Декларација ни једне странке није проводива

"Нити једна декларација ниједне стране, на основу уставног уређења БиХ, апсолутно није проводива", казао је Продановић.

Босна и Херцеговина 03.10.2019 | 11:22
Декларација ни једне странке није проводива
Лазар Продановић, делегат у Дому народа Парламента БиХ, за Н1 је коментарисао актуелну политичку ситуацију у БиХ, укључујући чињеницу да власт на државном нивоу није формирана годину дана од избора.

Гостујући у Новом дану, Продановић је казао да је та година брзо прошла.

"Неспремношћу дефинисаних коалиционих партнера који би чинили већину на нивоу институција БиХ да компромисом дођу до рјешења које је прихватљиво за све", истакао је.

Говорећи о приједлогу предсједавајућег Представничког дома Дениса Звиздића да се организује састанак са Предсједништвом БиХ како би се откочио процес формирања власти, Продановић је казао да је ово неуобичајена ситуација.

"Ако је сврха овог састанка да се одблокира процес, да Предсједништво конечно донесе одлуку и именује предсједавајућег Савјета министара БиХ, то је добра порука. Ако је то само скретање пажње јавности и покушај куповине времена, мислим да то онда нема посебне сврхе. Цијенимо конструктивни приступ господина Звиздића, али он касни већ 12 мјесеци", казао је.

Упитан је ли извјесно да Зоран Тегелтија неће бити мандатар за Савјет министара, с обзиром на ситуацију у Народној скупштини РС у којој је смијењен Сенад Братић, Продановић је казао да је Тегелтија кандидат СНСД-а.

"Емоције нису савезник у било каквој политици. Прије него донесете одлуку, требате размислити које су њене посљедице", истакао је.

Продановић је коментарисао и Програмску декларацију СДА, казавши да би било боље да политичке партије доносе декларације које су проводиве.

"Нити једна декларација ниједне стране, на основу уставног уређења БиХ,  апсолутно није проводива", казао је.

Појаснио је да се политичке партије често проводе активности које мобилишу чланство и потенцијалне бираче, пошто су у БиХ чести изборни процеси.

"Често политичари продају оно што је примамљиво. Често је за ухо примамљивија национална или националистичка реторика, него суштинске животне теме. Људи продају оно што имају. Али сматрам да би коначно сви требали смањити интензитет свих својих циљева", поручио је.

Појаснио је зашто је декларација СДА забрињавајућа за "малобројније констутитивне народе".

"Она је дошла у не баш добро вријеме, када немамо конституисан Савјет министара, када није изабрана ни Влада Федерације и читав тај процес ствара узнемирење. Оно што је присутно у РС је забринутост да понекад Бошњаци немају у довољној мјери сензибилтета за преостала два констутивна народа. Могуће да то Бошњаци осјећају и од стране Срба и Хрвата", казао је.

Говорећи о путу БиХ у НАТО, Продановић сматра да није добро што се ствара атмосфера у БиХ за и против НАТО-а, додавши да усвајање Годишњег националног програма не би у било којој мјери одузело уставна права РС.

"Не смијемо се играти емоцијама ранијег негативног искуства, у смислу напада НАТО-а и губитка туђих живота и стварати такву климу у БиХ баука од било кога. Ми требамо производити пријатеље, укључујући и одређене савезе и друге земље", истакао је Лазар Продановић, делегат СНСД-а, у емисији Н1.

(Н1)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Ре

03.10.2019 09:54

Уставни суд РС поништио одлуку скупштине РС о неутралности али нико то не смије да коментарише него се крије ко змија ноге..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

03.10.2019 11:11

Али су добре јер показују циљеве сваке партије поготово ових које народ највисе подрзава и показује да је дрзавна заједниц немогуц пројекат јер народ не зели заједно нити имамо иста заједницко.

Name

Манго

03.10.2019 11:41

Ти си пајдо неписмен. То није одлука а форма у којој је донесена нема ниста са било којим Судом.Суд то не преиспитује. То је политицки став највисег дрзавног органа

Name

ре Манго

03.10.2019 12:01

Пажљиво кад одлучиш некога прозивати о неписмености. Уставни суд РС-а је ту "декларацију" о војној неутралности прогласио необавезујућом за било кога.

Name

Ре ок

03.10.2019 13:07

Не постоји друже мој државна заједница, не постоје заједничке институције... Постоји држава БиХ, која је административно управљање над одређеним питањима препустила ентитетима које је формирала... Питање вањске политике није препустила ентитетима, војску није препустила ентитетима, индиректне порезе није препустила ентитетима итд... Ово ти је као кад отац као глава породице да двојици синова да мало менаџеришу по кући, па ови због џепарца који примају и нове позиције се уск.рче па почну оцу да наређују... То се трпи одређено вријеме, а онда маршне из куће...

Name

Нострадамус

03.10.2019 10:03

Како није проводива кад Додик казе да је опасна хоцес да те избаце из Секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта рећи

03.10.2019 10:04

Или му је дат текст да прочита и најави помирљивије тонове или се одметнуо од врха СНСДа-Додика(што је мало вјероватно),сазнаћемо убрзо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.10.2019 10:36

Све су декларације штетне и лоше по народе из БиХ јер излазе из лоповских секти које изјављују да је "странка" у пракси секта важнија од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

03.10.2019 11:54

Руку на срце, декларација СНСДа захтјева дисолуцију дијела БиХ, а сто је супротно Дејтону и Уставу... Декларација СДА позива на стварање градјанске дрзаве, једнаких права за све, а сто је у складу са оним сто ЕУ трази од нас као услов за прикључење... Обадвије декларације су проводиве, прва знаци рат, а друга знаци реформе у корист обицног народа и отварање граница, а сто даље знаци и да су "сви" срби у једној цијелини... Наравно продавајуци причу о угрозености и намецуци да једнакост свих знаци дискриминација, за циљ има оцување тренутних позиција националиста и пљацке народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

03.10.2019 12:41

Овај Продановиц је један од ријетких, јако мудрих и не компромитованих политицара.!!!!

Name

Бањалуцанин

03.10.2019 13:24

Знаци ја ако хоцу да се одвојим ти ме нападас и поциње рат , а ти ако хоцес да укинес моју куцу то се зове градканска иницијатива ? Бас си реалан , са том прицом иди на свој клиx.

Name

Нострадамус

03.10.2019 13:31

Па ако је тако добар или како казес мудар и не компромитован ста онда ради у Снсд -еу и да ли му уопсте треба нека странка.

Name

Ре Бањалуцанин

03.10.2019 16:56

Бањалуцанин јел тебе није стид да твој суградјанин због имена буде дискриминисан у сред Бањалуке? Јел ти не смета сто му ти и такви као ти негирате језик, нацију и вјеру те називате погрдним именима? Ето ако те није стид у данашњи вакат тако да се понашаш , онда се можеш и одвојити... Али запамти да овај суграђанина то трпи јер вјерује у заједничку будућност свих унутар БиХ, ако му то узмеш онда нема ни потребе да то трпи и онда имају посљедице... А за разлику од тебе овај сто трпи, тебе не негира и бори се за и твоја права па и тамо гдје ти и такви као ти нисте већина... Позз

Name

Упит???

03.10.2019 12:39

Јел то нема нико паметан да сједне испред Србије, испред БиХ, испред Косова, испред Албаније и да за једним столом лијепо преговара са ЕУ. Да су сви побројани у ЕУ, не би било граница, народ би могао да се слободно креће, имали би тржиште и лакшу могућност запошљавања... Овде нас трују неком националистичком причом о дискриминацији, а згулише нам кожу и задужише нам унучад... Ако је услов да БиХ уђе у ЕУ да буде централизована, јбм мтер централизуј је... Ако је услов Србија да буде у ЕУ да призна Косово, па признај га... Шта просјечан грађанин има од оваквих држава, плате ко длаке, пензије да ни лијекове не можеш покрити, омладина напушта државу итд... Јбл вас више заштита националних интереса, национални интерес свих је да свака породица у овим Балканским државама има минимално 2000 ЕУР/ мјесечна примања и бесплатну струју, воду, школовање, здравство... Да ако операција дијетета кошта милион КМ, да не скупљамо смс порукама него да спашавате тај живот о трошку државе... Знате ли ви ишта продуктивно направити за овај напаћени народ???? Прича како нема пара за ово горе што сам написао је за малу дијецу, ако погледамо колико сте обазриви са буџетом кад је у питању удовољити властитој г.зици... Авион 19 милиона, хеликоптер 10 милиона, возни парк још толико... Стидите се, треба вас све у затвор и дати вам земљу да обрађујете, па ако вам шта никне имате да једете, ако не никне поцркајте јер нисте заслужили ни оброк да добијете од овог народа, шта сте нам урадили... Тито што је направио нисте у стању ни да окречите у ПМ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

03.10.2019 13:06

Упит, Свака цаст на коментару.!!! Све сто си рекао потписујем, право у мету. Али кога брига за народ и дрзаву. Јел видис да њих само интересује свој дзеп, каква дрзава и народ.

Name

Нострадамус

03.10.2019 13:08

Скоро да сте све написали тацно сем овог на крају.Није Тито ниста направио него сиромасни и гладни градјани.Па тако и ови сад аутопутеви сто се урадисе казу како је то Додик и Снсд урадили.Као да народ и не постоји све и један пут сто је асфалтиран казу Снсд и Додик без обзира сто су многи на тим путевима хиљадама марака крали.Нису припреме адекватно урадјене путеви сузавани за пола метра и висе.Продје асфалт а за 2 или 3 године на сваких 200 или 300 метара рупа одрон итд.

Name

За упит

05.10.2019 05:55

Твој коментар је мало цудан да се пар дрзава договори али компромис да направе само срби! Па због тога и јесте овакво стање какво је! Ако треба компромис онда га требају на неки нацин сви да створе и то је онда права ствар!

Name

тајкунско робље

04.10.2019 08:11

Свети Лазар Зворницки је удостојио својим мисљењем нас гресне тајкунске рабове. Хвала ти Свети Лазаре.

ОДГОВОРИТЕ