Џејмс Гист: Волим ову боју!

После 7 година могу да носим црвено! "Нећу да у овој фази живота играм кошарку само да бих је играо. Хоћу да побеђујем", каже један од нових лидера црвено-белих.

Кошарка 05.10.2019 | 15:55
Џејмс Гист: Волим ову боју!
Амерички центар Џејмс Гист (33) вратио се у четвртак са Црвеном звездом у Атину и почео нову епизоду каријере тамо где је провео чак седам година.

На паркету Панатинаикоса, чији је дрес носио од 2012, евролигашки ветеран предводио је екипу Милана Томића, али није успео да је доведе до тријумфа пред трибинама које су га лепо дочекале.

Очекивано, Гист је уочи утакмице добио урамљен дрес и аплауз бивших саиграча и навијача, а у интервјуу за портал "Еурохоопс" говорио је о својој одлуци да се из Атине пресели у Београд.

"Имао сам друге опције, али Црвена звезда је била најбоља за мене. Добио сам шансу да пређем у тим са сјајним навијачима. Другачије је играти за добар тим који игра пред малим бројем навијача. Тада имате само своју енергију. Зато је наступ пред много навијача утицао на моју одлуку".

"Такође, прешао сам у тим који хоће да осваја трофеје. Осећам се у доброј фази каријере, у којој и даље могу да помажем свом тиму да побеђује. То сам такође размотрио. Нећу да у овој фази живота играм кошарку само да бих је играо. Још имам циљеве и још хоћу да побеђујем", објаснио је Гист.

Да ли је замишљао себе у црвено-белом после седам година у зеленом?

"Играо сам у црвено-белом пре Панатинаикоса. Играо сам за Локомотиву Кубањ, а пре тога сам четири године носио црвено-бело на универзитету Мериленд. Играо сам у тим бојама пре Панате. Када сам дошао у Панатинаикос било ми је занимљиво да не требало да носим црвену боју. Већина ствари које сам имао била је црвене боје и једна ми је од омиљених. У Панатинаикосу сам размишљао да ли ћу увредити неке људе ако се појавим обучен у црвено", насмејао се Гист.

Упитан за Звездин наступ у Евролиги, одговорио је да је основни циљ његовог новог тима да "буде чврст и да се такмичи".

"Евролига ће бити веома захтевна, дошло је много великих појачања и формирано је доста тимова који имају амбицију да уђу на Ф4 и у плеј-оф. То ми је била велика мотивација овог лета. Лични циљ ми је исти као и тимски, да помогнем да екипа буде успешна. Када је тако, онда се и ја осећам успешно".

На питање која му је најдража успомена из Панатинаикоса, Гист је "премотао филм" на финале грчког плеј-офа 2013. године.

"Освојили смо тада титулу и добили 3-0 у серији екипу која је освојила Евролигу (Олимпијакос). То је била наша титула и наша година да освојимо и Евролигу. То је било незаборавно време".

Уз признање да му из Атине највише недостаје сувлаки, Гист је одговорио и на питање да ли се каје због неких ствари у каријери. На пример, због суспензије након коришћења канабиса у пролеће 2015. године. Због тога је био суспендован из серије за титулу.

"Трудим се да не живим са кајањем. Живим живот који желим да живим. Тада се догодио сплет несрећних околности и све то је било 'дубље' него што људи мисле. Нећу да причам више о томе, али није било оно што сви мисле. Тешко је било седети и гледати то због нечега што је изашло о мени, али не жалим. То је живот. Не можете да га премотате уназад".

После повлачења Олимпијакоса из прве лиге, грчко првенство остаће ове сезоне ускраћено за највеће дербије. Гист није желео да коментарише нову околност, да Панатинаикос у финалу неће играти против највећег ривала.

"Нисам више у Грчкој, на то би требало да одговоре Грци. Нисам више ту, тако да ме то више не брине. Морам да се фокусирам на наше ривалство у Београду, против Партизана", додао је Гист.

Американац ће у главном граду Србије дебитивати за Звезду у недељу, против Приморске, у првој утакмици у реновираном "Пиониру".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар