Звезда, побједа и велики корак за српски фудбал!

Фудбалери Црвене звезде победом над Олимпијакосом поправили су коефицијент Србије на УЕФА ранг листи.  УЕФА коефицијенти: Звезда рапидно јури ка ТОП 50, ако Партизан узме бод Астани прескачемо Хрвате; Србија тренутно на 1,050 од два места у Лиги шампиона! Уобичајени пресек стања - да видимо где смо после нове победе црвено-белих и уочи новог Партизановог меча у Европи. . .

Фудбал 02.10.2019 | 23:10
Звезда, побједа и велики корак за српски фудбал!
Србија жели да има два представника у квалификацијама за Лигу шампиона од сезоне 2021/2022 и први корак у том циљу је направљен.

Наша земља налази се на 18. месту УЕФА листе (24.250), а да би дошли до два учесника потребно је да се дође до 15. места.

Испред Србије налазе се Хрватска (24.375), Кипар (25.000) и Грчка (25.300), што значи да је тријумф Звезде над Олимпијакосом био од велике важности, јер се ради о грчком представнику.

Подсећамо, УЕФА од сезоне 2021/2022 уводи такозвану Лигу Конфедерација, коју ће играти чак 72 екипе. Другу рунду квалификација за Лигу конфедерација ће играти победници купова земаља које се налазе на листи од 16. до 29. места, 14 другопласираних из националних лига тих земаља, 16 трећепласираних из лига позиционираних од 13. до 28. места, девет четвртопласираних из лига од 7. до 16. места и један петопласирани из шесте лиге по значају.

Србија се тренутно налази на 18. месту, што значи да ако не будемо дошли до 15. места, онда ће другопласирана екипа Суперлиге играти другу рунду квалификација за Лигу Конфедерација.

Предност наше државе је што се, у односу на конкуренте, налазимо у бољем положају јер имамо два преостала клуба у европским такмичењима, док све остале имају по једног.



Од сезоне 2021/22 у треће коло квалификација за Лигу Европе ће ићи освајач Купа из земаља смештених од 13. до 15. места.

То даље значи ће Србија, ако не буде стигла до 15. позиције на УЕФА листи, имати једног представника у квалификацијама за Лигу шампиона и три места у квалификацијама за Лигу конференција.

Место у Лиги Европе би српски клуб, у овом случају, може да добије уколико буде елиминисан из квалификација за Лигу шампиона.

Квалификације за Лигу Европе ће, због скраћивања на 32 екипе учеснице, играти само екипе из земаља које се налазе у првих 15. на УЕФА листи.

С обзиром на то да ће овакав систем стартовати од сезоне 2021/22, српски клубови имају поред ове, још једну сезону да остваре што бољи пласман и обезбеде себи место у "вишим ранговима" европског фудбала.

Велику шансу да још више поправи учинак наше земље има екипа Партизана која у четвртак гостује у Казахстану екипи Астане.

Као по обичају, после европске утакмице Црвене звезде или Партизана, редовно се бавимо УЕФА коефицијентима. Није више потребно посебно истицати колико је ова сезона битна за српски фудбал у том погледу, односно борба за ту фамозну 15. позицију. Подсетимо, од сезоне 2021/22. креће треће европско такмичење под називом УЕФА конференс лига, или Конференцијска лига (Лига Европе 2), следе и немале реформе када је у питању Лига Европе (нације испод 15. места неће имати представника у том такмичењу), па је од изузетног значаја доспети у друштво ТОП 15, како бисмо задржали добре позиције у расподели снага (или боље рећи одвајању жита од кукоља) која неминовно чека европски клупски фудбал.

Лако је, дакле, извући закључке због чега је синоћња победа Црвене звезде од великог значаја и за клупски коефицијент, али и за наш фудбал генерално.

Кренућемо од националних интереса... Победа ко победа вреди много у групној фази, међутим када је још остварена против клуба из земље који нам је директни ривал за 15. место, она постаје још вреднија. Више пута смо писали колико би било важно да Звезда баш против Олимпијакоса оствари позитиван скор ове јесени. Јер управо је Грчка тренутно на позицији 15. Подвлачимо, ради се "живој табели", која ће постати званична и меродавна за сезону 2021/22.

Победом над Олимпијакосом српски првак освојио је два нова бода за национални коефицијент. Када се та два бода поделе на четири (с толико смо клубова ушли у европску сезону), доболазимо до бројке 0,500. Пред овај меч Србија је имала 23,750 бодова. Сада је, дакле, на 24.250. А то је свега 0,125 мање од Хрвата, који тренутно држе 17. место, односно 1,050 мање од Грка, који су услед пораза пирејских црвено-белих остали на 25,300.

Ни Грци ни Хрвати ове недеље више не могу да нас угрозе, јер су "испуцали" своје представнике у Лиги шампиона, али зато би Кипрани могли да нам одмакну уколико би АПОЕЛ сутра направио изненађење и ућарио нешто на Санчез Писхуану против Севиље. Наравно да и Србија има своју рачуницу, пошто једино она у овом четвороуглу има два преостала клуба у Европи. У преводу, Партизан би позитивним резултатом у Казахстану (против Астане), могао да "поништи" Апоелов добар резултат. Или још бољи сценарио - да Кипрани изгубе, а да црно-бели узму барем бод. У том случају већ у четвртак увече на овој ливе табели прескочили бисмо Хрвате. Реми би значио бод за освајача српског купа, подељено на четири = 0,250. Када се то дода на тренутних 24,250 добијамо 25,500, а Хрвати остају на 24,375.    



Али као што ми јуримо Хрвате, Кипране и Грке тако и нас циљају Шкоти, а онда и Швајцарци. Шкоти су нам за петама (преостали им Селтик и Ренџерс у Лиги Европе), заостају мање од једног бода, док су Сајџије нешто даље, али треба имати на уму да имају три преостала клуба у Лиги Европе и прилику да накупе озбиљну залиху бодова. Олакшавајућа околност је што они, попут Грка, све деле на пет.

У табели испод погледајте колико је који клуб донео Србији ове сезоне за национални коефицијент. Уз напомену да Партизан има утакмицу мање...



Када говоримо о клупском коефицијенту Црвена звезда је такође урадила велику ствар и забележила нови скок на ранг листи. Тренутно је на 62. позицији. Са два нова бода дошла сакупила је ове сезоне укупно 6,00. Подсетимо, четири је већ имала загарантовано као сваки учесник групне фазе Лиге шампиона и те бодове није потребно "бранити", за разлику оних у Лиги Европе. Да поједноставимо: да би, рецимо, Партизан, освајао нове бодове за клупски коефицијент, потребно је да прво "одбрани" три бонус бода добијена самим уласком у групну фазу ЛЕ. У преводу, на овај постојећи бод против АЗ Алкмара потребна му је још једна победа (или два ремија) како би после тога, од наредне утакмице, могао да "калеми" бодове на та три постојећа. Када говоримо о националном коефицијенту ту брањења бодова нема, али исто тако не рачунају се та три бонус бода за тимове који играју групну фазу Лиге Европе... 

Ево и тренутног поретка за клупски коефицијент:




Из приложеног се да видети да ће Црвена звезда, уколико у наредне две сезоне задржи овај ниво резултата (из обрачуна јој испда свега 1,75 бодова) сасвим сигурно бити у ТОП 50 клубова Европе (тренутни ниво загребачког Динама, па чак и нешто јаче), а то би значило повлашћени статус у свим квалификационим колима, било за Лигу шампиона, било за Лигу Европе.

Такође, уколико би до краја ове европске сезоне успела да узме још који бод у Лиги шампиона, или евентуално наставила такмичење у Лиги Европе, Звезда би повећала шансе да идућег лета буде повлашћена у трећем колу квалификација за ЛШ. Наравно, под условом да постане првак по трећи пут узастопно. Ради се о малим изгледима (за почетак је потребно да БАТЕ Борисов и Астана не буду шампиони својих држава), али постојећим. Макар у теорији...

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар