''Француска? Када вам неко краде поене...''

''Нисам то видео за 14 година!" Средњи блокер репрезентације Србије Марко Подрашчанин рекао је да је боље што је репрезентација на Европско првенство отишла без великих очекивања јавности.

Остали спортови 03.10.2019 | 12:07
''Француска? Када вам неко краде поене...''
"Искрен да будем, можда је и боље што је било тако. Скинули смо велики терет и притисак са нас самих. Боба (Слободан Ковач, прим. аут) је свакако унео нову енергију и ново заједништво у колектив, јер сваки нови тренер у колективном спорту унесе нешто ново. Са Николом (Грбићем) смо исто добро тренирали и играли, али дошло је до засићења после четири-пет година. Боба је само унео нову енергију, скупио нас, с обзиром да имамо јако добру екипу, на свим позицијама смо чврсти и јаки. Верујте ми, како су утакмице одмицале имали смо све више самопоуздања и вере у себе. Још једном бих се захвалио људима који су нам дали подршку, како у Србији и тако у иностранству. Ово злато припада и њима", рекао је Подрашчанин Тањугу.

Србија је финални меч почела изгубљеним првим сетом, а Подрашчанин каже да су играчи знали да ће на крају да дођу до победе.

"Знали смо да ћемо победити Словенију. У пријатељским утакмица смо били убедљиви против њих. Они су одиграли један савршен сет, ушао им је сваки први јак сервис. Ми смо после дошли до наше игре, прорадили су блок и сервис", рекао је он и апострофирао да је четврфинале против Украјине била најтежа утакмица на ЕП.

"Против Украјине нам је био јако лош дан, нисмо уопште долазили до наше игре. Показали смо да када играмо заједно и сложно као тим, са много енергије, да можемо да победимо и када нам је лош дан у тако вазнној утакмици. Против Француске је порадио инат, а шлаг на торту је била победа против Словеније".

Поред енергије коју је Ковач унео у екипу, његово понашање током мечева било је упечатљиво.

Сваки напад је емотивно проживљаваио, за сваки поен се радовао, а велику пажњу привукла је и ситуација са тонцем током финалног меча.

"Што је рекао чувени Дејо Савићевић, не треба да памтимо људе по једној таквој реакцији. Ми сви псујемо, говоримо ружне речи, то је све нормално. Нама Србима је то у генима, колико год били пристојни људи ван терена. Када вам неко тако безобразно краде поена, против Француске нарочито... Сви су били против нас, судије су прекидале неке важне поене и нападе, што ја нисам доживео, а 14 година играм за репрезентацију. У генима имамо тај инат и обожавамо да играмо када су људи против нас. То показује и Новак ђоковић, наши ватерполисти, кошаркаши и сви наши спортсити у колективним спортовима. То нас чини различитим и јачим од осталих. Ми смо победили Пољску пред 65.000 људи пре две године на СП, прошле године Италију, сада Француску, која је била главни фаворит за освајање злата. Жена ми је пред полуфинале рекла, ви ћете бити или први или четврти. Када смо добили Французе, рекли смо да морамо да добијемо и Словенце и да искористимо моментум и прилику, јер се оне не доживаљају сваки дан".

Подрашчанин је 2011. године био у тиму Игора Колаковића који је освојио злато на првенству Европе у Бечу, а из ове генерације у том саставу су били још Александар Анатасијевић и Урош Ковачевић.

"Овај пут смо на ЕП отишли као аутсаједери, а 2011. године смо имали изузетан тим и били једни од фаворита за медаљу. Не могу да кажем за злато, али смо тада превазишли себе и освоји то злато. Свака нова медаља је најлепеша, али ова ми је најдража до сада, морам да признам. Дали смо све од себе, гинули смо на терену за сваки поен, а то у спорту даје резултате."

Изабранике Слободан Ковача у јануару очекују европске квлаификације за Олимпијске игре у Токију.

Поред одбојакша Србије, који су последњи пут на ОИ били 2012. године, пласман на највећуи спортску смотру на туирниру у Берлину тражиће и селекције Француске, Белгије, Словеније, Бугарске, Холандије и Чешке.

"Прескочили смо Рио, а пред сам Рио смо освојили Светску лигу и били најбоља екипа на свету. То не могу да прежалим, мислим да је то највећа мрља у мојој каријери. Покушаћемо да пред квалификациони турниру Берлину скинемо притисак. Биће то још јачи турнир од Европског првенства, пошто ће осам екипа из Европе борити да освоји то прво место које води на ОИ. Стварно једно глупаво правило, причали смо о томе и са господином Боричићем, али се то у скорије време не може променити. Ми као прваци Европе нисмо сигурни учесник на ОИ. Верујете, даће Бог да се пласирамо и тамо ћемо сигурно да освојимо медаљу", јасан је Подрашчанин.

Србија једина земља која је два пута успела да обједини европске титуле у обе конкуренције.

Одбојашице и оддбојакши то су учинили овог септембра, а претходно су исти успех остварили 2011. године.

"Значи када једна селекција постави циљ, који и ви желите да испуните. Ми 2011. пре девојака освојили ЕП, а оне су то урадиле касније и постале по први пут првакиње. Последњи године оне освајају више медаља од нас. Свака им част, не могу да изгубе ниједну утакмицу. Боже здравља, да се то настави и да ми достигнемо њихов ниво. Да и ми постанемо прваци света. Направили смо један сјајан резултат, нацију смо учинили поносном. Све своје мисли треба да умеримо на тај јануарски турнир и да покушамо да га освојимо", закључио је Подрашчанин.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар