Неопходни мањи порези и резови у предузећима

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић оцијенио је оправданим захтјев послодаваца у Српској да се смањи опорезивање рада, наводећи да Влада већ иде у том правцу.

Република Српска 02.10.2019 | 17:45
Неопходни мањи порези и резови у предузећима
Петричевић је додао да је први корак ка томе Закон о подстицајима којим су створени услови на повећање плате, а који је ступио на снагу почетком јула.

"Примјеном тог закона настојаћемо да добијемо адекватне ефекте, а радимо и на томе да сиву зону преусмјеримо у легалне токове, док ће сљедећи корак бити да се опорезивање рада врати на ниво из 2008. године", рекао је Петричевић новинарима у Бањалуци након пословног форума на којем је било ријечи о приједлозима привредника и послодаваца за Програм економских реформи Републике Српске 2020-2022.

Он је најавио да ће се Влада Српске у наредном периоду ухватити у коштац и са рјешавањем проблема у вези са дуговањима јавних предузећа.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је да је неопходно да у Програм економских реформи Републике Српске 2020-2022. буде уврштено и смањење опорезивања рада, те да је основни захтјев да се опорезивање рада сведе на ниво из 2008. године, а то је 52 одсто на нето износ.

"То је нешто што перманентно тражимо. Свјесни смо економске ситуације и тога да сви морамо да радимо на повећању плата радника у Српској, али је основни начин на који то можемо урадити стварање повољног привредног амбијента", рекао је Шкребић.

Он је напоменуо да очекује од свих послодаваца да пошаљу приједлоге и захтјеве који ће бити размотрени, а најбољи ће бити упућени Влади Републике Српске како би били уврштени у Програм.

Шкребић је навео да ће се међу приједлозима наћи и уређење јавних предузећа која треба да буду мото развоја Републике Српске, као и регулисање боловања.

"Велика је злоупотреба боловања, а тражићемо и утемељење привремене пензије за раднике који послије годину дана боловања могу да иду на оцјену да ли су за привремену пензију", рекао је Шкребић.

Пословни форум "Приједлози послодаваца за програм економских реформи Републике Српске 2020-2022" организовала је Унија удружења послодаваца Републике Српске.



(БН/Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Боро

02.10.2019 15:58

људи моји ... овог цовјека Цава нассо у Добоју ... оставио кецељу тј радио као конобар и он сад као смањит це порез на плате... ово Цавино министарство са овим главоњом и Новаковицем и Кузетом и његовом зеном стварно нам даје будуцност.... њу дил је мала маца како це они препродити привреду на целу ца Цавом и њиховим идолом ... лијепим Милом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црна Рупа

02.10.2019 16:14

Гребем вам дрзаву. Имам фирму у РС која из одредјених разлога јос нема никакву знацајнију (боље реци никакву активност) и морам да плацам неке таксе на фирму годисње око 600 КМ. Плус све сто уз то иде. Па те глупе таксе се не плацају нигдје ни на западу гдје фирме боље стоје. И сад они оцекују да им неко оснива фирме. Првом прилоком је преносим у Федерацију мада сам ратовао за РС. па ви сад видите у којој ми рупи зивимо.

Name

Огледало

02.10.2019 20:02

Добар је овај министар. Не петља се пуно, не лети у оци. Цека да продје његов војни рок. Није коа они други самозаљубљени нарциси из ндп

Name

Ре Црна Рупа

03.10.2019 04:58

Ниси информисан. Такси имас висе. Републицка за фирму је 1500 КМ, а комунална зависно од опстине од 600 до 900 КМ. Плус на промет сто имас таксе за суму, за воду, за заљезницу,...па порез на добит аконтативно сваки мјесец независно како пословао. Знаци да морас годисње плацати минимално 3000 КМ радио или не радио. Ако радис онда цца 5000 КМ. Тацно је да тих намета немас нигдје у ЕУ. Него треба то предати у Стразбур нема друге.

Name

Министар

02.10.2019 16:08

Злоупотреба боловања је проблем за власт. У исто вријеме законом је предвидјено да сваки радник има право на тросак превоза и топлог оброка сто знаци да ни један радник на рацун не би смио добити испод 629 км (450 км минималне плате, 135 км топлог оброка и 44 км превоза) не укљуцујуци накнаду за минули рад тј то је најмање новца сто би по закону могао да добије радник без дана стаза. Радници на папиру добију годисњи одмор док у стварности нигдје не постоји евиденција рада и радници буквално не користе одмор или користе колико се послодавац смилује. Радно вријеме је прописано на 40х недељно а ни један мали приватник није платио прековремени рад. Радници раде сваког мјесеца по 200-250х али то се не контролисе. Пријављени су на пола радног времена и слицно али битно је ријесити злоупотребу боловања. Заиста ми није јасно засто нам радиници одосе кад је рад овде рај на земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.10.2019 18:30

зивим и радим у аустрији и неморам сефа питати за свој бозиц и јос ми цестита а у рс у угоститељству несмију ни питати да буду слободни! Да ли је потребан коментар?

Name

хампа

02.10.2019 23:13

Није тачно, код мене радник има плату 1200 а ради 30х седмично, а ја имам мање од њега и радим преко 60х и то три пута ефектније по фирму. Он је тотално небитна карика за фирму која може да функционише са било ким другим на његовом мјесту. Истина, пријава је нижа јер не могу пропао бих да је на пун износ, значи дио је у коверти. Мало сам се преварио на почетку када нисам узео у обзир излазни пдв и сада до краја живота морам овако јер сам рекао. Питао сам га да ради мало више или мало мању плату али он каже "ти си рекао" и ето, а радио сам код разних који су се иживљавали и када сам одлучио да ја покренем посао и да нећу бити такав према раднику ја сам испушио, сума сумарум слични су људи небитно да ли су послодавци или радници, мало ми смета та подјела ови као малтретирају а као ови трпе, чега наравно има у друштву гдје није пуна запосленост.

Name

Министар ре хампа

03.10.2019 06:41

Ако је истина то сто си написао не видим разлог да се препознас у мом коментару. Наравно да има и добрих послодаваца медју малим привредницима(оним који запосљавају до 300 радника) али тих је 10%. И вјероватно це тих 10% добрих бити висе малтретирано него они који се понсасају као робовласници. Ја знам за кафиц гдје само два конобара раде иако је радно вријеме 06-22 сваки дан, буквално и то радно вријеме тако и стоји на самим вратима кафица а пријављен син од газде на 4х док конобари нису пријављени. Кад додје инспекција газда са њима оде на руцак. Нека само инспектори објасне како је могуце математицки да неко са пола радног времена покрије то радно вријеме.

Name

Рале

02.10.2019 16:35

Сацувај бозе ови излудисе јадну сиротињу, а они их воле да не зале цркнути за њима. А цава зло од цовјека .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОМБООО

03.10.2019 06:14

Овај Скребиц је толико богат цовјек, да му треба десет зивота да потроси оно сто вец има,Да је хтјео да да вецу плату радницима он је то могао али неби имао оволико богатство.Он је цисти ратни профитеро-лоповцина,Толико сам сретан сто сам у Њемацкој,За препоруку је да додјете сви, ма поцетку патња сад узивам. Поздрав

Name

Рука Црномањаста

02.10.2019 20:27

повецајте плате вриједним радницима сто се пиказало на западу сви наси горе су узорни ал сто је најбитније и за тај рад плацени у БиХ само пала,удите прицате небулозе укинули сте средњу класу која је стуб сваке дрзаве оде и старо и младо док се ви нап,дујете и договорите докле докле висе пара има само их треба распоредити незреба ту бити велики експерт бојим се да касно палите тразицете радника свијецом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јохн

02.10.2019 21:37

Ако ико ради у овој Влади, ради ово Министарство. Људи за девет мјесеци промијенили 4 глупава закона и увели подстицаје на повећање плата. Па да сви тако вуку средили би РС у једном мандату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

03.10.2019 06:16

е мој Јохне....НДП љиго... министарство дато да Цавини дупеувлакаци добију плату ... да би опет Цава се увукао у Милино пркно... добијати плату на будзету и бити глуп ...хе..хе.. растерецење привреде...које ... какве привреде... осим Проинтера и Милиних фирми све пропало... сто зивите у лудилу .. ајд сто лазете сиротињу која це једина и остати.... него лазете и себе заслепљени идолом Цавом а овај увлакац опет у лудом трансу заслепљен Милом...

Name

Пеки

03.10.2019 06:26

Ако се буду смањивали порези треба одмах за тај износ повисити минималну плату. Инаце це те паре само заврсити на рацунима привредника.

ОДГОВОРИТЕ