Протест у Кијеву против мировног плана за Украјину

Хиљаде демонстраната окупило се данас у центру Кијева протестујући због могућег одобрења шире аутономије територијама на истоку земље, а што је план за окончање рата са проруским борцима.

Свијет 06.10.2019 | 16:25
Протест у Кијеву против мировног плана за Украјину
Демонстранти су узвикивали "Нема предаје!", а неки су носили плакате са натписима којима критикују политику предсједника Владимира Зеленског.

Полиција је саопштила да се на протестима окупило око 10.000 људи.

Представници Украјине, Русије и проруских бораца ове седмице договорили су план пута који предвиђа специјални статус за спорне територије на истоку земље ако проведу слободне и фер изборе у складу са Уставом Украјине.

Критичари Зеленског страхују да ће га руски предсједник Владимир Путин натјерати на штетне уступке како би задржао контролу над регионима Доњецка и Луганска, наводи АФП.

Демонстранти тврде да ће, ако Кијев пристане на давање шире аутономије Луганску и Доњецку, то значити пораз и предају интереса Украјине.

Договор око мапе пута био је кључни услов за Москву да пристане на састанак коме ће домаћин бити француски предсједник Емануел Макрон и на коме ће учествовати и њемачки канцелар Ангела Меркел.

План је назван "Штајнмајерова формула" по бившем њемачком министру спољних послова Франку-Валтеру Штајнмајеру, који га је и предложио.

Критичари кажу да тај приједлог иде на руку Русији.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Страну На Салу

06.10.2019 19:13

Брацо Украјинци, па ста ви мислите ? Толике дрзаве се ,,распале,, а ви мислите да је васа Богом дата, да се не распадне.

ОДГОВОРИТЕ