Мицић је у најбољих десет Евролиге!

Забележио је највећи скок! Плејмејкер репрезентације Србије Василије Мицић је уврштен у десет најбољих играча у Евролиги у избору Јурохупса.  Евролига - ТОП 10: Васа Мицић осми најквалитетнији играч, Никола Миротић седи на трону! Еурохоопс рангирао најбоље међу најбољима за предстојећу сезону.

Кошарка 02.10.2019 | 22:45
Мицић је у најбољих десет Евролиге!
Кошаркаш Анадолу Ефеса је, наводи се, забележио највећи скок у односу на претходну сезону, пошто је смештен на осмо место, а на ранијој листи је био на 77. позицији.

"Мицић је то заслужио, био је вођа на паркету финалисте Евролиге. Његова креативна и паметна игра је била кључни фактор у пласману турског клуба у финалну утакмицу. Мицић није само бриљантан додавач, већ је и своју кошгетерску игру подигао на виши ниво", наводи се.

У тексту се додаје да су Анадолу Ефес и тренер Ергин Атаман срећни што имају таквог стартног плејмејкера.

Мицић је у протеклој сезони Евролиге просечно бележио 12,4 поена, 5,5 асистенција и 2,2 скока за нешто више од 28 минута проведених на терену токо 37 мечева.

У листи најбољих десет иза репрезентативца Србије су пласирани Костас Слукас и Ник Калатес, а испред су Кори Хигинс, Јан Весели, Факундо Кампацо, Нандо де Коло, Вил Клајбурн, Шејн Ларкин и Никола Миротић.

Нова кошаркашка сезона у најјачем такмичењу на Старом континенту почиње сутра. Узбуђење полако, али сигурно достиже врхунац и све се више прича о томе ко би ове такмичарске године могао да оде све до самог краја и подигне пехар намењен шампиону. Готово сви тимови прошли су кроз бројне промене, па ће бити занимљиво видети ко би могао да искочи напред.

Као и пред сваку такмичарску сезону, специјализовани кошаркашки портал Еурохоопс рангирао је најквалитетније кошаркаше који ће предстојеће сезоне заиграти у Евролиги. У оптицају се нашло тачно сто кошаркаша, а играчи су рангирани према четири критеријума. Први је њихов индивидуални квалитет, други представља јачина клуба у којем се тренутно налази, трећи се односи на претходно искуство у Евролиги и европској кошарци, а четврти је везан за учинак играча у претходној сезони, као и да ли су остварени сви циљеви који су били зацртани на почетку такмичарске године.

Место на овој листи тако нашло је чак пет кошаркаша из редова Црвене звезде. Најбољи пласман изборио је Чарлс Џенкинс, којег је Еурохоопс сврстао на 57. место на листи, а испратили су га Џејмс Гист (66. место), Дерик Браун (79. место), Били Берон (97. место) и Лоренцо Браун (100. место).

Није могла листа да буде састављена ни без српских репрезентативаца. Кренимо од самог дна листе ка њеном врху - Владимир Лучић је у овом избору најслабије рангиран, иако заузима сјајно 68. место, а прати га сада већ бивши саиграч Стефан Јовић који се налази на 48. позицији. Одмах испред је дуо из Олимпије из Милана - Немања Недовић је засео на 45. место, док је Владимир Мицов три степеника изнад. Листу комплетирају и кошаркаш Фенербахчеа, Никола Калинић, на 31. позицији, те Никола Милутинов који се сместио на 19. место.

А ево шта Еурохоопс каже за десет најбољих...

10. Ник Калатес (Панатинаикос)

На прошлогодишњој листи овог специјализованог кошаркашког портала, Ник Калатес био је смештен на прву позицију. Предвидели су људи који су радили анализу тада да ће Грк поправити свој шут, али и да ће доћи до тог дуго ишчекиваног трипл-дабла.

Ово друго је остварио. Постао је тек други кошаркаш у овом миленијуму, након Николе Вујчића, који је завршио сусрет са трипл-дабл учинком. Био је то само доказ колико је кошаркаш Панатинаикоса „алл-ароунд“ играч, односно колико пажње посвећује сваком сегменту игре.

Шут, ипак, није поправио у толикој мери, што се нарочито видело у плеј-оф серији против мадридског Реала. Било како било, у регуларном делу сезоне Калатес је приказао неке невероватне партије које су омогућиле његовом тиму место међу најбољих осам. Због тога је заправо и био уврштен међу најкорисније играче Евролиге другу годину за редом.

9. Костас Слукас (Фенербахче)

Још један грчки кошаркаш који је изборио место међу најбољих десет је Костас Слукас. Његова претходна сезона је била тако добра да су многи у једном тренутку помислили да ће управо он на крају покупити признање за најкориснијег играча Евролиге. На крају, његов саиграч Јан Весели „украо“ му је ту част испред носа.

Но, то не умањује Слукасов допринос игри Фенербахчеа. Грчки кошаркаш је на крају зарадио и место у најбољем тиму по избору Евролиге. Сјајном игром у пик-ен-ролу, читањем одбране противника и јачином у нападу, решавао је многе Фенерове дуеле претходне године у најјачем кошаркашком такмичењу у Европи.

Једино је недостајао тај трофеј. Фенербахче је у полуфиналу Фајнал фора у Виторији демолиран од стране Анадолу Ефеса, али у новој сезони циљ са Жељком Обрадовићем на клупи остаје потпуно исти.

8. Васлије Мицић (Анадолу Ефес)

Највећи скок на листи у односу на претходну такмичарску сезону забележио је управо наш Васа Мицић. Бивши кошаркаш Мега Бемакса се претходне сезоне налазио на 77. месту на табели, а ове је успео да се пробије међу најбољих десет. Без икакве сумње, сасвим заслужено.

На крају крајева, Васа је био командант Ефесовог напада у минулој сезони. Његов креативан стил игре омогућио је турском тиму да се без икаквих проблема прошета до финала.

Али није ту крај, Мицић је одвео своју игру на потпуно други ниво, пошто противници сада у буквалном смислу не смеју да га пусте да шута ни са дистанце, ни са полудистанце, а ни у рекету. Анадолу Ефес и ЕргинАтаман на челу морају да буду презадовољни чињеницом да се Васа још увек налази са њима.

7. Кори Хигинс (Барселона)

Три дана пре него што је подигао свој други евролигашки трофеј у каријери, Кори Хигинс је изразио велико незадовољство чињеницом да ни овога пута није уврштен у најбољу, па чак ни у другу најбољу петорку по избору Евролиге.

И то је у потпуности разумљиво. Амерички бек је током читаве сезоне био водећи поентер екипе ЦСКА из Москве и понекад је чак умео да засени чак и највеће звезде у саставу Армејаца. Поентерски је био феноменално расположен, пошто је имао више од 50% успешности и из рекета, али и са дистанце. Игра у дистанци и по који офанзивни скок, такође нису били страни овом кошаркашу. Поента је што је то показивао изнова и изнова.

Хигинс је шлаг на торту ставио у финалу Евролиге у којем је постигао 20 поена и завршио га са индексом корисности 23. Овог лета је прешао у Барселону и сарађиваће са Светиславом Пешићем.

6. Јан Весели (Фенербахче)

Чех у високом лету, први „велики човек“ који је освојио титулу најкориснијег играча Евролиге. Све је то ЈанВесели, који се међу десет најбољих не налази само због признања које је претходне сезоне покупио.

Без сумње, Весели је претходне сезоне приказао најзрелију игру у досадашњем току његове каријере. Мора се рећи да су га уз то мучиле бројне повреде, али док је био ту, могли смо заиста да гледамо свашта од њега - невероватне поготке са полудистанце, скокове из немогућих позиција, асистенције... Како би се рекло - све у пакету.

Кошаркаш Фенербахчеа је између осталог направио огроман помак на линији за слободна бацања, а и предстојеће сезоне биће један од главних протагониста у редовима овог клуба. Амбиције остају исте, а то су титуле у Евролиги и домаћем шампионату.

5. Факундо Кампацо (Реал Мадрид)

„Шта је људи ово?“, углавном је била реакција на сваки потез Факунда Кампаца у претходној кошаркашкој сезони. Нема сумње да је 2019. година најуспешнија у каријери овог играча, пошто је поред сребра на Светском првенству, зацементирао место у стартној петорци великог Реал Мадрида.

Асистенције Факунда Кампаца заиста се некада не могу описати речима. Оне побијају све теорије физике и логике и претходне сезоне су толико често задавале главобоље ривалима. Најбољи је био баш када је то било најпотребније, у Топ 8 фази против Панатинаикоса.

Иако је генерално прилично низак, лако се носи са доста вишим противницима. Ако настави да игра истим интензитетом, нема сумње да ће се наћи у конкуренцији да покупи награду за најкориснијег кошаркаша турнира.

4. Нандо де Коло (Фенербахче)

Након дугих и успешних година у екипи ЦСКА Москве, током којих је Нандо де Коло освојио све што се освојити може, Француз је одлучио да је време да се крене даље и да се изазов потражи у екипи Фенербахчеа.

Армејце је напустио у најбољем могућем тренутку, након подизања трофеја у Виторији. Иако је обично стартовао са клупе, Де Коло се испоставио као кључни шраф у редовима Московљана на Фајнал фору. Али упалио је он сијалицу још у Топ 8 фази када је Басконији у два узастопна дуела сасуо укупно чак 55 поена.

Нема сумње да је Де Коло један од најбољих кошаркаша у Европи у овој деценији, а најбоље из њега ће моћи да извуче управо Жељко Обрадовић.

3. Вил Клајбурн (ЦСКА Москва)

Развој Вила Клајбурна кроз претходних неколико сезона је био невероватан и кулминирао је освајањем титуле за једног од најкориснијих играча прошле године у Евролиги. Да све буде слађе, уз то је дошао и трофеј за победника такмичења.

Клајбурн екипи ЦСКА доноси неопходну брзину и продорност у нападу. Трећи је најбољи поентер, али и најбољи скакач у тиму, што га ставља на прву позицију када говоримо о просечном индексу „зарађеном“ на једној утакмици.

Не само да је снажном игром долазио до јако важних поена у рекету, већ је како је сезона одмицала знатно поправио свој шут са дистанце. Он је достигао врхунац на Фајнал фору где је шутирао 7/10, што је до сада незабележено.

2. Шејн Ларкин (Анадолу Ефес)

„Поред нас је Шејн Ларкин изгледао као Мајкл Џордан“, рекао је Пјер Ориола након меча плеј-оф серије између Барселоне и Ефеса прошле сезоне у којем је Американац сасуо чак 37 поена Блауграни у Истанбулу.

Заправо, када боље размислите, Ларкин и јесте личио на Џордана. Са просеком од 19,6 поена по утакмици у завршници Евролиге, те постигнутих 30 поена у полуфиналу и 29 у финалу, ушао је у историјске књиге. Те партије овог сјајног кошаркаша Ефеса дуго ће се препричавати.

Није сметало Ларкину што се у саставу делимично поклапао са нашим Васом Мицићем, већ је са њим чинио убитачан тандем у офанзивном делу рекета. Да није било великих тумбања на трансфер пијаци овог лета, Американац би без сумње заузео и прво место на листи Еурохоопс-а.

1.  Никола Миротић (Барселона)

Нико није могао да поверује овог лета у вест да ће Никола Миротић напустити НБА лигу како би заиграо за екипу Барселоне. Заиста, фантастични кошаркаш налазио се у зениту и од њега су се тек очекивале фантастичне партије у предстојећој сезони. И онда, право ниоткуда, прелазак у Европу...

Миротић није један од „оних“ НБА играча, који су у Евролигу дошли само због чињенице да у Америци нису успели да се изборе за већу минутажу. Не, он би без икаквих проблема могао да командује саставом у било ком тиму способном да се избори за плеј-оф. И сигурно би на терену у просеку проводио бар 25 минута.

Миротић би се без икаквих проблема нашао и на списку 100 најквалитетнијих играча у НБА лиги. Јер како другачије писати о кошаркашу који од 2017. године „преко баре“ у просеку бележи скоро 15 поена по утакмици.

Оно што шпанско-црногорски кошаркаш доноси у Евролигу је снажна игра у рекету и одлично сналажење када код себе има лопту. Без проблема би могао на сваком мечу да дође до дабл-дабл учинка и уопште не би било чудно уколико би регуларни део сезоне завршио као најкориснији играч гледајући укупан индекс.

Барселона је доста новца издвојила за његово довођење и без сумње у сезону улази са највећим амбицијама. Састав Светислава Пешића би уосталом могао предвођен Миротићем да обезбеди пласман на Фајнал фор, а чак и да дође до титуле шампиона.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар