Локомотива с отпада атракција у Угљевику

Експонат парне локомотиве, популарног “Ћире”, са пратећим вагоном, краси плато испред зграде Дома културе у Угљевику. Ово локомотива, популарна “осамдесет тројка”, годинама је трунула на отпаду бијељинске жељезаре “Елвако”.

Република Српска 06.10.2019 | 12:58
Локомотива с отпада атракција у Угљевику
Захваљујући општини Угљевик и Центру за културу у Угљевику постигнут је договор са Музејом Семберије да се стара локомотива рестаурира и пренесе на нову локацију у центру Угљевика.

Општина Угљевик издвојила је значајна средства да би се извршила санација старе локомотиве и пратећег вагона, што је подразумијевало пјескарење и реконструкцију недостајућих дијелова како би се локомотива довела у првобитно стање.

Чувени “ћиро” годинама је саобраћао на релацији Мезграја – Угљевик – Бијељина, превозећи путнике и угаљ. Посљедња вожња обављена је 26. маја 1979. године, када је пруга укинута као нерентабилна.

Парна локомотива, за коју су Угљевичани посебно везани, доступна је посјетиоцима као изузетно културно добро од посебног значаја за подмајевички крај.

Занимљив је податак да је од пет локомотива “осамдесет тројки” у возном стању локомотива “83 -173” која саобраћа на “Шарганској осмоци” на Мокрој Гори, док ова угљевичка локомотива, са фабричким бројем “83 – 175” данас служи као туристичка атракција у Угљевику.

Два вагона, која је прије више од осамдесет година вукла угљевичка локомотива, тренутно се користе на “Шарганској осмици”.

Аустроугарска власт је 1916. године пругом дугом 44 километра повезала Угљевички базен угља са Рачом на Сави. Колосијек пруге је био широк 60 центиметара, да би за вријеме Краљевине Југославије, 1921. године, колосијек био проширен на 76 центиметара. Локомотиве, набављене у чешкој “Шкоди”, као погонско гориво користиле су угаљ, развијајући брзину до 40 километара на час.

Извор: Десавањаубијељини

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БРАВО

06.10.2019 11:21

Предивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еее

06.10.2019 15:44

Добра, стара и срећна времена - да ми се вратити бар на час!

Name

Ас

06.10.2019 12:46

Могли сте поставити слике да и ми видимо - посјетимо се на некадасње лијепе дане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

06.10.2019 14:00

А возић који се је некада саобраћао између Бијељине и Дворова је сада, заслугом актуелног градоначелника, атракција на Златибору. Било би добро да неко објасни гдје су завршиле паре од продаје. Чак ни стазу којом се је возић саобраћао нису сачували и бар претворили у бициклистичку стазу. На њој су сада бензинске пумпе и различите фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

06.10.2019 16:05

У праву си за пут. То је стари пут Дворови Бијељина.На путу - стази стоје знакови да је то пјесацка и бициклистицка стаза а камиони и аута паркирана. Некад немозес ни пјеске проци.Возаци оставе отпад на стази. Полиција не казњава иако то уоцава.