Послије 181-ог меча за ПАО, Гист игра први за Звезду!

Прекаљени амерички центар биће поздрављен уочи вечерашње утакмице у Атини.  ОАКА ће поново загрмети: Гист, Гист, Гист! Повратак на место на којем је провео невероватних седам година!

Кошарка 03.10.2019 | 13:23
Послије 181-ог меча за ПАО, Гист игра први за Звезду!
Дворана ОАКА била је кошаркашки дом Џејмса Гиста од децембра 2012. до јуна 2019. Дошао је изненада, на неуобичајен начин за европску кошарку (Уникаха га је практично "трејдовала" са Панатинаикосом за Ендија Панка) и "зеленима" дао своје најбоље играчке године.

У Евролиги су свих седам Гистових сезона завршавали такмичење у четвртфиналу (није лако без Жељка Обрадовића!), али су зато на домаћа два "фронта" били веома успешни, освојивши у том периоду пет титула првака Грчке и шест трофеја у Купу.

Гист (32) ће, вољом жреба, први евролигашки меч за свој нови клуб, Црвену звезду, одиграти против дојучерашњих саиграча и пред навијачима које је до пре неколико месеци одушевљавао борбеношћу и мајсторским потезима у рекету, а неретко и подизао на ноге експлозивним закуцавањима.



За ПАО је у елитном континенталном такмичењу забележио укупно 181 наступ и у његовом дресу поставио све личне рекорде - 27 поена и индекс корисности 34 против Каршијаке у октобру 2015, седам офанзивних скокова против Фенербахчеа 2014, шест украдених лопти против Звезде и четири блокаде против Галатасараја 2015...

"Гист је играч који је много дао Панатинаикосу. Навијачи га воле јер је увек давао 100 одсто на терену. Приредићемо му дочек какав заслужује и указати му поштовање", најавио је нови-стари тренер грчког првака Аргирис Педулакис, који је дочекао Американца по доласку из Малаге и радио са њим првих сезону и по у Атини, па онда опет током 2016.

Дешон Томас упознао је новог центра Звезде током прошле сезоне, када је после Барселоне, Ефеса и Макабија заиграо за ПАО.

"Џејмс Гист је овде провео седам година, али не очекујем да ћемо због тога имати попуст. Изаћи ће на терен максимално мотивисан, као што је увек био у Панатинаикосу".

Црвено-бели на тешком гостовању немају императив победе, али су свесни да морају да поправе лош утисак са АБА Суперкупа, на коме су већ у четвртфиналу убедљиво изгубили од Приморске...

Треба само да се врате енергији која их је красила у припремном периоду, када су у главном граду Грчке "тукли" Олимпијакос два пута и једном Перистери.



Снажни амерички центар Џејмс Гист летос је после седам година напустио Панатинаикос, а први меч у дресу Црвене звезде у Евролиги заиграће у својој ОАКА арени.

Искусни ас је био веома близу да достигне легендарног Мајка Батиста, који је везао девет година у Атини, а потом се поново вратио на још једну сезону.

"Никада се нисам упоређивао са Мајком. Није имало смисла ни размишљати о томе. Не можете се поредити са њим, освојио је три Евролиге са Панатинаикосом, он је један од оних играча који су направили овакав ПАО. Није му лако ући у патике. Све ове године сам покушавао да следим свој пут. Мајк је урадио сјајне ствари, поставио је високу лествицу за стране играче овде и тешко га је надмашити", поручио је Гист за Газету.

Грчки новинаре је интересовало то што није променио име на Инстаграму, где још увек стоји "Гистопоулоус".

"Покушавам то да променим, али ми Инстаграм отежава живот (а-ха-ха). Где год сам ишао прилагодио сам се месту где играм кошарку. Учинио сам то због забаве. Ок, ако сам у Грчко, бићу Гистопоулоус".

Након одласка из Партизана, а до потписа за Панатинаикос 2012. године, прошао је кроз непријатне тренутке у каријери.

"Пролазио сам кроз веома тешку фазу, једну од најтежих у каријери. Имао сам страшну сезону у Партизану, после чега сам потписао за Фенербахче. Та сезона није била добра ни за Фенер, ни за мене, појавила се понуда Уникахе и прихватио сам је. Сећам се да смо били први у групи Евролиге, али у АЦБ лиги нисмо играли добро. Дошло је до неке забуне, нисам ни знао да сам продат. После меча са Шарлроа дошли су новинари и питали ме да ли је овом моја последња утакмица у Малаги? Остао сам забезекнут. Дошао сам кући да видим шта се дођавола догађа. Бићете продати наредних дана, морате да спакујете своје ствари и одете. Имате 19 сати за. Било је лудо", присећа се Гист.

Уследио је одлазак у Атину, коју је претходно одбио због одласка у Шпанију.

"Након онога што се догодило у Малаги желео сам да докажем да екипа може да побеђује са мном у тиму, да могу да помогнем тиму да устане. Све што сам желео јесте да побеђујем и уједно спасим своју каријеру. Пре него што сам потписао за Малагу имао сам понуду да дођем у Панатинаикос, чак је конатактирао и Дијамантидис. Објаснио ми је да ме веома желе, али сам одбио. То више није био Обрадовићем Панатинаикос, јер је 10 играча отишло. Ок, знао сам Дијамантидиса, једног од најбољих играча у Европи. Панатинаикос је био место на којем сам желео да играм претходних година, али сам осећао да не могу да освојим Евролигу. Поред тога, грчка лига није била јака као шпанска".

Није велики број страних играча који су успели толико дуго да носе дрес Панатинаикоса. Шта је рецепт?

"Не знам... Заиста немам одговор. Питајте боље оне који су ме ту задржали. Само зам желео да играм кошару и побеђујем. Кошарка за мене није посао, то је мој живот, тако да су можда поштовали мој рад и посвећеност њему".

Гледате ли своје снимке на Јутјубу?

"Раније сам то радио када сам желео да се мотивишем".

Који период из Атине памтите?

"Мислим да је врхунац био када сам играо са Лазмеом. Имали смо сјајну сарадњу. Не само са њим, већ и са Дијамантидисом, Мацијулисом... Те прве две сезоне су биле невероватне. Имали смо снажно језгро играча и надали смо се да ћемо наставити заједно. Дефинитивно бисмо отишли на Ф4 и овојили једну или две Евролиге са тим тимо, стварно сам убеђен у то".

Шта вам недостаје из грчке кошарке у овом тренутку?

"Не недостаје ми толико кошарка, колико ми недостаје сувлаки (а-ха-ха). Кошарка је свуда иста, глобална је. Живиш свуда са истим интезитетом, уколико имаш страсну публику. Опет ћу играти у пуној Арени какву има Црвена звезда, која поседује велику базу навијача... Недостајаће ми и играње за Панатинаикос, дерби са Олимпијаком".

Да ли се надате да ћете поново чути скандирање: "Гист, Гист, Гист?"

"Да, било би врло лепо. Радујем се што се враћам и што ћу то поново чути".

Да ли очекујете дочек какав су имали Обрадовић и Батист у прошлости.

"Не осећам да сам на том нивоу. Можда сам остао у добром сећању, али нисам као они који су постигли толико много ствари у Панатинаикосу", поручио је Гист.

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА

четвртак

Химки - Макаби 19.00
Панатинаикос - Црвена звезда 20.00
Бајерн - Армани 20.30
Реал Мадрид - Фенербахче 21.00

петак

Жалгирис - Басконија 19.00
Ефес - Барселона 19.30
Алба - Зенит 20.00
Асвел - Олимпијакос 20.45

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар