Драган Вранкић истакнути члан ХДЗ-а умро данас

Драган Вранкић, политичар и истакнути члан Хрватске демократске заједнице, умро је данас.

Босна и Херцеговина 06.10.2019 | 11:56
Драган Вранкић истакнути члан ХДЗ-а умро данас
Вранкић је рођен 23. јануара 1955. године у Требижату, код Чапљине.

Основну школу и гимназију завршио је у родном мјесту. Стекао је звање дипломираног економисте на Факултету за туризам и спољну трговину у Дубровнику.

Своју политичку каријеру почео је као замјеник министра финансија у Влади Херцеговачко-неретванског кантона, а послије тога је два пута биран за посланика у Парламенту Федерације Босне и Херцеговине.

Од 2003. до 2006. године био је министар финансија Федерације Босне и Херцеговине.

На општим изборима 2006. изабран је за посланика у Представничком дому ПС БиХ, али је напустио ту дужност када је изабран за министра трезора и финансија БиХ.

Као министар финансија и трезора БиХ вршио је и додатне функције гувернера БиХ за Међународни монетарни фонд (ММФ), члана Фискалног савјета БиХ, Сталног одбора за финансијску стабилност БиХ, националног координатора за Инструмент претприступне помоћи (ИПА), предсједавајућег Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, члана Управног одбора Агенције за осигурање депозита БиХ те члана Сталног заједничког одбора високих представника држава насљедница бивше Југославије.

Од 2010. до 2014. био је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. Тај дом га је 28. октобра 2015, а Дом народа 10. новембра 2015. именовао за генералног ревизора Канцеларије за ревизију институција Босне и Херцеговине, што је била посљедња функција коју је обнашао.

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно саопштени.

Извор: Аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Херцеговина

06.10.2019 16:56

Саучешће породици.

ОДГОВОРИТЕ