Звезда се осветила Приморској на старту АБА лиге!

Кошаркаши Црвене звезде убедљиво су савладали Приморску са 90:64 на старту регионалне АБА лиге.  Црвено-бели убедљиво победили госте из Словеније на почетку АБА лиге. Амерички плејмејкер био најзапаженији међу домаћима, у реновираном "Пиониру".  Сурова освета Звезде, Приморска дала три поена за четвртину и остала на -26! Беспрекорни Лоренцо Браун у првом полувремену водио црвено-беле до победе на отварању АБА лиге.

Кошарка 07.10.2019 | 00:31
Звезда се осветила Приморској на старту АБА лиге!
Изабраници Милана Томића остварили су први тријумф у званичним утакмицама у новој сезони.

Црвено-бели су се тако осветили словеначком прваку, пошто су управо од њих недавно изгубили у четвртфиналу АБА Суперкупа.

Звезду је до победе предводио Лоренцо Браун, који је имао дабл-дабл учинак (18п+10ас).

Двоцифрен учинак имали су још и Огњен Добрић са 13 поена, Џејмс Гист додао је 11, док је Мохамед Фаје меч завршио са 10 постигнутих поена.

У пораженој екипи истакли су се Ленс Херис са 17 поена, Жига Димец додао је 12, а Ален Хоџић 10 поена.

Победа актуелног шампиона АБА лиге ни у једном тренутку није долазила у питање, а гости су само у првих пет минута утакмице држали какав-такав прикључак.

Од тог момента, Звезда је кренула са фуриозном игром, појачала одбрану и скок у нападу, а Приморску свела на само три постигнута поена у другој четвртини.

Где су стали у првом, изабраници Милана Томића наставили су у другом полувремену, а предност је константно расла и у једном тренутку била +36.

Успели су играчи словеначке екипе да смање вођство домаћих и овај пораз знатно ублаже, па је меч завршен резултатом 90:64 у корист Црвене звезде.

У наредном колу, 13. октобра, црвено-беле очекује тешко гостовање подгоричкој Будућности, док ће Приморска дан раније угостити Партизан.

У прошлонедељном четвртфиналу АБА Суперкупа, кошаркаши Приморске победом су опоменули Црвену звезду да ће морати да их схвати озбиљно.

Ове недељне вечери, десетак дана након тог дуела, екипа Милана Томића показала је да је извукла поуке после тог "шамара".

Звезда - Приморска 90:64 (28:21, 17:3, 28:24, 17:16)

Улаз на трибине реновиране хале "Александар Николић" био је забрањен због казне, а тачно 196 гледалаца видело је из партера доминантан наступ екипе Милана Томића и најбољу игру плејмејкера Лоренца Брауна од доласка у Звезду.

Некадашњи НБА кошаркаш још се навикава на овдашњу кошарку, а у тријумфу против Словенаца показао је да може да буде користан и поентерски (18п, 8/11 из игре) и организационо (10 асистенција). Наравно, евролигашки дуели су на потпуно другачијем нивоу, што је Л. Браун осетио у Атини, а на њему је да прати смернице које је вечерас сам себи поставио.

И са првим "плејом" на терену и без њега, Милан Томић инсистирао је да његов тим игра агресивно у одбрани и такав приступ је сломио отпор гостију и пре паузе, јер су постигли само три поена у другој четвртини.

Подвикивао је Звездин тренер и када су његови играчи водили чак 36 поена разлике у трећој четвртини (60:24), а после реакције Приморске на толики заостатак (68:44) подсећао је екипу да би требало да игра колективно, за тим, а не за лични учинак.

Током рутински "одрађене" завршнице, на паркету су били сви Звездини играчи осим Дејана Давидовца, а најефикаснији у црвено-белом уз Лоренца Брауна били су Огњен Добрић са 13 поена и Џејмс Гист са 11, за 25 минута на паркету.

Искусни центар поново је био принуђен да проведе на терену вероватно више времена него што је било предвиђено, јер је Мајкл Оџо и вечерас ушао у проблем са личним грешкама и напустио због тога паркет почетком последњег квартала.

С обзиром на ток и на коначан исход, овај меч се може посматрати и као Звездина припрема за велики меч против Фенербахчеа, заказан за четвртак у Штарк арени на Новом Београду, у оквиру другог кола Евролиге.



Прибојавали су се навијачи Црвене звезде дуела са Приморском након прошлонедељног пораза од истог тима у Суперкупу АБА лиге. Испоставило се да разлога за било какву бригу апсолутно нема. Црвено-бели су од самог старта преузели контролу над утакмицом и нису дали словеначкој екипи да дише. Разлика је расла из минута у минут, а на крају су Београђани славили резултатом 90:64.

