Фалсификата од 50 КМ и 20 евра највише у БиХ

На тржишту у БиХ за првих осам мјесеци ове године откривено је 1. 498 кривотворених новчаница и кованог новца свих валута и апоена, а највише кривотворених новчаница, њих 143, било је у апоену од 50 КМ, те 141 новчаница апоена од 20 евра.

Босна и Херцеговина 07.10.2019 | 09:42
Фалсификата од 50 КМ и 20 евра највише у БиХ
Зијада Ковач из Службе за односе с јавношћу Централне банке (ЦБ) БиХ рекла је да је, осим новчанице од 50 КМ, било и фалсификата од 100 КМ - њих 133, у апоену од 20 КМ 43 комада и од 10 КМ њих 13.

"У истом периоду у ЦБ БиХ су регистрована укупно 732 комада кривотвореног кованог новца, од чега највише у апоену од једне КМ - њих 688 комада, потом од пет КМ 38 комада, те од двије КМ шест комада", рекла је Ковачева за "Независне". Она каже да је за осам мјесеци ове године у ЦБ БиХ регистровано 411 кривотворених новчаница - евра.

"У страној валути највише кривотворених новчаница је апоена од 20 евра, њих 141, затим је било 15 новчаница кривотворених америчких долара, а највише апоена од 100 америчких долара, њих укупно 14. Регистровано је и шест комада кривотворених новчаница српског динара апоена од 1.000 РСД и два комада кривотворене британске фунте апоена 20 ГБП", каже Ковачева.

Она савјетује да је код препознавања кривотворина потребно обратити пажњу на то да осим папира, који је специфичан и који се на додир може разликовати од обичног папира, новчанице садрже заштитне елементе који се могу провјерити без употребе било какве додатне опреме.

"Када се новчаница окрене према свјетлу, у папиру се могу видјети водени знак и заштитна нит. Новчанице имају и рељефну штампу која се може осјетити под прстима, попут портрета и текстова на лицу код конвертибилних марака. Постоје и оптички промјењиви елементи који мијењају изглед или боју при промјени угла под којим се новчаница посматра", појаснила је Ковачева.

Додаје да се кривотворене кованице могу од аутентичних разликовати визуелно, те по димензијама, тежини, материјалу, магнетним својствима и детаљима у ковању. Каже да је у прошлој години у ЦБ БиХ укупно био регистрован 2.381 комад кривотворених новчаница и кованог новца свих валута и апоена.

Муриса Марић из приједорског Удружења грађана ДОН каже да им се у Приједору нису јављали потрошачи с овим проблемом, за разлику од протеклих година када су имали велику проблематику с апоенима од пет КМ, којих је била најезда, те са новчаницама од 50 КМ.

"Апелујемо грађанима да нам се обрате ако установе да је новчаница неисправна или да оду у полицијску станицу и кажу гдје су добили ту новчаницу", каже Марићева и истиче да се у љетном периоду дешавало при најезди дијаспоре у овај град да се на пијацама појави фалсификовани новац.

"Очигледно да се те новчанице највише потурају на пијацама јер не постоје апарати за провјеру и мање се обраћа пажња, мања је контрола, па су та мјеста погодна за ове фалсификате", каже Марићева.

Мјештанка Бањалуке Биљана Л. каже да ријетко кад обраћа пажњу на исправност кованице, али и новчанице ниже вриједности.

"Обично провјерим новчанице које су веће вриједности попут 50 или 100 КМ, док новчанице ниже вриједности ријетко кад провјеравам. Сматрам да би требало промијенити ту навику јер је засигурно више фалсификата ниже вриједности с обзиром на то  да лакше и пролазе", каже ова Бањалучанка.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар