"Било је позива за улазак у власт"

Неопростиво је да Парламент БиХ не ради, каже у интервјуу за Дневни аваз министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 06.10.2019 | 12:48
"Било је позива за улазак у власт"
Руку на срце, њему се нерад не може приписати. Док се воде борбе о формирању власти на државном нивоу, Шаровић ради посао за који је у мандату који је иза њега добивао углавном високе и позитивне оцјене. Увјерен је зато да Парламент мора радити да би многобројни процеси у земљи били покренути с мртве тачке.

"Залажем се да Парламент ослободимо утицаја политичких фактора који воде битку око формирања извршне власти на државном нивоу, прије свега Савјета министара. На неки начин је Парламент увучен у ту игру, по мени, непотребно. Мислим да Представнички дом, прије свега, треба да ради свој дио посла.

Сви смо преузели мандате, већина прима плату и барем кључне ствари од интереса за грађане треба разматрати. Прије свега, безбројне финансијске аранжмане од милијарду еура, мислим да је толико на чекању пројеката и за Републику Српску и за Федерацију. Неопростиво је да Парламент не ради.

Он треба да извршава своју улогу, а нека политички лидери независно и од Парламента и од Савјета министара преговарају и покушају наћи договор за формирање нове извршне власти. Нико им не брани, нико им не смета у томе, али не могу и не смију Савјет министара и Парламент увлачити у спиралу, у игру, која мора да престане. Залажем се, једноставно речено, да Парламент функционише барем минимално колико је потребно за привреду земље, за грађане. А лидери странака нека мимо Парламента преговарају о другим питањима – рекао је Шаровић за Аваз.

Шаровић је истакао да треба наћи 22 посланика који ће дићи руку за буџет БиХ за идућу годину. Да тај буџет прође овај Савјет министара, да прође Предсједништво да дође у Парламент и да Парламент буџет изгласа.

"Па, било је позива да будем дио парламентарне већине. Можда не бих био довољно отворен да кажем да није било. Али, да будем још отворенији, некада сам и ја имао иницијативу да се нађем с неким политичким факторима из РС. Морам то признати, желио сам да видим њихово расположење, да не будемо заробљеници, таоци цијелог овог процеса и да видимо који је излаз. Природно је, рекао бих, легитимно да тако поступим. Али разговарали смо и са странкама чије је сједиште у ФБиХ. Свако то види на свој начин, нисмо се дотицали АНП-а, одмах да вам кажем, причали смо о другим стварима, о потреби да Парламент ради, то је била основна тема", говори Шаровић.

Шаровић је рекао како је разговарао скоро са свим странкама из Републике Српске.

"Имао сам недавно и разговор с Додиком. Дотицали смо се многих тема, са свима сам разговарао о потреби деблокаде Парламента, с некима само о томе. С члановима СНСД-а, ДНС-а, ПДП-а… То су разговори који још трају и трајаће док је ова криза. Хоће ли доћи заиста до неке значајније иницијативе и преговора, видјећемо наредних дана",  казао је Шаровић.

Јасно смо рекли „не“ АНП
 
"Можда је разлика у томе што ми за разлику од других сматрамо да је данас најважније водити нормалну, животну политику, која прихвата реалност, прије свега, Дејтонски споразум, ентитете. Ми сматрамо да је будућност у релаксирању, а не компликовању односа, у економији, стабилизацији цијеле земље, а прије свега РС. Ми смо против авантуристичких потеза, колико год се неки од њих интимно допадао. Али, ако се не допада другима и трећима у земљи, онда ништа. Не мислим да би било мудро да сада прво распакујемо Дејтон, да говоримо о трећем ентитету, неким стратешким документима, које би вјероватно узбуркале страсти.

СДС сматра да је Дејтонски споразум довољно добар оквир за, надамо се, све, а прије свега РС. Све друго било би опасна авантура и не требамо да форсирамо такву врсту политике. Можда је разлика између СНСД-а и нас и у томе да и грађани у једном дијелу земље виде тај наш нормалнији и рационалнији приступ. Некима се можда не свиђа о чему ја причам, али ја то кажем на начин који људи разумију, и поштују то што кажем", рекао је Мирко Шаровић. 

"Ми смо свако настојање да тај документ прође у Савјету министара одбацили, сматрајући да је то питање нове парламентарне већине. Постоје они који сада преговарају око власти, нека се договоре око овог документа. Ми смо јасно рекли „не“, истиче Шаровић.

Нити одлучујемо о страним судијама нити о томе хоће ли БиХ бити република

"Мислим да избацивање страних судија из Уставног суда БиХ то неће довести до рјешења, а ово око судија је избачено у јавност да се о томе прича неколико дана. Шансе за то су никакве. То је лансирано у недостатку других, озбиљнијих идеја. Ја мислим, а то сам говорио и раније, да су стране судије у Уставном суду требале да оду прије више година, то је став и СДС-а и СНСД-а. Али о томе не одлучујемо само ми. Ми смо још 2016. године са СНСД-ом подносили захтјев, али их њихов кључни коалициони партнер ХДЗ БиХ није подржао", рекао је Шаровић.

Коментаришући декларацију СДА које је изазвала жустре реакције у РС Шаровић истиче да је био зачуђен да је једна политичка опција уопште посегнула за таквим документом, који вјероватно има своју публику у једном дијелу БиХ, а сви други шуте, јер у ФБиХ не могу да кажу да су против ове декларације, али неће је ни јавно подржати. Шаровић је рекао да овај документ само подупире политичку кризу у БиХ.

"Тренутно не размишљам о повратку у Предсједништво. Много је изазова пред нама, то је приоритет. Ја, заиста, размишљам само до октобра идуће године", каже Шаровић.

Нико на Косову сад не жели рећи “укидамо таксе”

Шаровић од избора на Косову очекује да до укидања такси неће доћи док је изборни процес на Косову.

"Нико не жели изговорити „укидамо таксе“, али мислим да ће нова администрација, ко год она била, бити под великим притиском, прије свега САД и ЕУ, и да се може очекивати, како сада стоје ствари, да се укину таксе. За девет мјесеци, колико су санкције, ми смо на Косово извезли неколико милиона КМ, али косовски привредници су, такође, смањили извоз у БиХ и он износи пет-шест милиона, што је занемариво. Тако смо спали на близу 180 милиона обостране размјене", рекао је Шаровић.


Шаровић: Додик полако ‘грицка’ ДНС правећи од њега празну љуштуру

„Вјерујем да ДНС почиње да калкулише како се примиче период локалних избора и процјењује да му сада није вријеме да дефинитивно напушта коалицију са СНСД-ом, осим ако на то не буде натјеран јер га Додик и његова странка полако грицкају, кроз узимање позиција на локалном и на републичком нивоу“ – казао је предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић гостујући у у емисији Централни дневник на Фејс телевизији.

„Павић је од избора изгубио већ трећину посланика који су отишли са Чубриловићем. Додиков план је вјероватно још да то преполови и да након тога Павића одбаци као празну љуштуру. Исто је желио и са СДС-ом и да узме оно што му треба тако да опозиције практично нестане. Вјерујем да ће Павић успјети да не доживи такву судбину“ – истакао је Шаровић.

Говорећи о састанку код предсједника Србије Александра Вучића Шаровић је испричао занимљиву анегдоту.

„На састанку са Вучићем са моје десне стране били су сви представници владајуће већине: Додик, Жељка Цвијановић и остали, а са моје лијеве стране били су Бореновић, а до њега Марко Павић. И онда је Павић прокоментарисао полугласно „ја мислим да овај распоред није одабран случајно“. То је било једно занимљиво запажање“, испричао је предсједник СДС-а.

Шаровић је казао да је боља и оваква власт којој је истекао мандат него онај вртлог који ће да наступи ако наступи сценарио партнера који сада преговарају казавши да не вјерује у такав Савјет министара јер он не може одговорити своме задатку.

„Закон и устав нису дали никакво ограничење да овај Савјет минситара рада у пуном капацитету. То је разлика између техничког манадата и мандата који је овакав и који је законодавац прописао знајући каква је стуктура ове земље и како се тешко формира власт и оваквим законом су жељели да обезбиједе контитнуитет функционисања власти увијек“, нагласио је Шаровић.

Коментаришући процесе формирања Савјета министара Шаровић је казао да је СДС-у нуђено да уђу у формирање извршне власти.

„Нуђено нам је да уђемо у Савјет министара али наш је услов да нема било каквог условљавања. Додику је много значајније да уђе у Савјет министара него нама. Сада се покушава правити бенигни АНП како би се Додик упецао на тако нешто. АНП је увијек АНП и коректно је да то кажем. То је као да купите карту за НАТО и уђете у воз. Када ћете изаћи то је неко друго питање“, закључио је Шаровић.

Извор: Аваз/Саопштење СДС-а















Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Објасни

06.10.2019 10:57

Доби изборе И мозес да мудрујес

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Објасни

06.10.2019 11:04

Добиј је правилно....Прво се описмени па паметуј

Name

Ре

06.10.2019 11:26

Тако је губитник нитковиц се бори за финснсиске аразмане наравно јер он заврсио од њих обицни градјани ниста свакако немају ниста од тога стари лисац се бори за себе

Name

Краљ

06.10.2019 10:57

Шаровић је далеко најбољи политичар. Он стварно ради и разумно размишља и некако ми се чини да једини нуди будућност и просперитет, умјесто сталног "рата" зарад властитих интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.10.2019 11:27

Ти си будалетина невидјена

Name

Ре

06.10.2019 11:28

Теско теби

Name

Владо

06.10.2019 11:15

По реалном гледању Шаровиц је најстабилнији политицар у бих.Али назалост у Републици Српској зиви висе неписмених и примитивних људи тако да Додик добија изборе од таквих гласова и неоспоравајуци и валидност тј куповину и крадју гласова дољева неке страхове у народ о рату па удара демагогију о отцјепљењу мозда то некад и буде али зато требају да се створе услови тако да губи следеце изборе највјероватније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.10.2019 11:24

Ко има вуну има и овце .. И о обратно

Name

Ре

06.10.2019 11:27

А по цему

Name

Цццц

06.10.2019 11:22

Саровицу твоју политику не разумијем, против си слања АНП, против си уласка у НАТО желиш одлазак страних судија и исто тако је Додик И СНСД И народ и власт РС. И то је разлог не формирања власти БиХ а ти оптужујес Додика за условљава ња, па како би ти то извео а да останеш против свега тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помјенити

06.10.2019 11:25

Изборни Закон, увести електронско гласање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.10.2019 11:36

Шта вриједи што је Шаровић тако добар , када је немоћан да спаси тотално пропадање народа РС који не може да побјегне из РС због лошег живота и здравља у РС.

ОДГОВОРИТЕ