Кључну разлику Звезда је направила у другој деоници, када је Приморска била катастрофална на офанзивном плану. Словенци су за десет минута кошарке убацили свега три поена и тако буквално подигли белу заставицу. Са врло лошом реализацијом наставили су и на почетку треће четвртине.

Најефикаснији кошаркаш у редовима Црвене звезде вечерас је био сјајни Лоренцо Браун који у првом полувремену није грешио из игре, а одличан је био и у наставку утакмице. Први пут је промашио тек из осмог покушаја, а до тада је већ убацио 16 поена. На крају је меч завршио са 18 поена на свом конту.

Утакмица је кренула баш онако како су у Звезди и прижељкивали. Серијом 6:0, Приморској је стављено до знања да вечерас у Београду неће бити тако лако остварити репризу онога учињеног у Суперкупу. Међутим, то није поклебало састав из Копра који се врло брзо резултатски вратио у утакмицу, па је Милан Томић морао да тргне свој тим изменама.

И у томе је успео. Ушли су црвено-бели поново у одличан ритам, погађали готово без грешке на завршетку уводних десет минута игре и већ пред други квартал стекли сасвим пристојну предност која је у једном тренутку била двоцифрена. Међутим, тројком Лазића она је „истопљена“ на седам поена – 28:21.

Потпуни бродолом Приморска је доживела у другој четвртини. Звезда је наставила да „сипа“ из свих позиција, а састав Јурице Големца није имао апсолутно никакво решење за одбрану коју је поставио Милан Томић. Двојка на старту деонице коју је постигао Лазић, те слободно бацање Хериса због техничке грешке клупи Звезде су једини поени које је словеначки састав постигао у овом делу игре. Због тога уопште и не чуди резултат на полувремену – 45:24.

Агонија Приморске наставила се и по повртаку са одмора. Као да је зачаран био обруч кроз који је било неопходно пробацити лопту за Словенце. Пуна четири минута, тим из Копра није постигао поене у овој деоници, а предност Звезде расла је све до резултата 60:24. То је коначно био аларм за Приморску да се бар мало тргне и покуша да бар колико-толико спусти разлику.

Пробудили су се Ленс Харис и Стефан Холт, који су својим поенима у једном тренутку натерали Милана Томића да затражи минут одмора. Евидентно је било да се Звезда мало опустила пред крај треће четвртине, али је стратег Звезде то сасекао на прави начин, па је Приморска пред последњих десет минута била у минусу од 25 поена – 73:48.

Иако је меч већ био увелико решен, то није спречило Црвену звезду да све до краја одигра у високом ритму. Приморску је од потпуног дебакла чувао Ален Хоџић, који је поенима како са дистанце, тако и из рекета, одржавао разлику на нивоу на којој се налазила пред почетак последњег квартала. Ипак, много је ту било грешака приликом додавања и промашаја из отворених позиција, како би се ближе пришло Црвеној звезди. Рутински су црвено-бели меч привели крају и славили сасвим заслужену победу.

ЗВЕЗДА: Д. Браун 8, Човић 2, Л. Браун 18 (10 ас), Перпероглу 5, Давидовац, Лазић 5, Фаје 10 (8 ск), Берон 8, ДОбрић 13, Гист 11 (7 ск), Џенкинс 4, Оџо 6.

ПРИМОРСКА: Холт 2, Херис 11, Чакарун, Барич 2, Коси, Лазић 7, Маринковић 4, Хоџић 10, Јагодић Куриџа 7, Димец 12, Шишко 3, Вончина.

Будућност стартовала АБА лигу убедљивом победом. Кошаркаши Будућности стартовали су АБА лигу убедљивом победом против Задра – 93:80.

Будућност је отворила АБА победом пред својим навијачима, после убедљивог пораза од Цедевите у полуфиналу Суперкупа.

Задрани су били одлични у првом полувремену и често водили. Крајем друге деонице било је +8, али су Подгоричани успели да на паузу оду у егалу (47:47).

Трећа четвртина донела је "потоп" гостију из Хрватске, који су у једном тренутку губили 13 разлике, а у последњих десет минута ушли са -8.

Предност вицешампиона АБА лиге је расла у последњој четвртини, па Задар није имао никакве шансе.

Данило Николић је био најефикаснији код победника са 14 поена, док су по 13 имали Зоран Николић, Суад Шеховић и Скот Бамфорт, који је имао и шест асистенција.

Најефикаснији код гостију био је Броско Ален са 16 поена, а пратили су га Иван Сиришћевић и Стефан Фундић са по 14.

Резултати 1. кола АБА лиге:

Будућност - Задар 93:80
Црвена звезда - Приморска 90:64

у понедељак

Крка - ФМП 18.00 (АС 1)

одиграно у суботу

Игокеа - Партизан 73:75
Цибона - Морнар 88:92

одиграно у петак

Мега Бемаx - Цедевита Олимпија 63:87

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар