долази у Београд над Лиможом од 84:71 и над Сигортамом у лиги од чак 123:80. Дакле, форма није упитна.

Партизанова тек није и црно-бели ће имати лепу шансу да отворе сезону у Еврокупу са 2:0. Отворен је и горњи прстен Арене тако да се очекује јако добра посета и атмосфера на овој утакмици, тим пре што је ово једна од ретких утакмица на старту сезоне коју ће Партизан уопште играти на свом паркету.

Од одбране све почиње и ако то буде било како треба Партизан ће бити на добром путу да сруши Тофаш. Наравно, после одбране и грађење коша мора да буде на нивоу и онда не би требало да буде проблема за тим Андрее Тринкијерија на премијери пред својим навијачима.

Извор: моззартспорт

ФОТО: АБА лига

Коментари / 0

Оставите коментар