Градња нуклеарне депоније све извјеснија?!

Након што делегације Хрватске и Словеније нису постигле договор да се за радиоактивни отпад из нуклеарне електране Кршко складишти на локацији Врбине, постало је јасно да је Хрватска озбиљна у намјери да одлагалиште гради на Трговској гори, у близини границе са Босном и Херцеговином.

Република Српска 03.10.2019 | 19:59
Градња нуклеарне депоније све извјеснија?!
Питање је, да ли су институције РС и БиХ урадиле довољно на заустављању планова Хрватске?

Запуштена касарна Черкезовац на Трговској гори, је за Хрватску мјесто број 1 за  складиштење радиоактивног отпада. То је потврдио и хрватски министар заштите околине и енергетике Томислав Ћорић, који је рекао да хрватска наставља активности на изградњи нуклеарне депоније у општини двор у близини Новог Града.


 "..доста је извјесно да идемо да одлагалиште буде у Черкезовцу, али по највишим еколошким стандардима. Не постоји никакав разлог за страх јер таква складишта постоје широм Европе", рекао је Ћорић.

Домаћи званичници одговарају да основа за забринутост има. Република Српска је слив ријеке Уне недавно прогласина парком природе, међутим Загреб се на то не обазире, због чега најављују и могућност тужбе.


Са припремним активностима за покретање тужбе давно је требало кренути, одговарају из опозиције. Бивши министар здравља и социјалне заштите РС Слободан Станић каже да је и раније било јасно да су досадашње радње недовољне да осујете намјере Републике Хрватске.  

Очигледно је да су поједини званичници поред интереса грађана више водили рачуна о личним и страначким интересима.

Умјесто дјеловања кроз институције, домаћи званичници су се често понашали као активисти, кажу политиколози. На тај начин је пропуштена шанса да се Босна и Херцеговина активније бори против намјера Хрватске.


Уколико би радиоактивни отпад  од 2023. године,  био депонован на Трговску гору, због конфигурације терена, двије трећине негативног утицаја било би усмјерено на Босну и Херцеговину, а само једна трећина на Хрватску.