Америци треба успјех, можда то буде Балкан!

Сједињене Америчке Државе за све имају план, па тако и за земље Балкана, које различитим путевима вуку до свог исходишта, сагласни су саговорници емисије “Глобално” БН ТВ о питањима утицаја САД на Балкану.

Република Српска 02.10.2019 | 22:31
Америци треба успјех, можда то буде Балкан!
Тренутно затегнутим односима се не назире крај због лоших релација између Америке, Русије и, прије свега, Кине. 

Политика Србије према САД није се мијењала деценијама, тврди некадашњи амбасадор Савезне Републике Југославије у Вашингтону Милан Ст. Протић. 



“Не видим да су се односи са САД поправили или да су амбасадори урадили било шта да се наши односи поправе, а ни политика се није мијењала. Ми смо у истом раскораку као што смо били и тада”, рекао је Протић. 

Адвокат Бранко Павловић наводи да ми немамо чему да се надамо у односима са Америком, јер смо ми у агенди склапања коцкица предвиђени за неки наредни период. 



“Једино уколико би дошло до спуштања тензија на релацији Америка – Русија, односно Америка – Кина”, каже Павловић. 

Све велике силе владају мањим државама по истом принципу већ вијековима. Завади, па владај. 

“Тако се најлакше контролишу поједини дијелови свијета. Тако је и овдје већ дуго. Другим ријечима, ниједна велика сила не жели да види у појединим регионима једну доминантну земљу која ће својим утицајем, снагом и моћи да командује тим дијелом свијета”, каже Протић. 

Уједињење Срба на Балкану у једну државу у америчким очима изгледа изузетно опасно, наводи Протић. 

“С друге стране, велика Албанија или велика Хрватска се не виде као тако опасна творевина, јер оне ни територијално, ни по другим капацитетима не могу да претендују да доминирају Балканом”, рекао је некадашњи амбасадор СРЈ у Вашингтону Милан Ст. Протић. 

Американцима данас постаје значајно да Србија, уопште Балкан, не сарађују са Русијом и Кином, каже адвокат Бранко Павловић. 

“Ово са Русима им је било традиционално. Међутим, сарадња са Кином је за њих сада постала потпуно неприхватљива, из разлога што на том фронту заоштравају односе до посљедњих граница. То је разлог због кога су изашли са јасним ултиматумима да Србија мора да прекида односе са Кином”, каже Павловић. 

У Америци сљедећа година је изборна, а тренутној администрацији је очајнички потребан успјех на једном од фронтова. Тешко је повјеровати да ће Доналд Трамп ријешити неслагања на политичком фронту са Ираном, Русијом, Кином, Венецуелом или ЕУ. 

“Ми смо згодни, као релативно мали и безопасни, да се ту сконцентришу нарочито велики притисци, не би ли се махало неким папиром и рекло, ево, овдје је коначно неки успјех”, објашњава Павловић. 

Милан Ст. Протић је, с друге стране, при ставу да није добро да се од других очекује било шта, те да је то погрешна политика. 

“Никада није добро да трошите више него што имате, јер онда морате да кукумачете да вам помогне, а тај који вам помогне ће и да вам диктира услове. Ма ко то био”, тврди Протић.

Историја је показала да су Срби склони животу под нереалним околностима, а то је увијек доводило до зависности од великих сила, јасан је Протић.






(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Глас

02.10.2019 20:38

Ако мислите да смо ми интересантни Америци,онда се добро варате или јос увјек вјерујете у бајке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дедни Мудро

02.10.2019 21:13

За Глас.......... Нисмо им интересантни ми колико им је интересантно да небудемо интересантни Раусима и Кинезима јер у овој партији саха на овој саховској плоци им је у интересу да кваре руске и кинеске интересе.

Name

аналитицар

02.10.2019 21:22

Управо то мисле гости емисије.Трамп нема појма гдје се Балкан налази ,а поготово које су Дрзаве на Балкану.

Name

Ре Дедни Мудро

03.10.2019 07:03

А ако ти мислиш да смо ми интересантни Кини а поготово Русији е онда се је бено вараш. Ово што Руси раде то је само да кваре колко могу идеје АМЕРА и ЕУ Али нормално преко чији лрдза па наши. Ево убрзо ће и Северна Македонија у Нато па у ЕУ. И ко остаје само Србија и РС. Федерација је у п овлаштеном полозају зато што је за Еу и НАТО а РС због политике Додика јер му је то још једино остало да би се одржао на власти. А како видим и Србија је окренула плочу и сад хвали и хоће у Еу. Косово је готова ствар. Мислили ми шта хоћемо чим председник Србије неможе учи на Косово шта даље причати. А Косову уствари ни нетреба столица у Еу па оно је већ имају нема граница са Албанијом једна држава једна столица само небитно питање јел јуре ил дефакто. А што се тиче браће Руса па Јел ин је потписао Малтески договор и фактички дао Косово а само Србија треба ударити потпис. Иначе и ми смо Косово 1913 узели од Турака. А сад исто тако су нам га и узели капитулациком посље Бомбардовања. А и то да остану у Србији па онда би место премијера припало Харадинају а и у скупштини би и званични језик био и Албански тако да територија без народа а на Косову их скоро Срба и нема А Србија неможе употребити војну силу јер је тамо Нато база. Слушао сам скоро све емисије у којим је гостовао господин Протић паметан човек требали би Срби напустити Косово ионако већ није Србско ти Срби доћи у Србију држава да им помогне да потстицај насели у Војводину и југ Србије и да ти људи већ једном почну нормално да живе у Држави Србији а не у албанској тортури и паклу.

Name

РЕ

03.10.2019 07:23

Америци је циљ да комплетан Балкан буде у НАТО-у, што се тиче Кинеза не знам шта то они могу урадити на Балкану, можда економски да се инфилтрирају, то је слабо. Русија сноси велику одговорност за ратове 90-тих, Милошевић је био руски човјек. Тренутно Русија кочи напредак БиХ према НАТО-у, до када ће то трајати и ко ће на крају извући дебљи крај немам појма, знам да је у БиХ НАТО већ дуги низ година, постоји и НАТО база у Сарајеву, припадници ОС БиХ иду под командом НАТО-а у Афганистан...а као РС је против НАТО-а, па зашто Додик не стопира одлазак војника у Афганистан.? Је ли не може или не смије или неће или све троје по мало,,???

Name

Ре Ре Дедни Мудро

03.10.2019 07:48

Управо мислим овако како си написао. Једни другима намјерно стављају кост у грло или трн у око али преко насих ледја. И сутра поново да се побијемо једни би добијали орузје од руса а други од запада.. Једне би подрзавао запад а друге исток. А ми би се крвили до изнемоглости. Тако и у Босни и на Косову. Тако би они ратовали све до последњег Балканца ако треба. Зна се ко би опет попусио. Русија јесте моцнија. Бранила би србе али само декларативно и орузјем. Војно не јер није могуце. Русија је интервенисала у Сирији јер доле ститеци Сирију и Иран у ствари стити себе. Овдје је ствар другација. Овдје влада НАТО. Несредјено стање је несредјено тамам у оној мјери која одговара западу.. Ста је фол? Фол је ослабит србе јос мало. А срби, поготово Додик им у тој прици јако пуно помазу. Призање руку и давање гузе русима одговара западу. Срби требају дици руке од Косова. Требају остати У БиХ. Навијати за БиХ али вољети РС онаква каква јесте. Дио БиХ. Она никад неце бити дио Србије. Такодјер и Србија треба да дигне руке од БиХ. Срби имају РС онаква каква јесте. Треба бити задовољан и покусати сацувати то сто има. Упамти, никад неце самостална.

Name

израелац

02.10.2019 21:21

каква глупа изјава да је са Русима традиционално, као да са Американцима није традиционално... каква глупа теза. Ја се сјећам времена прије рата рокенрола, филмова и поп културе... руси заостали били за нама а ми Америка за њих... каква традиција кад су нас бомбардовали савезници и непријатељ... везе с мозгом нема та теза руси наши а амери нису.. сви су они наши.. само зависи гдије нам Газда чува паре у чијој банци хахаххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

02.10.2019 21:30

Мени онај спот о Додику и НАТО, цији је атор 'Глас Америке' (ВОА) уопсте није за подцјењивање јер иза тога се сигурно неста дубље крије. Да није мозда Додиков поданицки однос према Русима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

02.10.2019 22:43

Просјецан градјанин САД не зна гдје је Србија и Балкан нити га интересује спољна политика.Како онда Трамп мозе зарадити поене на следецим изборима по питању спољне политике,тј.политике према Балкану?То су најобицније глупости.Уосталом,САД це да слаби и одумире,Кина це да их унисти економски,а Русија це и даље бити недодирљива војна супер сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Аналитичар

03.10.2019 07:13

Грешиш. Брате зна Трамп добро где је Балкан не толико због АМЕРА већ због уплива Русије а највише Кине. Балкан су врата Европе удјеч ли на Балкан ушао си и у ЕУ. Територијално смо битни пут свиле Србија БиХ ето те у Хрватској Словенији Аустрији Италији Немачкој са друге стране Бугарска Румунија Мадзарска даље пољска ћеска Словачка Јадран море. Е то зна Трамп И хоће то да контролише а на Балкану су му остали још само Србија и РС. Све друго је у Нату и ЕУ Тако да ако неко мисли да смо небитни јесмо али са ове друге стране јако смо битни. А ми се играмо јер око нас је све ЕУ и Нато. ПИТАЊЕ ЈЕ САМО ПОТПИСА СРБИЈЕ ИНАЧЕ НАТО ЈЕ ОДАВНО НА БАЛКАНУ ГЛАВНА КОМАНДА НАТО СНАГА НАЛАЗИ СЕ У СРБИЈИ У ИСТОЈ ЗГРАДИ ГДЕ ССНО. А НАТО ВЕЧ ИЗВОДИ ВЕЖБЕ НА МАЊАЧИ А БАЈСОН ДОДИК НИЈЕ ИЗВЕО 30.000 ЉУДИ ДА ТО ЗАУСТАВИ ПИТАЛИ СЕ НЕКО ЗАШТО ПА ПАМЕТНОМ ДОСТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

03.10.2019 08:25

браво