Три инспекције због критике СНСД-а и ХДЗ-а

Због јавних иступа против СНСД-а и ХДЗ-а повратничка породица Живане Сабљић изложена репресивној контроли њихове мини фарме кока носиља. Ангажоване три инспекције да би им онемогућили егзистенцију

Босна и Херцеговина 06.10.2019 | 11:00
Три инспекције због критике СНСД-а и ХДЗ-а
Породица Живане Сабљић једна је од првих повратничких породица у Дрвар, која се у тај град вратила како би на својој земљи покренула посао од којег ће моћи нормално да живи. Живана је са мужом Миланом прије 13 година подигла хипотекарни кредит и покренула мини фарму кока носиља „Жагало-цом“. Те 2006. године уредно су регистровали фирму и почели производњу јаја.

„Скромног капацитета, просипајући из шупљег у празно, већ 13 година се боримо за опстанак и останак у граду у коме не постоји ни Ветеринарска станица“, каже за Журнал Живана Сабљић.

Све вријеме пословања породица Сабљић настоји задовољити форме разних закона, правилника, смјерница, које, како оцјењује Живана, не воде нигдје. Сваке године потписују годишњи уговор са Јавном установом „Ветеринарски завод“ из Бихаћа, који врши узорковање јаја и фетиса (измета кокошки) по потреби власника.

Међутим, пословање њене мини фарме је под будним оком кантоналне инспекције Ливно, јер Живана не преза да јавно изнесе своје ставове, који не пашу властодршцима из СНСД-а, а ни њиховим политичким партнерима из ХДЗ-а БиХ.

Сабљићева наводи да су налази разних испитивања са њене мини фарме кока обишли све институте у БиХ, а често су слати у Београд и у Љубљану.

„Живећи и радећи искључиво од свог рада, без помоћи општине, Кантона, Федерације БиХ и државе БиХ, успјели смо да опстанемо све ове године“, наставља своју причу Живана.

Иако су уредно регистровали своју мини фарму, породица Сабљић су једини пољопривредници који се не налазе у брошури пољопривредних произвођача општине Дрвар.

„Како би се и налазили када је та иста општина на нашу фарму позвала Кантоналну инспекцију, не због јаја која производимо, већ мог бритког језика. Ја сам својим само жељела да овај град, општина, макар личе на нормалне заједнице. Иако сам због оштрог језика била на удару система, нисам се плашила, сматрајући да само истина може побољшати живот овог градића, којег сви својатају, а он лагано изумире у запећку“, навела је Живана Сабљић.

Властодршци, међутим, не праштају и системски крећу на породицу Сабљић, покушавајући им уништити посао од којег живе, а њихову мини фарму кока крајем августа стављају у карантин.

 

Прво је кантонална ветеринарска инспекторица Драгица Гарић на фарми Сабљићевих 21. августа узела узорке фетиса кокошијег измета, укупно четири и послала их на анализу у Институт за здравље и сигурност хране Зеница. Узимање узорака правдала је Планом службеног узорковања на присутност салмонеле код живе перади Федералног министарства, пољопривреде, водопривреде и шумарства. Из Института у Зеници стижу позитивни налази.

Дан касније, 22. августа, Сабљићеви шаљу узорак фетиса и јаја у Ветеринарски завод Бихаћ, из кога стиже негативан налаз и на фетис и на јаја. Дакле, потпуно другачији од оног из Зенице.

На фарму Сабљићевих 29. августа стиже цијела свита кантоналне инспекције -  ветеринарска, тржишна и санитарна и тог дана се мини фарми одређује карантин. Инспекторица Гарић, која је била изненађена различтим налазима из Зенице и Бихаћа, уз договор са Сабљићима предлаже додатну анализу, али их не обавјештава гдје ће та анализа бити спроведена нити их обавјештава да као странке у поступку имају право на суперанализу.

„Збуњени, молимо да нам се још једном уради анализа фетиса и органа двије коке. Ту анализу тражимо ради сопстване сигурности и да видимо о чему је ријеч. Усмено су ме обавијестили да је налаз фетиса, као и сви органи кока уредни, те да не постоје ни трагови самонеле“, наводи Сабљићева.

Ту, међутим, није крај рашомонијаде. Инспекторица Гарић 6. септембра поново долази на фарму Сабљићевих и уручује им налаз анализе кокошијег измета који је урадио Ветеринарски институт „Васо Бутозан“ из Бањалуке. Спорно је што се се тај Институт не налази на списку установа предвиђених Планом службеног узорковања на присутност салмонеле код живе перади Федералног министарства, пољопривреде и шумарства. Према том Плану, јасно је наведено да анализе могу да врше лабораторије на подручју Федерације БИХ и то Центар за перадарство и кунићарство Ветеринарског факултета у Сарајеву, Ветеринарски завод Бихаћ, Ветеринарски завод Тузланског кантона и Институт за здравље и сигурност хране Зеница.

Стога је, према ријечима Сабљићеве, веома упитно зашто је и по ком основу инспекторица Гарић тражила анализу у установи која није на списку ФМПВШ. Занимљиво је да бањалучки Институт „Васо Бутозан“ за обављени посао шаље рачун Сабљићевима, мада они нису наручили ту анализу. Они рачун уредно враћају Институту у Бањалуку.

 

Сабљићева, као странка у поступку, улаже приговор на налаз ВИ „Васо Бутозан“ и тражи „суперанализу“, како би се отклониле све сумње и како би сви поштовали закон. Тражили су да се испита  и исправност јаја произведених на њиховој мини фарми, а не само кокошијег измета, чиме се може манипулисати.

„Ја јесам лаик за овакве ствари, али из разговора са људима из струке, а било их је много, сви су ме упозорили да може доћи до контаминације измета, те да самонелу може унијети и вањски фактор (миш, паук, гуштер, као и да може доћи и путем хране, воде). Не знајући много о томе, само сам тражила опсервацију моје фарме, да би знала одакле потиче бактерија, ако је уопште има“, каже Сабљићева.

Симптоматично је да се све вријеме испитује кокошији измет, а да надлежни не желе да контролишу исправност јаја, што је суштински најбитније. Према ријечима Сабљићеве, све институције Ливањског кантона, које је укључила у овај случај, биле су изузетно коректне, желећи да се изврши испитивање, али је инспекторица Гарић била против. Сабљићева истиче да је у БиХ „најскупља истина“ и да скоро мјесец дана њена фарма трпи штету због самовоље инспектора, док она као власник фарме нема никаква права.

Сабљићева је контактирала више надлежних министарства у Ливањском кантону, да би јој извјесни Марио, службеник у Министарству пољопривреде Ливањског кантона (одсјек ветеринарство) рекао да би она својим инсистирањем на разрјешењу случаја могла зарадити кривичну пријаву, јер „стаје на пут извозу јаја на тржиште ЕУ“.

„Рекао је то импутирајући наводе из наше жалбе, која, занимљиво, још није стигло у то министарство, због чега сам схватила да је у контакту са инспекторицом Гарић. Искрено поласкана толиком моћи самосталног пољопривредног произвођача, са 800 кока носиља, добровољно и за добробит кантона, ентитета и државе БиХ поклањам све кокоши са јајима по списку“, каже Живана Сабљић.

Она наводи да је веома битно напоменути да инспектори, заједно са жалбом која се упућује преко Управе за инспекцијске послове, сами пакују комплетне предмете, који су, како тврди, у њеном случају лажни.

Живана истиче да је јавно проговорила о свему, колико код је то коштало, јер жели да се случај истражи до краја и утврди пуна истина. Управа за инспекцијске послове је Сабљићевима уручила Рјешење, према којем је мини фарма стављена у карантин, а наложено им је да „униште или закољу“ сву перад заражену салмонелом, иако још није стигао коначан налаз из Сарајева, да ли су кокошке заражене салмонелом или не. При томе се позивају на законе преписане из ЕУ, али њихово провођење третирају на босански начин.

„Ако држава доноси законе, онда их та држава треба и спроводити. У овом случају ради о законима ЕУ, које смо невјешто преписали. Зато постављам питање - ко и како врши извршење рјешења? Ко је одговоран? Да ли то у ЕУ закону пише, као у рјешењу бр.19-05-22-2-1423-2/19 да све радње изврши власник клањем или уништавањем, као и да власник сноси све трошкове, без иједне тачке о правилима поступања“, навела је Сабљићева.

Сада се чека одговор из Сарајева, јер постоје три различита налаза, а Сабљићева је затражила да се инспекторица Гарић удаљи са случаја. Дневна штета коју трпе Сабљићеви износи између 200 и 300 конвертибилних марака.

Живана Сабљић истиче да је ово прича о једној породици, која се потрудила да живи од свог рада, у граду којег сви својатају, у земљи коју сви напуштају, земљи лоших закона, великог криминала и корупције. Земљи, у којој се кокошији измет третира по европским стандардима, а јаја нико неће да преконтролише.

Извор: Журнал.инфо

 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

06.10.2019 09:08

Све рекла-казала. Нигдје у тексту другог мисљења, барем из Опстине Дрвар. Барем је лако провјерљиво засто њене фирме нема у каталогу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.10.2019 11:00

Па провјери , што чекаш, можда власт ради за народ или си ти буџетлија па да мало одбраниш , добри су они.

Name

ТИТО

06.10.2019 14:33

ТОЈЕ ДОДИКОВА СНАГА КРИМИНАЛА И ОТМИЦЕ

Name

Комсија

06.10.2019 20:28

Ово је дјело неког локалног серифа или конкуренције. Мом комсији узорак млијека за анализу квалитета је узео неки представник мљекаре и однио у Бања Луку а комсо исти дан узме сам узорак и однесемо га на тај исти институт. Резултати код мљекаре лоси а код њега најбољи могуци. Кад је овај из мљекаре досао са својим налазом да га обавијести да му обара откупну цијену једва је зиву главу извукао.

Name

Лука

06.10.2019 09:10

Дефинитивно најгора власт у историји РС- е, резим који напада на постени народ и у фед. БиХ, гдје имају власт са својим пријатељима из ХДЗ- а. Није ни цудно, обзиром на измијесаност са својом брацом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

06.10.2019 09:16

Твоја греска је сто ниси дала коверту тој инспекторици Гариц. нетреба њој пуно, довољно би било и 50 КМ јер се та продаје за мало пара као и све.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

пророк

06.10.2019 09:19

Теско оном ко у бх дирне у свето тројство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје

06.10.2019 09:20

Класицна диктатура. То је брига о Србима у Дрвару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wе аре

06.10.2019 09:26

Бритки језик....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњо

06.10.2019 09:41

Бако васе коке имају заразу која се зове порез и најцесце се појављује у Босни и херцеговини њих пуно а све мање пореника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Си ви мер

06.10.2019 09:49

СНСД =ХДЗ оба зла по српски народ ,на залост ,ал процице и то теско бреме и зло и лазни патриотизам.Треба остати човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ...

06.10.2019 09:52

Ако је ово истина,а лици на ЊИХ, онда је то страсно.!! Ма,стоке одвратне!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

06.10.2019 10:10

Зимбабве,Руанда,Уганда итд...су за нас уредјене дрзаве. Па не продаје зена кокосији измет вец јаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

06.10.2019 10:36

Снсд у коалицији са ХДЗ И СДА. ПЉАЦКАЈУ СВОЈЕ НАРОДЕ. СВЕ ТИ СУ ФАСИСТИЦКЕ ПАРТИЈЕ. И ТРЕБА ИХ ДРЗАВА ЗАБРАНИТИ. Дидик је из Дрвара. Хрват му био ора деда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алал вера

06.10.2019 10:49

Овакве конттоле и инспекције не постоје на улазу у државу на граничним прелазима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

06.10.2019 12:19

Па толико не контролису месо старо и 30 година из увоза а тек пољске јабуке у Русију итд итд !сва јавна предузеца опљацкана а нема контроле а о контроли хране да се не говори али овдје се братске партије стите од зене која се бори дрзавни паразити опљацкали дрзаву а изивљавају се на неистомисљеницима !

Name

Вјецити опозиционар

06.10.2019 13:09

Драга госпођо то је жалосно, али нимало чудно, вјероватно вам је познато да је у Бањалуци убијен младић од 21 годину и ником ништа. Познато све, а прогоне се родитељи и људи који траже правду. Они прихватају само оне који им одобравају све, у супротном спремни су и на бруталне ствари, а за свој интерес. Похлепници. Подрска господји борите се, а за оне који гледају, а не виде, слушају а не чују, могло би ово и њима да се деси. снсд , хдз и сда су уништитељи свих народа у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравоо

06.10.2019 13:45

Пуна подрска господји Сабљиц!! трази заститу људских права !локални паразити дрзавни це одговарати кадтад !само истрај и трази заститу !те две партије братске су опљацкале све сто се могло и сад се боре да то задрзе а њих народ никад није ни интересовао!то је био само параван а избори фарса!лопови хоботница партијска на нивоу БиХа! а инспекције синдикати су само послусници партија ! трази медјународну помоц !!

Name

Гага

06.10.2019 14:37

Молим медије да не оставе ову породицу на цједилу. Ако им манијаци ипак униште мини фарму кока да се организује каква акција прикупљања помоћи ради поновног покретања посла од којега су до сада поштено живјели. Обећавам помоћи јер добро знам колико је све наопако и колико се закони могу злоупотребљавати против обичног човјека.

ОДГОВОРИТЕ