Русија донирала оклопно возило српској војсци

Један од новијих борбених система у српској војсци, оклопни извиђачки аутомобил БРДМ-2 МС знатно је повећао оперативне и функционалне способности Војске Србије.

Србија 05.10.2019 | 18:20
Русија донирала оклопно возило српској војсци
Опремљен је савременим уређајем за осматрање, означавање и гађање циљева у свим временским условима, дању и ноћу. Возило је донација Руске Федерације, тренутно их има 10, а ВС ће добити укупно 30 БРДМ-2 МС.

Обука припадника Војске Србије за нова возила је у току, а недавно је изведено гађање у дневним и ноћним условима, из мјеста и у покрету, на војном комплексу Пасуљанске ливаде.

"Суштина модернизације је у панорамској нишанској справи, комбинованој са основном нишанском справом, које омогућавају осматрање на даљинама до пет километара, препознавање циља на три и по, а ласеровање (означавање) на више од седам километара", рекао је руководилац обуке потпуковник Горан Јовановић у емисији Дозволите.

Нови оклопњак ВС може да гађа циљеве и ноћу, употребом термовизије и то на даљинама до један и по и два километра. До сада оклопна извиђачка возила Војске Србије нису имала такву могућност, преноси РТС.

"Три су стална члана посаде. Командир, нишанџија и возач, плус два извиђача. За разлику од БРДМ-2 које војска већ посједује, на новим возилима је ергономија унутрашњости промењена. Удобније је и све је прегледније", истиче Јовановић.

Важно је рећи да је нови БРДМ-2 МС додатно оклопљен композитним плочама, у односу на основну верзију, а има и противмински тепих.

Са предње стране заштићен је од метака калибра 14,5 милиметра, са стране 12,7 и 7,62 са задње стране – што је на нивоу савремених оклопних возила.

Маса од седам тона је са друге стране знатно мање од највећег броја возила овог типа.

С обзиром на то да Војска Србије већ годинама користи термовизијске уређаје, највећи технолошки искорак је на мјесту возача који има шест камера и комплетан увид 360 степени око возила.

"Такође, могућа је и вожња без отварања поклопца, што је посебно важно у борбеним условима", истиче поручник Немања Живковић, командир чете за обуку оклопних јединица у Команди за обуку, који је задужен за обуку возача.

Иако је БРДМ-2 МС прије свега намијењен за извиђање, осматрање и означавање циљева, важно је и наоружање које посједује.

"Велика је предност и што је велики број људи већ радио на возилу БРДМ-2 које се већ користи у нашој војсци, тако да смо лакше савладали многе ствари", објашњава капетан Саша Стефановић из Прве бригаде Копнене војске, који је и инструктор за нишанџије и командире возила.

Главно оружје је тешки митраљез КПВТ калибра 14,5 милиметара ефикасног домета од два километра који уништава лако оклопљена возила, камионе, радаре и другу војну опрему.

То је и најубојитији митраљез на свијету, настао на основу руске противтенковске пушке из Другог свјетског рата.

Помоћно наоружање је митраљез ПКТ калибра 7,62 и домета од један и по километар. Оба митраљеза могу да гађају и док се возило креће и то на максималном домету, што су на Пасуљанским ливадама провјерили и припадници Војске Србије.

Важно је и напоменути да је максимална брзина овог извиђачко – оклопног возила 95 километара на час, а са пуним резервоаром, може да пређе око 750 километара.

Са доласком возила у Србију, дошла је и екипа инжењера и техничара из Руске Федерације. Њихов задатак је да се у наредних годину дана брину о возилима, али и да обуче српске техничаре.

Они су у Србију донијели и велику количину резервних дијелова, што је за оваква возила веома значајно.

Обука за БРДМ-2 МС за многе припаднике ВС је почела много раније, јер су ишли на четворомјесечни курс руског језика, а затим и на кратку обуку у Русију у фабрици гдје се возила модернизују.

Потпуковник Горан Јовановић, који испред Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије руководи обуком каже да током боравка у Русији није било никаквих тајни.

"Руска страна нам је омогућила да пратимо сваки сегмент модернизације од уласка возила у фабрику. Није било никаквих ограничења, осим времена. А времена никад доста", закључио је потпуковник Јовановић, који има велико ратно искуство, а у миру је обучио више хиљада људи на разним оклопном возилима и тенковима.

Досадашња искуства припадника Војске Србије говоре да не постоји терен у Србији који БРДМ-2 МС не може да пређе и уз савремену опрему представља одлично извиђачко-оклопно возило.

(Независне)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бацуска

05.10.2019 16:22

Празна прица је једно, а конкретна дјела показују све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

то

05.10.2019 16:32

Стици це и у Републику Српску,даце Бог..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јакако

06.10.2019 05:40

и треба да додју, само тако. Сназна СРБИЈА и РС.

Name

Неко са стране

06.10.2019 08:30

Што,да бије народ по улицама!

Name

Лазански

05.10.2019 16:34

Руси требају наорузати Србе до зуба ,када крене рат да неостане камен на камену .Зивјела СРБИЈА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

06.10.2019 05:50

па опет би ти ратово само гдје би ти био ниси нормалан

Name

их лазански

06.10.2019 05:59

Било је и 91 па није нас било нигде

Name

Боxон

06.10.2019 08:00

Нека нас наоружа, а ти и твоја дјеца, родбина... ви ратујте а ја одох навијати и бодрити вас из Швице.

Name

Неко са стране

06.10.2019 08:30

А хоћеш ли ти остати?

Name

Помпео се није салио

05.10.2019 16:36

Црна Гора од САД-а купује 67 оклопних возила,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

05.10.2019 20:59

Нече Црногорци ни еура дати то им је поклон за услуге сарадње

Name

бурке

05.10.2019 20:42

Тито је за ЈНА купио стотине таквих-ал нових новцатих,јос прије 40 година...

ОДГОВОРИТЕ