Црнадак: Морају да функционишу институције

Институције морају да раде док трају преговори о формирању власти. Очекујем да у томе подршку пружи наш најважнији међународни партнер – Европска унија, рекао је за Српскаинфо министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Босна и Херцеговина 04.10.2019 | 15:19
Црнадак: Морају да функционишу институције
Црнадак је позвао ЕУ, да званично саопшти свој став о томе да ли ЕУ подрзава да кључне институције у БиХ не раде док трају преговори о власти.

– Сигуран сам да би јасан став ЕУ помогао да парламент проради, а вјерујем да би се и одржавање сједница Савјета министара вратило у нормалан ритам –  рекао је Црнадак. Он је подсјетио да у свакој нормалној демократији најважније институције попут Савјета министара и парламента, нормално функционишу након избора док се не формира нова власт.

– Само у Парламентарној скупстини БиХ данас на ратификацију чека више од милијарду КМ пројеката, који се односе на путеве, мостове, водоводе, канализационе мреже и друга питања из свакодневног живота грађана – рекао је Црнадак. 

Он је додао да је стање у којем су институције и грађани заробљени од стране странака које преговарају већ годину дана неприхватљиво и сигурно није европски стандард.

Црнадак је подсјетио да је ЕУ важан партнер свима унутар БиХ, и политичким партијама, али и народима и ентитетима, будући да око уласка БиХ у ЕУ постоји општа сагласност.

– Сљедеће седмице затражићу од Федерике Могерини и њеног насљедника Жозепа Борела директну подршку ЕУ како би се обезбиједило да кључне институције у БиХ функционису док преговори о формирању власти не буду завршени – рекао је Црнадак.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Фотеља

04.10.2019 22:04

Ста је оде фотеља. Бакир ако не добије та средства имаце страјкове. СМ се мора формирати то је први корак.

ОДГОВОРИТЕ