"Некад су људи ишли трбухом за крухом, данас мозгом за достојанством"

„Био сам уморан од тога да треба добро познавати неког министра или предсједника и да то одређује да ли ћеш остварити своја права", каже епископ Григорије у разговору за ДW и додаје да су "некад људи ишли трбухом за крухом, а данас иду мозгом за достојанством “.

Република Српска 04.10.2019 | 12:07
"Некад су људи ишли трбухом за крухом, данас мозгом за достојанством"
„Наду ми даје што видим да имам с ким“, каже о стању цркве у Њемачкој епископ Григорије. Он је за ДW говорио о увођењу служби на њемачком, проблему Косова и разлозима што се све више Срба исељава у Њемачку.

"Будућност Босне и Херцеговине видим у ономе у чему је била најљепша њена прошлост. То је поштовање комшије, другог човјека. Поштовање Бајрама, једнако као и Божића. То је звање комшије на Бајрам, на Ускрс или Васкрс. То је била Босна и Херцеговина увијек. То је тамо рађало велике писце као што су Иво Андрић и Меша Селимовић. Богатство у различитости је то рађало. Послије свих ових ратова то што причам изгледа усиљено, али ја у то дубоку вјерујем и увијек сам у то вјеровао. Мислим да тамо стварно живе најбољи људи", истиче владика и додаје:

"Сјећам се из детињства, у БиХ се раније никада нисмо дијелили на Србе, Хрвате и Бошњаке као данас. Него смо се дијелили на суптилан и доста уважавајући начин на православце, муслимане и католике. У новије вријеме је дошло до национализма, али отприлике јер тамо каснимо за сто или 150 година. Оно што се у Европи дешавало у 19. вијеку, то се у Босни дешавало у наше дане. Зато је национализам на нивоу пренаглашености, али ће, као и сваки пут, проћи. Национализам је увијек примитивизам и из тога се мора изаћи.“

„Постојала је прича о плану 'разграничења', никада се ништа није јасно рекло, па не знам ни да ли тај план постоји“, каже о косовском проблему у интервјуу за ДW владика Григорије. „Глупа је та теза да ћемо, када се разграничимо, живјети добро једни поред других. Не, ми не можемо да живимо једни поред других. И кад се разграничимо живјећемо једни са другима. Први сусјед је увијек учесник у нашем животу.“

Епископ диселдорфски и цијеле Њемачке је рекао да црква има „јасан и недвосмислен став о Косову и Метохији“. „Људи тамо морају бити заштићени и, без обзира што неко овако или онако тумачи косовски завјет, тај завјет схватам само као то да човјек треба да штити другог човјека.“

Владика је прокоментарисао и чињеницу да двадесет или тридесет година након ратова исте теме доминирају регионом. „Људи су увијек били паметни толико да се послије рата окрену животу. А сад се то стално подгријава и мислим да уопште не треба кривити народ за то. Него треба кривити оне који контролишу медије, а то су на Балкану политичари. Зато су толико важне борбе за медијску слободу."

Службе на њемачком језику као шанса 

Ове године се обиљежава педесет година епархије на чијем је челу од прошле године владика Григорије. У разговору за ДW он је поновио да је затекао хаотично стање, посебно у погледу финансија. Српска православна црква – за разлику од руске, грчке или румунске – у Њемачкој нема статус „друштва капитала јавног права“ већ обичног удружења. Како каже владика, малтене као „риболовачко удружење“.

„Нема перманентног финансирања, него се живи од прилога народа", каже он. „Са друге стране, не можемо запослити свештеника у Њемачкој као што можемо у Србији, без плате и осигурања. То је ствари компликовало код мојих претходника који су преносили начин рада из Србије овдје, а то није могуће. Зато је дошло до губљења тла под ногама."

Владика је увјерен да ће, када епархија санира све проблеме, добити тај жељени статус у Њемачкој. „Наду ми даје што видим да имам с ким. Постоји народ, постоје добри свештеници, убудуће можемо имати још боље свештенике, боље образоване, спремније да говоре и њемачки и српски, да уче и знају теологију.“

Доласком Григорија на чело епархије службе се све више одржавају на њемачком језику. „Живимо у земљи у којој је њемачки главни језик. Ми већ имамо четири генерације људи овдје. Али то долази највише због тога што наша дјеца говоре њемачки као основни језик. А они су нам најважнији, они су будућност ове цркве и будућност нашег постојања овдје и уопште“, наводи Григорије.

Григорије службу на њемачком види као велику шансу и да се српска црква приближи другим православцима и хришћанима. „Тачно видим да католици и протестанти имају оно што ми немамо. Организацију, озбиљан прогресиван приступ, излазак проблемима у сусрет, акценат на добротворну, друштвену, културну дјелатност, на свеопшти живот. Они су увијек имали снажан утицај и давали животу своју ноту, а од тога примали нешто корисно за себе."

Каже да из дубоке ране коју је оставио раскол католика и протестаната нешто може да се научи, јер људи данас у Њемачкој живе једни са другима: „Моје дубоко искуство је да ране, како наше личне, тако и свеопште, не морају увијек да буду смртоносне, већ и живоносне ако пустимо да кроз њих уђе благодат и милост Божија, уколико не правимо инфекције на ранама нашим ситничарењем и злобама."

„Одговорност на сваком појединцу"
 
„Ми на Балкану имамо исту земљу као у Њемачкој – исте планине, ријеке и језера, можда немамо баш такве путеве мада видим да се граде и путеви. Имамо чак и законе, али их не спроводимо“, рекао је Григорије, цитирајући једног вјерника у Њемачкој који му је рекао: „Некад су људи ишли трбухом за крухом, а данас иду мозгом за достојанством.“

Људи који се селе у Њемачку „носе свој завичај у срцу, али покушавају да и овдје буду добри грађани, да буду добри људи и да буду, што је за мене као свештеника посебно важно, да буду хришћани у правом смислу те ријечи.“

Владика је додао да је одговорност за дешавања у Србији „на власти и опозицији, на народу, на сваком појединцу“. „У Њемачкој постоји култура у којој се више плашимо да бацимо нешто кроз прозор аутомобила од грађана, него од власти и закона. Грађани ће нас први искритиковати. Док код нас се плашимо да ћемо добити батине од онога који је бацио нешто кроз прозор ако га опоменемо.“

Епископ Григорије је оцијенио да су односи државе Србије и Српске православне цркве већ годинама у силазној путањи. „Био сам уморан од тога да треба добро познавати неког министра или предсједника и да то одређује да ли ћеш остварити своја права. Један од хиљаду разлога што сам дошао у Њемачку је зато што хоћу да знам на шта имам право по закону, да то добијем, а да нипошто не добијем оно на шта немам право. Онда сам миран.“

„Хришћански етос“ Ангеле Меркел
 
Говорећи о доласку великог броја избјеглица што је тема која обузима Њемачку годинама, владика Григорије је оцијенио да је Ангела Меркел у одлучујућим тренуцима показала „хришћански етос“ који носи из породице. Помоћ избјеглицама сматра „дубоко хришћанским задатком, а не питањем хоћемо или нећемо. То једино може Њемачка, то не могу мале земље."

„Страх од странаца увијек постоји и он је разумљив, али жица никада неће никоме помоћи. То доживљавам као слабост тих малих земаља, не замјерам им, али морамо да увидимо да је то слабост“, рекао је диселдорфски епископ.

„Њемачка је показала одговорност, Ангела Меркел је рекла 'успјећемо'. Многи мисле да је то само ријеч, али то јесте добра воља – велики број људи је овдје нашао кров над главом, хљеб, топлоту, посао, живот из здравље, њихова дјеца иду у школу… из моје перспективе хришћанина и свештеника то је узвишено дјело."

Владика Григорије ипак наглашава да постоји и одговорност миграната. „То говорим и нашим људима: морамо да учимо овај језик, да учимо културу, да покажемо да смо одговорни грађани, захвални што живимо у овој земљи. Такву одговорност треба да имају и људи који долазе из земаља које су источније од нас“, закључује он у разговору за ДW.

(ДW)

Коментари / 74

Оставите коментар
Name

Боле

04.10.2019 10:11

Не бој се владика, Додик, Цовиц и Изетбеговиц се редовно посјецују за Бозице и Бајраме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕНЗИОНЕР КОЈИ СЕ МУЦИ

04.10.2019 10:44

КАД ЦЕ ПЕНЗИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ??? У ФЕДЕРАЦИЈИ ПОЦЕЛА ИСПЛАТА,НАЈМАЊА ПЕНЗИЈА 372 КМ !!! КАКО,ЗАСТО И ЗАСТО НИЈЕ ПОЦЕЛА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЗАХТЕЈЕВАМ ОДГОВОР ???

Name

ПОСМАТРАЧ

04.10.2019 11:15

Твој велики пријатељ и пословни партнер је све учинио да млади људи бјеже из РС

Name

блиц

04.10.2019 11:44

Пензија иде 10.10.2019. године. Врло брзо иде и повецање исте!

Name

Критика

04.10.2019 12:04

Наалост све је изгледа постало политика. Морал , вјера , постење , стид ... као да никада није ни постојало , а то некада бијаху основни постулати на којима се заснивало цојство и јунаство...

Name

Ре

04.10.2019 12:56

Бар ти владика знас ко и ста је овдје проблем. Види се да си прогледао након сто зивис у нормалном свијету.

Name

Ре блиц

04.10.2019 16:08

За колико је повецана,за једну или двије КМ?

Name

Каже

04.10.2019 18:37

Затекао финансијско стање у хаосу? Не бринем ја, то ћеш ти све средити Владико, пошто знам да се ти у финансије супер разумијеш!

Name

ЗНАЊЕ

05.10.2019 10:55

Откад епископ Григорије се тако нагло трансформисао, односно просвјетио у духу правила западне цивилизације. Неће бити да је и он отишао у Њемачку мозгом за достојанством. Сви знамо да је он један од кључних играча који је одржавао на власти СНСД и Милорада Додика. Сваком је био видљив њихов ортаклук. Ово је само још један доказ да наши представници цркве подржавају највише оног ко их финансира.

Name

хм..

06.10.2019 09:33

Ово ми изгледа да владика висе не иде милету низ длаку као досад

Name

Ре Знање

07.10.2019 07:43

Лијепо се некада и покајати а и признати своје греске исто као сто урадио и владика. Све је добро рекао од ријеци до ријеци. Дуго нисам процитао овако несто лијепо и надам се искрено онако како би требао свако од нас да размисља. Боље икад доц до памети него никад ако не због нас барем због насе дјеце и унуцади. Нека они барем зиве као људи ако ми незнамо .

Name

ТИТО

04.10.2019 10:13

ПРАВИ ПРИМЈЕР СКРОМНОСТИ И БОГОСЛУЗЕЊА... РУДОЊОН ЈАТАК ДОБРО СИ СЕ ЗЛАТОМ ОПАСАО ЕЕЕЕ СРАМОТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жалосно

04.10.2019 10:38

У овој ј,,,,ој дрзави Има много лопова Ал косто си ти И додик треци непостои. Ја због таки неидем у цркве нити вјерујем у бога.

Name

Ре

04.10.2019 11:43

Сад владика прича другу причу...а некад му је Додик био светиња...нема шта, добро је испекао политиканство...

Name

ре залосно

04.10.2019 12:03

Да је среце да се овај народ опамети и да се ослободи окова званог религија.Највеца превара у историји цовјецанства

Name

Ре ре залосно

04.10.2019 16:10

Давно је Карл Маркс рекао да је религија опијум за масе.

Name

Др. Живаго

09.10.2019 08:57

А колико сте то ви проучили религију кад мислите да је лоша за друштво ?

Name

Вук

04.10.2019 10:15

Битно је да Русија никог са ових простора не дочекује раширених руку нити коме шта корисно нуди....само подпирује ватру и уздиже домаће квислинге да раде против државе у којој живе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

04.10.2019 10:21

Кад зивис у блату и не знас за боље,мислис да од твог блата нема ниста љепсе....а онда једног дана изадјес из блата,лијепо се обуцес,сетас,гледас друге људе који ходају по цвртом тлу,опустено и тад схватис на каквом си био дну и у каквом се блату ваља твој народ.Видис како сацица богатих дрзи те људе у блату разним манипулацијама и они не зеле изаци из блата....јели тако Григорије????

ОДГОВОРИТЕ
Name

слазем

04.10.2019 10:54

се

Name

Нострадамус

04.10.2019 11:26

Овај Григорије је подрзавао Додика и Снсд а сада прица другу прицу.Подрзавао је све сто је секта радила и као сто сте написали сада људи иду са памети за достојанством а то знаци да су нам оне које си до јуце подрзавао управо укинули људско достојанство.Као свестено лице исповиједи се богу много си гресан Григорије много моли бога за опрост.

Name

ре Дејан

04.10.2019 11:26

Тако је Дејане.

Name

Стан 43, Старцевица 08.06.19.

04.10.2019 10:22

Достојанство су људи замијенили за комфор и каријере. Зарад тога, дооустице понизења било којег облика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор Бакајлиц Бн

04.10.2019 10:56

Да. Понизења и понизења, зарад угледа и каријере.

Name

Ре

04.10.2019 11:06

управо супротно. Одлазе људи да би насли достојанство негдје у тудјој земљи. Ја и моја породица, десетине хиљада других.

Name

Ре Ре

05.10.2019 11:06

Управо тако.Људи одлазе да би имали достојанство у некој уредјеној,напредној и демократској земљи.Бијезе из овог система који су направиле мафијаске политицке партије,система направљеног за криминалце а не за цасне и постене градјане.

Name

Ре

06.10.2019 07:22

Њихов комфор и каријера је само ЊИМА битна.Они најбоље знају колика је цијена таквог комфора.Вјерујем да је данас свако себи најбитнији.Не мозес постовати неког ако не заслузује, тј.ако је његов углед на климавим ногама, ако је на сумњив нацин до њега досао и не вриједи пуно.Људи нису глупи, не зеле бити дио система који тако функционисе.Зато тразе своје( боље) мјесто под Сунцем!

Name

Цуме

04.10.2019 10:25

Добар интервју...реалан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

04.10.2019 10:25

Одавно, па мозда и никад, нисам процитао висе глупости изрецених од стране некога кога сам некада сматрао озбиљним теологом и мислиоцем. Питам се само да ли иза оваквих ријеци стоје неке "супстанце" које мозда користи па су му до краја исциједиле мозак и дусу, или је у питању смисљено понизавање и заводјење сопственог народа. Како год било, СПЦ, ако јос дрзи до свог достојанства, под хитно мора да расцини и екскомуницира овог и њему слицне демагоге. А, има их много у СПЦ, и довели су српску цркву на ивицу самоунистења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

04.10.2019 11:09

Зајебо си се ти на висе мјеста и јос цес.

Name

блиц

04.10.2019 11:46

Мисо , ста је то пресвјетли Владика погресно рекао? Дуго нисам процитао паметније ријеци!

Name

Немања

04.10.2019 11:48

Мисо само храбро и отвори оци, Григорије је цовјек Његовесог и Андрицевог лица, спона љубави, и прастања, процитај Преко прага од истог и разумјецес ме ста ти рекох. Зивио

Name

Ре: борац

04.10.2019 12:02

Човјек изнад је тачно рекао и у чему се он то захебао?! Не видјех скоро грђе пљување по свом народу! Отишао човјек пола године у Њемачку и дао себи за право да опљуне по нама, горе од било ког душмана! Ово његово брљезгање никада не може бити званични став СПЦ и никада неће бити! Могао би се Сабор СПЦ мало позабавити оваквим његовим таламбусањима, па да му мало притегну узде!

Name

Милица

04.10.2019 12:17

Мој Мишо , само настави даље да видимо докле ћес стичи..

Name

ЛаwАндОрдер

04.10.2019 21:52

Хмм...овај чова збори право, свака му је на мјесту. Што Његош рече “Ја ходам по ивици висова па видим далеко и са обје стране”. Мишо, изадји из долине и мрака и погледај шире и даље, највише због себе.

Name

ре Лаw & ордер

05.10.2019 06:57

Засто овај поп није остао са својим народом и борио се за боље,не него је отисао у Њемацку и индиректно дао до знања да сви треба да идемо из ове неуредјене земље

Name

Ре Ре Лаw....

06.10.2019 07:24

Није отисао својом вољом , него одлуком Синода СПЦ.

Name

Ратко

04.10.2019 10:25

Цркву постујем, али не и овакве њене великодостојнике. Помолим се Богу код куце, али у црквене објекте не идем док се СПЦ не ослободи оваквих као сто је овај, а има их....

ОДГОВОРИТЕ
Name

блиц

04.10.2019 11:47

Ратко, концепт Вам је погресан! У Цркву идете да се приблизите Богу а не због како ви казете великодостојника!

Name

ре

05.10.2019 15:23

Ајде демагоже...реци то онима који је скрнаве, они морају бити дио божјег поштовања....а не да се баве лоповлуком и развратом!

Name

055

04.10.2019 10:26

Ово је један хохштлаптер и ништа више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

04.10.2019 10:27

Ајд да се мало присјетимо Григорија: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ОЛПОоаЗфс48

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

04.10.2019 10:59

Сест година прије,исто.бахато понасање а толики избори били и опет ниста..страшно...тито да.му позаводи колико је додо страх утјеро у кости да не повјерујес

Name

Невенка

04.10.2019 12:22

Е нака си подсјетио ове кратког памћења...бљак..

Name

Ре Скептик

06.10.2019 09:32

Браво!

Name

Јаој мајко мила ко о чему

04.10.2019 10:37

Мој григорије до јуче се нисо одвсјао од Додика и не сери ,због таквих као ти народ одлази трбухом за крухом и не верглај упразно ста си ти уцинио да млади не одлазе да се наталитет поправи .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

04.10.2019 10:38

Владика и ти си се бога молеци добро нахапо знају то твоји херцеговци врло добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МГ

06.10.2019 07:26

Мени није јасно коме је један Владика хапао! Не разумијем! Цркви, народу?!

Name

ре

04.10.2019 10:38

Добро је да си видио из ове презадужене и сиротињске РС,све напредне нације у цивилизованој држави Њемачкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубамара

04.10.2019 10:53

Мољци су окупирали добар дио СПЦ и једу је изнутра. Просјецни људи теско то могу да распознају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

04.10.2019 11:07

Један од веци лопова Додиков најбољи пријатељ свидја му се земља у којој је € платно срество.био је то пљацкас свог народа сад је видио сансу у дијаспори и послан је од политике.Не будите наивни дијаспорци такви су вас отјерали а ко вјерује у бога то је увијек с њим а не у цркви за паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

04.10.2019 11:08

Дао Бог увазени Владико ,да мислите и дјелујете овако како писете.Парафразирацу Викиликс,односно,Министарку Голиц да је Додик постао све то сто ви сада осудујете када се поцео друзити са вама и постао вас пријатељ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Требава

04.10.2019 11:25

Да се слузба врси на њемацком језику да ли сам ја добро процитао. Ако нисам нека ми неко објасни ста овај лик говори. Да ли си ти нормалан умјесто да казес како треба слузбе одрзавати на српском језику како младе људе првуци да долазе у цркву. Срам те било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пустите то

04.10.2019 11:40

Да ли су данас били привредници из Њемачке код Драшка и Јелене?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антихристу прикривени

04.10.2019 12:23

Саучесник си ДодиГов у тешким, најтежим недјелима... Нека ти Бог прашта, ја нећу никад!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бозе сацувај

04.10.2019 12:31

ООООО постени, препостени и преподобни владико! Цркву сте претворили у СНСД-ове свједоке а ја са својом цитавом породицом се у сред Њемацке писем као атеиста да Вама препостеним и преподобним не пуним дзепове, а и срамота ме је у ста сте СПЦ претворили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миодраг

04.10.2019 12:39

Утури ти њима насловом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

04.10.2019 12:46

Мој Григорије , због таквих као сто си ти , а ти си по занимању свестено лице - политицар - бизнисмен - преварант , исто као и твој пајтас политицар - бизнисмем , Република је економски на кољенима , народ побјегао , само да није на овим просторима , многи су запоставили цркву , мислеци да су сви свестеници као ти и имас образа да некоме дрзис предавања . Имај бар мало достојанства према обицном народу , па барем цути .

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

04.10.2019 15:35

неда му дјаво да цути!! и

Name

Е сада

04.10.2019 15:58

Ти си се побратимио са ,да не кажем ђаволом било би претешко, читај Додиком, тако да ме више не занима шта приповједаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

04.10.2019 16:51

Г. Григорије или сте ви нови човјек или од додика нисте смјели мислити својом главом. Ово што сада причате има смисла, али док сте овдје причали како сте радили није личило на вјерског вођу, вашег ранга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

04.10.2019 17:25

Ти си на неки нацин вјероватно особа од онога одоздо гдје је доста вруце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

04.10.2019 17:37

Моје поштовање Владико, Хвала вам на поруци коју многи овдје присутних не разумијемо! Немојте нам ни замјерити на лошим коментарима - Суштина је да се морамо промијенити-преобразити закључио бих! Када будемо знали промјенити себе-промијенићемо и оне који нас лоше воде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За босанца

04.10.2019 18:36

овде није спорно сто је он рекао он је видио како се наси људи срби хрвати и муслимани у њемацкој слазу ка некад па сада босну гледа из птиције перспективе и боље види неке ствари! Него људи дају овакве коментаре зато сто је он подрзавао све ове олосе на власти и са њима суровао а сада прица као да није никад ни био у босни?

Name

ЛаwАндОрдер

05.10.2019 11:52

Фино речено! Све је до нас. Људи се мијењају то је нормално, промјену на боље треба поздравити.

Name

Миромо

04.10.2019 21:23

Свака бам част кад тако мислите био сам више пута у вашем друштву и дивим се вашој интелегенцијом и наклоњеност птема народу и народима прави сте патриота Богвад нама надарио и хвал му

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

05.10.2019 06:59

Херцеговина је спашена твојим одласком а сад ћемо видети у Њемачкој колики си нечовек. Ово што је изнешено су само дубиозе и флоскуле да би се паре убирале што иначе није у складу са православном вероисповести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.10.2019 07:01

Савез небеских и земаљских лопова.Нама висе ни дјаво не мозе помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Григорије - бизнисмен

05.10.2019 12:46

Нигдје већег неморала него међу црномантијашима, нигдје већег криминала него у МУП-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

06.10.2019 17:31

Отисао Григорије прије пола године у Њемацку и мисли да је открио Америку,казе сад народ у Босни зиви као у 19 вијеку,али Григорије у 19 вијеку не би Интернета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

06.10.2019 18:08

О чему владика прича о каквим вјернцима у њемацкој,протестанти и остали,цркве се им празне као и наше,наше се бар напуне кад су велики празници,код њих ни тада,али им за то редовно скида порез са плате,ако се не изјасне да нису вјерници сли ретко који,владика би да опорезује наши и онда нису ни потребни цркви у њемацкој.слузење на њемацком:ниједна православна земља у њемацкој нема служење на њемацком.у бих се увијек се знало које које вјере,ишло се једни другима али у толиком облику као сто он говори.мозда у његовој варошици тако било

ОДГОВОРИТЕ
Name

нешо

07.10.2019 08:31

Свака част за коментар . То би он да нам уведе порез у цркву неморамо ни долазити битно је да пошаљемо паре.

Name

једно

07.10.2019 08:51

Добри наш владико Бога ми није то рађало писце попут Андрића јер знамо шта је он мислио и писао о исламу тј Турцима, не стављај светињу гдје није мјесто, свака част суживоту и добрим односима али јевандјеље је једно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

09.10.2019 08:58

Испарио из Владике Миле Додик !? Јели се то Владика ослобидио Сотоне ?

ОДГОВОРИТЕ