Политика уцјене кочи формирање власти у БиХ

Политика условљавања у БиХ тренутно је главна кочница у формирању власти.

Босна и Херцеговина 04.10.2019 | 22:18
Политика уцјене кочи формирање власти у БиХ
За то вријеме стоје бројни пројекти, највише штете трпе грађани, а млади напуштају земљу, поручено је у емисији "Изазови" БН ТВ.

Три политичке партије - СНСД, СДА и ХДЗ БиХ, које су се прогласиле изборним побједницима, започеле су процес формирања власти, али сваки досадашњи договор завршавао је неуспјехом. Тако је било и посљедњи пут.

"Потписивањем принципа о формирању власти, прихваћен је и принцип који предвиђа АНП", каже Самир Баћевац из СДА и додаје да АНП не значи и улазак у НАТО. “То је једна константа од 2009. године. Врло добро знамо када је потписана та активација према НАТО-у и ко је потписао, дакле господин Радмановић ”, каже Баћевац.

Док се одуговлачи са формирањем власти, стоје бројни пројекти, а штету трпе грађани.

"Нико СНСД, СДА и ХДЗ не брани да формирају власт", каже посланица ПДП-а у Представничком дому Парлаента БиХ Мира Пекић. Она додаје да је и декларација СДА дошла на ту узаврелу политичку сцену због чега се и дигла толика прашина", казала је она и навла да је и ПДП донио декларацију, али је поиазна основа Дејтонски споразум.

За социјалисту Далибора Стевића суштинско питање је да ли било ко има право да условљава представнике из Републике Српске да заузму своје позиције.

“Да су они као озбиљне странке рекли идемо у власт заједно и то ће бити ставови наши у власти да боље људи живе, да се мање исељавају, да се диже економија, већ принципи мени ће ово министарство, вама оно, чиста подјела фотеља и то не може добацити далеко, не може бити дугорочно рјешење и то се сада разбија о главу”, каже потпредсједник СДС-а Недељко Гламочак.

Кривце за неформирање власти у БиХ, посланик ДНС Дарко Бањац каже да не постоји воља од стране представника Федерације БиХ да се то учини. "Значи, ми имамо већину да се то формира у Републици Српској, односно у Представничком дому БиХ испред Републике Српске. Значи, спремни смо да формирамо власт. Међутим, када год се нешто договори, увијек имамо још неки услов. Када нећете да се договорите онда постављате услове”, каже Бањац.

“Ни АНП, ни изборни закон Човићев, ни шупље декларације нису никакав разлог за неформирање Савјета министара БиХ, а ако ћемо да будемо до краја прецизни, свега тога нема па нема ни федералне владе. Дакле, наставља се та матрица. Њима одговара управо оваква БиХ, подијељена, несређена, која не функционише. Они имају своје пашалуке које су подијелили, са својим криминалним етнонационалним групама владају већ 20 и кусур година и вријеме је да у БиХ ствари назовемо правим именом", казао је Војин Мијатовић из СДП, који је рекао да је неопходна смјена генерација на полиитчкој сцени РС и БиХ.

Док се одуговлачи са формирањем власти, стоје бројни пројекти, а штету трпе грађани, поручено је у емисији “Изазови” БН ТВ.





БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Влад Тепеш

04.10.2019 20:31

Зар је битно, имали, неимали власт. Свеједно је

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИТНО ЈЕ

04.10.2019 21:14

Битно је зато што смо увијек знали да нећемо у НАТО,из разлога што нас је бомбардовао и чије последице осиромашеног уранијума још осјећамо,не кажем да је то исправан пут,ал војна неутралност,тренутно,је идеално решење за нас,ал Додик је прије десетаг година био глуп,као и сада задрт,безобразан и глуп гледајући само свој лични и интерес једног броја кумовско тајкунско-снсд веза гласао за НАТО,чак је Радмановић и тражио да се то убрза,мада то не иде брзо и у земљама које су спремније и уједеињеније од нас по том питању,за НАТО се бориш да уђеш,испуњаваш одређене услове...Е сада он нас све залети у зид,сви опалимо главамо зато што је то њему тада политићком миљенику запада требало јер је све ово обећао западу зарад доласка на власт,од НАТО ,испоручивења наших генерала и политичког врха ,предаје Брчког и још пуно,пуно приејенетих надлежности на ниво БиХ,и сада када је запад видио да је то једно политчка будалетина он сав овај народ гура у провалију зарада додворавања Русима којеима је исто обећао,и нису проблем његова обећања,њега као њега,ал нас као народ то пуно кошта и тек ће да нас кошта,јер игра са НОАТО или Русима мало хоћу мало нећу је игра по танком леду што нам је довољно већ показала историја због политиких глупости нас Срба има 5-6 милиона а требало је бар 20

Name

Горан

05.10.2019 07:38

Искључиво се бавити Републиком Српском и оним општинама где су Срби у већини, за остале делове, сада пропале бих, ништа, као да не постоје.

Name

Па Где Је Сада,

05.10.2019 07:45

Тај !,Радмановиц, нека објаснис мало народу; колико је засрао'

Name

ре

05.10.2019 09:22

Ко је крив, па криви су они који не желе поштовати већ донесене законе БиХ. Поштивање закона није уцјена, то је нормална појава, ако ће мо законе селективно примјењивати онда се немамо чему надати.

Name

Убисе се

04.10.2019 20:45

Свадјајуци а заједно свуд...једино овај из сдп нормално прица а ови остали само свадја око ницега...ако се зна да је све дефинисано и да се мозе донијет нова одлука о било цему само концензусом...и нико ниста немозе на своју руку цему онда свадја безвезе...погадјају се само ко це гдје бит утаљен,ниста друго...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.10.2019 02:13

АНП је само измисљена прица. Прави разлога је сто ХДЗ неце заједно са ДФ. Комсиц је негација конститутивности Хрватског народа.

Name

Јоја

04.10.2019 20:50

зна се ко коци ...федерација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко89

05.10.2019 06:25

Војин Митровиц им очито свима буквицу. Браво за Војина !

ОДГОВОРИТЕ
Name

до када

05.10.2019 06:46

До када це и ова криминализована опозиција да нас обамањује..ста је АНП..је ли има неки скуп паметних људи да казе народу голу истину?Ни Саровицу се не мозе вјеровати,лукав је и прикривен,само гура истоцну РС,Баналука му смета и дрзи их на леру..није несклон корупцији,али врло вјест да то прикрије..до једном.И ОНДА...прави људи Адам Сукало па и Младен Иваниц висе се не питају ниста.Цеститост није на цијени..

ОДГОВОРИТЕ