Дилема: Европски или амерички начин живота?

Угледни портал "Политико" упоредио је европски и амерички начин живота и, поред осталог, установио да је животни вијек у Еропи дужи него у САД, да су Европљани сиромашнији од Американаца, али да купују више аутомобила, као и да су становници САД гојазнији.

Занимљивости 06.10.2019 | 20:56
Дилема: Европски или амерички начин живота?
Након што је нова шефица европске комисије Урсула фон дер Лејен формирала портфељ за "Европски начин живота", многи су се запитали шта то значи, а поједини европарламентарци су се побунили због тог назива.

Манфред Вебер из Европске народне партије је упитао: "Да ли неко у овој просторији жели да живи афричким начином зивота? Или америчким начином живота?"

Тим поводом, угледни портал "Политико" упоредио је европски и амерички начин живота и, поред осталог, установио да је животни вијек у Еропи дужи него у САД, да су Европљани сиромашнији од Американаца, али да купују више аутомобила, као и да су становници САД гојазнији.

Европска унија има знатно бројније становништво од Сједињених Држава иако САД имају бар двоструко већу територију, наводи "Пилитико".

ЕУ има више од 512 милиона становника, а Сједињене Државе 327 милиона људи, што значи да је становништво ЕУ око 1,5 бројније од америчког.

Када је ријеч о томе да ли су развијеније ЕУ или САД, портал је употријебио такозвани Индекс хуманог развоја, преноси "Блиц".

У питању је формула којом се мјере сиромаштво, писменост, образовање, животни вијек, као и други фактори за земље свијета.

Многи помоћу те формуле сврставају земље у развијене (земље првог реда), земље у развоју (земље другог реда) и земље трећег свијета.

САД и Европска унија су високо развијени дијелови свијета, али ЕУ у просјеку има много мањи БДП по глави становника - око 36.532 долара у односу на амерички 62.641 долар.

Са друге стране, грађани ЕУ живе дуже - очекивани просјечни животни вијек држављана ЕУ је 81, а у САД 79 година.

Према Индексу хуманог развоја, САД су у нешто бољем положају са 0,924, док тај индекс код ЕУ износи 0,884.

Један од највећих здравствених проблема данашњице јесте гојазност, а с њим се много више боре Американци него Европљани.

На листи на којој се по проценту гојазног становништва пореде америчке савезне државе и државе Европске уније, а коју је "Политико" направио према подацима Свјетске здравствене организације, првих 30 мјеста заузимају државе које чине САД, док се прва европска држава, Малта налази тек на 31. позицији.

Што се тиче исхране, грађани ЕУ једу око три пута мање прерађеног меса него грађани САД.

Они једу и нешто мање црвеног меса него Американци, а једу мало више поврћа.

Међутим, они пију двоструко више слатких пића, показују подаци Свјетског извјештаја о исхрани.

То значи да се Европљани у просјеку здравије хране од Американаца.

Када је ријеч о штедљивости, изгледа да су лекције свјетске економске кризе из 2008. године још веома актуелне у Европи, па су Европљани генерално штедљивији, наводи "Блиц".

Американци имају тенденцију да гомилају више дуга него грађани ЕУ. Деценију након финансијске кризе, амерички дуг домаћинстава је око 80 одсто БДП земље, док је у ЕУ дуг домаћинстава тек око 62 одсто БДП.

Ниво неједнакости плата током времена је стабилан и у Сједињеним Државама и у ЕУ, али је у САД неједнакост константно за око 50 одсто већа него у ЕУ.

Најниже просјечне плате у ЕУ су у Бугарској - мање од 500 евра мјесечно, а највише у Луксембургу - око 3.500 евра.

Најниже просјечне плате у САД су држави Мисисипи у и износе око 2.500 долара, а највише у Дистрикту Колумбија са око 5.900 долара.

Истраживање "Политика" је показало да Европљани више купују аутомобиле.

Протекле године је у ЕУ продато 268,3 аутомобила на 10.000 становника, док је у САД та бројка много мања - 162,1, показују подаци Међународне оганизације произвођача моторних возила.

Што се тиче тренда у посљедње четири године, чини се да Американци све мање купују аутомобиле.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар