Радници Клинике за анестезију тужили УКЦ РС

Здравствени радници, њих 66 запослених у Клиници за анестезију и интензивно лијечење, тужили су УКЦ Републике Српске због грубог кршења радничких права, сазнаје Српскаинфо.
 

Република Српска 04.10.2019 | 10:35
Радници Клинике за анестезију тужили УКЦ РС
Тужба је поднесена јер УКЦ упорно игнорише законом загарантована права здравствених радника у поменутој Клиници, а који због свакодневног излагања зрачењу имају право на посебне услове рада, међу којима су увећане плате, те дужи годишњи и седмични одмори.

УКЦ Републике Српске редом су тужили шефови одјељења за анестезију и интензивну његу, затим супспецијалиста, 28 специјалиста, надзорна сестра-техничар у одјељењу за анестезију, 20 медицинских сестара анестетичара и 14 медицинских сестара-техничара.

Радна мјеста на којима су запослени тужиоци представљају радна мјеста са посебним условима рада, односно радна мјеста са повећаним ризиком рада. Здравственим радницима у Клиници за анестезију и интензивно љечење припада увећање плата до 15 одсто због изложености јонизујућем зрачењу, а техничарима увећање плата до 12 одсто.

Одредбом члана 5. Колективног уговора прописано је да се конкретна висина процентуалног увећања утврђује појединачним колективним уговором, а који до данас уопште није закључен. Како мјесеци, односно године пролазе, здравствени радници Клинике за анестезију и интензивно љечење одлучили су правду узети у своје руке и изборити се за оно што им по закону и припада.

Неуспјели покушај

Правни заступник здравствених радника, адвокат Владимир Цвијановић из Бањалуке, објаснио је да су покушали мирним путем обезбиједити заштиту права радника, а све у складу са прописаном процедуром.

“Међутим, послодавац се оглушио на овакав захтјев и у законском року од 30 дана, а ни након овог рока, није доставио било какав одговор. Због наведеног покренули смо судски поступак подношењем тужбе, те о незаконитостима у смислу повређивања права радника обавијестили надлежну инспекцију рада” – изјавио је Цвијановић.

Додаје да је у поступку инспекцијског надзора Инспекторат утврдио незаконитости у УКЦ РС и уједно наложио исплату новчаних потраживања радника, као и обезбјеђење годишњег и седмичног одмора, све наравно у складу са законским одредбама.

“Имајући у виду да послодавац није поступио по рјешењу инспекције по мом захтјеву за приступ информацијама, надлежна инспекција ме обавијестила да ће против УКЦ РС бити покренут прекршајни поступак. Инсистираћу да се приступи принудном извршењу инспекцијског рјешења” – истакао је Цвијановић.

Игнорисање права

Оно што би за УКЦ могао бити највећи ударац поред тужбе, то је да ће се протеком времена новчана потраживања увећавати из дана у дан, јер на наплату доспијевају и затезне камате.

“У парничном поступку позвао сам се на релевантну праксу Уставног суда БиХ, а о свему датом сам још раније упознао министра здравља и социјалне заштите РС. Сматрам да је у интересу УКЦ РС да обезбиједи заштиту права мојих клијената како се штета не би увећавала” – закључио је адвокат Цвијановић.

Како је суштина поднесене тужбе од стране здравствених радника Клинике за анестезију и интензивно лијечење упорно игнорисање права радника од стране УКЦ РС, те ванредна инспекцијска контрола која је била још у јулу ове године, овој здравственој установи упутили смо упит, а њихов одговор преносимо у цјелости како би јавност стекла увид на који начин се надлежни у највећој здравственој установи у Српској уопште односе према проблему властитих радника.

“Универзитетски клинички центар Републике Српске је највећа здравствена установа у Републици Српској са великим бројем запослених радника, те с тим у вези редовне, али и ванредне инспекцијске контроле су уобичајена појава. Када је ријеч о инспекцијским контролама у јулу мјесецу, УКЦ РС је имао двије контроле. У једној од контрола републички инспектор је констатовао потпуно уредно стање, док је приликом друге контроле наложио Рјешењем да се уреде поједине одредбе Правилника о раду у вези са правом на лична примања по основу посебних услова рада, те правом на годишњи одмор и седмични одмор, што ће бити регулисано усклађивањем Правилника о раду УКЦ РС са одредбама важећег Посебног колективног уговора “– саопштили су из УКЦ РС.

Прекршајни поступак

На упит Српскаинфо, из Републичке управе за инспекцијске послове одговорили су да је контролом извршења рјешења констатовано да послодавац, односно УКЦ није извршио наложене мјере.

Додају како се УКЦ РС обратио Инспекторату са приједлогом за одлагање извршења рјешења и одлучивање по истом је у поступку рјешавања, а с обзиром да послодавац није извршио наложене мјере против УКЦ РС ће бити покренут прекршајни поступак.

(Српскаинфо)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Стан 43, Старцевица 08.06.19.

04.10.2019 08:41

Љекари, борите се за своја права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.10.2019 09:35

Ма каква инспекција и судови. Снсд је све то. Они постују само оно сто они одреде и никог висе.

Name

Професор Бакајлиц, Бијељина

04.10.2019 11:06

Хоце доктори у политику и онда све изгубе.

Name

Упсала!

04.10.2019 11:31

СНСД је прерастао из политицке партије у криминалну камарилу!

Name

Људи у бијелом

04.10.2019 10:04

Стање у здравству је испод сваког нивоа! Љекари ,техничари,помоћни радници су хероји рата и мира ! Људи моји чега се све нагледају,наслушају...колико суза пролију за унесрећенима али..... данашња политика је политика деградације! Људи у бијелом нису имали гори статус а плата никад јаднија! Укинули су им све што се укинути могло а за силне прековремене могу узети слободне сате( колико сати су радили прековремено - толико слободних сати имају!)! Нема више посебних услова рада или тај бенефит имају они по канцеларијама а брука је и срамота да портир уз све поштовање посла који обавља има већи коефицијент од медицинске сестре! А тек они по канцеларијама ..... е они су баш срозали докторе и све остало медицинско особље! ОБАВЕЗНО ТРЕБА ЗАБРАНИТИ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈЕ ОСИМ ОНИМ ЛИЦИМА КОЈА СУ ЗАВРШИЛА СРЕДЊУ МЕДИЦИНСКУ ПА ВРШЕ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈУ СА ЈЕДНОГ СМЈЕРА НА ДРУГИ!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wигемарк

04.10.2019 10:07

Анестезиолози се "не виде" од хирурга, а они носе већу одговорност током операције - колико сам чуо врло тешка изахтјевна специјализација. Мало их има свугдје у свијету у болницама, због тежине специјализације и одговорности посла- али код нас у Влади и ресорном Министарству очигледно мисле анестезиологе "наштанцати" у Широком Бријегу па да са њима успављују људе пред операцију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Wигемарк

05.10.2019 04:52

Каква си ти незналица кад казес да анестезиолог има вецу одговорност од хирурга!!!

Name

Има рјешење

04.10.2019 11:04

А то је да сви љекари уђу у политику и власт пошто то воле изнад свега и више од струке, да медиц. сестре и техничари иду у Њемачку, Аустрију етц, а пацијенти вољно и разлаз, куда који, нико није довијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цирих др, одавно

04.10.2019 12:25

Могу и доктори у иностранство, али ако су заврсени факуитети у Сарајеву, Бањалуци, Београду и Новом Саду. Тузла и Фоца не могу.

Name

Ре Др Цирих Одавно

04.10.2019 16:10

Фоча и Тузла су добри медицински факултети. Тамо дјеца уче. Мада у било којем факултету у БиХ има да су давали и још увијек дају испите и дипломе на лијепе очи. (ноге и с*се)

Name

Ре Ре Др Цирих одавно

04.10.2019 19:30

Фоца Вам добар медицински факултет? А-ха-ха-ха-ха-ха......а добре провале.

Name

Ре др цирих

04.10.2019 21:12

А Ви сте били или јос боље студирали на факултету у Фоци или Тузли па знате да тамо не ваља? Познајем др која је заврсила факултет у Фоци и ради сада бас као анестезиолог у Стутгарту. Немојте прицати ствари које не знате... прицате глупости.

Name

Ре на задњи коментар

05.10.2019 04:00

Верујте био у Фоци и видио. То сто је пар бивсих студената из Фоце насло посао у Немацкој не знаци ама бас ниста. Науце Немацки до одредјене мере и то је то...Да их мало висе истетстирају медицинска питања било би повуци потегни. Факултет у Фоци је једна велика промаја. Ни после 26 година од формирања факултета немају на великој вецини катедри свој кадар. А и тај сто су га на силу произвели је то постигао кобајаги науцним радовима који немају никакву науцну тезину. Опрема никаква, немају везе са озбиљним клиницким центрима, а ти студенти који се ту уписују не би се у 90% слуцајева могли уписати нити нс једсн факултет у Србији изузев Косовске Митровице.Свака цас људима који раде у болници Фоца..труде се...али мефицински факултет у данасње доба...да има тај назив...мозда је то висе пандам високој сколи.

Name

За Ре Ре Др Цирих Одавно

05.10.2019 04:40

да добар је факултет, вама можда не из неког личног разлога. Ја познајем стоматологе који су тамо завршили и научили, ни један бод им није поклоњен. Али на жалост сада мољакају да би радили. Лично знам за дијете које ради супер али јој у једном дому здравља по мјесец продужују уговор и ради за пола плате, 700 км. Ово је срамота државе. Да и тата од тог дијета није политичар.

Name

13.12.

05.10.2019 14:02

Др Ерић је заврсио факултет у Фоци и погледајте о каквом се сјајном љекару ради и гдје је објеруцке примљен. Имате гугл.. погледајте. Познајем јос одличних љекара који су заврсили факуктет у Фочи.

Name

Ре Ре на задњи ....

06.10.2019 07:54

Али та Промаја од факултета добро пролази...др са те Промаје добију спец.без проблема, а сто појма немају, то је вец друго питање...о том се нико не пита...

Name

Браво

04.10.2019 12:06

Напред анестезиолози, треба да се борите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

04.10.2019 14:49

У Влади РС постоји одредјени дио радника који раде по 12 сати, и ноцне смјене и носе орузје и раде посао због ког једном годисње иду на љекарске прегледе јер као сто писе у упутници за исти, они раде посао са повецан ризиком! Медјутим, тих фамозних 15% никада нису добили јер је директор промијенио уговоре на "једноставан посао"!!! На све то, у плату им је урацунат и топли оброк и регрес...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацојент

04.10.2019 17:38

Подржавам слузбу за анестезију то су људи са пуно етике, струцности и морала и треба да буду адекватно плацени за свој рад.

Name

Подрска храбрим

04.10.2019 22:17

Клиника за анестезију, говорим из лицног искуства, син ми је 6 дана тамо лезао у коми, је убједљиво најбољи и најспособнији дио здравства РС-а. Ти дивни, способни, саосјецајни људи раде у тако теским условима. Мањак кадра је до те мјере да сам докторицу Грбавац лицно видхела како техницарима помазе пресвуци пацијента. Љекари на тој клиници имају дезурство од 24 сата, а ипак се свакоме пристојно обрате и прузе ријец утјехе и наде. Бог вас благословио! Издрзите у својој борби. Организујте протесте, лицно цу уцествовати са својиом породицом и пријатељима иако немам везе са здравством у смислу запослења. Када молим Господа за своју дјецу увијек молим и за те дивне људе коју толику зртву подносе, а никоме у овом систему нису битни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре задњи коментар

05.10.2019 10:12

Стоматологија у Фоци је боља у односу на медицину јер се у својој области наставни кадар ипак мало озбиљније бави науком, али ипак је то и једноставнија прица у односу на медицински факултет. Бар сто се тице тематике којом се бавем . Ајде да узмемо за примјер дефектологију у Фоци. Бар 5-6 година тај дио медицинског факултета је имао само 2 асистента која зиве у Фоци и све остало је долазило из Србије и професори и асистенти. Је ли то по вама господине или господјо сто браните стоматологију нормално? Да ли је то факултет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.10.2019 15:57

само износим чињенице, у Фочи татини и мамини синови не студирају, њима је Богом дат НС или БГ. Исто као што завршавају основну или средњу, ,,па гдје њему да да двојку, знаш чији је он???" Тамо се уписују и завршају преко разноразних веза и парама. Ако је тата стоматолог, мора бити и дијете, ако је др. мора бити и дијете, за њихову дјецу има посла а многи немају везе са послом (част изузецима) а дјеца од бураније нека пасу траву.

Name

Ре 13.12

05.10.2019 17:34

Господине, Др Ериц је добар цовјек пре свега. Тајна његовог успеха је добрим делом због тога сто му је покојни декан професор Старовиц дозволио да јос од 2 године студија улази у оперативну салу са њим и буквално му као родјеном сину преносио тајне заната пластицне хирургије. Али такав развоњи пут није имало 99% студената из Фоце. Ипак је он био привилегован уз несумљиво вредноцу коју има. Ако цемо квалитет факултета прицењивати по томе колико има студената са тог медициндког факултета да ради у иностранству, онда је Бања Лука 100 пута бољи медицински факултет, а не заборавите да је то по квалитету био најлосији мефицински факултет уз Пристину у СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