Америка уводи царине на вина, сир и виски ...

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа најавила је увођење царина од 25 одсто на европске производе: француска вина, италијански сир и шкотски виски, у знак одмазде због нелегалних европских субвенција Аирбусу, преносе агенције.

 

Свијет 04.10.2019 | 07:41
Америка уводи царине на вина, сир и виски ...
Царине нису уведене на италијанска вина, тјестенину и маслиново уље.

Канцеларија америчког трговинског представника (УСТР) објавила је попис са стотинама европских производа којима ће се наметнути нове царине након што је Свјетска трговинска организација (WТО) пресудила да САД има право увести царине до износа од 7,5 милијарди долара како би надокнадио штету. Нове царине би требале да ступе на снагу 18. октобра.

На попису за нове царине налази се низ европских производа, међу којима кекси, саламе, јогурт и маслац, али у многим случајевима попис се односи само на производе из неких земаља ЕУ-а, на примјер на њемачку кафу и дијелове за камере или британску вуну и покриваче, преноси Ројтерс.

Вашингтон ће такође наметнути царине од 10 одсто за европске путничке авионе, што би могло погодити америчке компаније које су раније наручиле Аирбусе вриједне милијарде долара. Царине међутим неће бити наметнуте за европске дијелове за авионе који се састављају у Аирбусовој творници у Алабами, као ни на европске дијелове за Боинге.

САД неће наметнути царине од 100 одсто ни на један производ, премда му одлука WТО-а то омогућује, како би оставио отворена врата за могући договор с Европском унијом, рекао је један амерички званичник за дпа.

Како наводи та агенција, одлука WТО-а укључује досад највећи износ који је одобрен у склопу такозване противмјере како би се разријешио неки трговински спор.

WТО је у сриједу пресудио да САД може наметнути царине од 7,5 милијарди долара, јер се на толики износ процјењује штета коју је претрпио амерички произвођач авиона Боинг због европских нелегалних субвенција супарничком Аирбусу. УСТР је објавио да ће се највећи дио нових царина односити на производе из Њемачке, Велике Британије, Француске и Шпаније.

Предсједник Трамп је рекао да је пресуда WТО-а "велика побједа САД-а", преузимајући заслуге за себе премда је процес пред WТО-ом почео прије 15 година.

Европска унија би могла такође добити право да наметне царине САД-у сљедеће године, кад би WТО могао донијети одлуку да су и америчке субвенције Боингу нелегалне, у склопу компликованог спора који два највећа свјетска произвођача путничких авиона воде већ годинама.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БиХ, РС, ФБиХ

04.10.2019 06:47

То се нас не тиче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкунско робље

04.10.2019 08:21

Да, јер ми производимо маглу.